Δεν κάνουν πίσω οι εκπαιδευτικοί-Η νέα επιστολή τους στον Χαμπιαούρη

Τη διαφωνία τους με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2018, επαναλαμβάνουν στην κοινή επιστολή που απέστειλαν σήμερα στον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.
 
Στην επιστολή τους, οι συντεχνίες υποστηρίζουν πως τα μέτρα που οι ίδιες εισηγούνται όσον αφορά την εξοικονόμηση των εκπαιδευτικών είναι  ισοδύναμα με εκείνα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, επί των οποίων-όπως υπογραμμίζουν- έχουν εκφράσει, ήδη, τη διαφωνία τους, τόσο ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και ως προς την ουσία, η οποία και τις οδήγησε στη λήψη μέτρων αντίδρασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στέλλουν ξανά επιστολή σε Χαμπιαούρη οι συντεχνίες-Κρίσιμη η αυριανή μέρα
 
 Ταυτόχρονα, στην κοινή επιστολή-την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι των τριών συντεχνιών, Γιάννος Σωκράτους(ΟΕΛΜΕΚ), Φίλιος Φυλακτού(ΠΟΕΔ) και Παναγιώτης Λυσσάνδρου (ΟΛΤΕΚ)-, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως  τα μέτρα που έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, επιδεινώνουν το πρόβλημα της αδιοριστίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη Δημόσια Εκπαίδευση.
 
«Μετά και τους πρόσφατους διορισμούς που έγιναν ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους τριακόσιους, περίπου, εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, επιβάλλεται να ληφθεί και αυτή η παράμετρος υπόψη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης», επισημαίνουν.  
 
«Αναμένουμε», καταλήγουν στην επιστολή τους οι τρεις συντεχνίες, «ότι αύριο, 8 Αυγούστου 2018, θα λάβουμε τις τελικές σας αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει. Αποφάσεις τις οποίες θα παραπέμψουμε ενώπιον των συλλογικών μας σωμάτων για αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την σημερινή επιστολή των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων προς τον Υπουργό Παιδείας:
 
«Έντιμε κύριε,
 
Σε απάντηση της επιστολής σας, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2018 στην οποία περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στις 5 Αυγούστου 2018, επιθυμούμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
 
1.Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ, έχουν αποστείλει στις 3 Αυγούστου 2018 τις θέσεις τους (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης εκπαιδευτικών με εκείνα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018. Μέτρα για τα οποία έχουμε εκφράσει, ήδη, τη διαφωνία μας τόσο ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και ως προς την ουσία, η οποία και μας οδήγησε στη λήψη μέτρων αντίδρασης. Οι εναλλακτικές μας εισηγήσεις, θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στην ομαλή έναρξη, από κάθε άποψη, της νέας σχολικής χρονιάς, όπως ήταν άλλωστε και ο στόχος της συνάντησης με τον ΠτΔ στο Προεδρικό στις 27 Ιουλίου 2018.
 
2.Σε ό,τι αφορά τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τα θέματα που άπτονται της διαχείρισης του εξωδιδακτικού χρόνου σε σχέση με άλλα καθήκοντα, δηλώνουμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια ότι είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε σε ουσιαστικό θεσμικό διάλογο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ. Απώτερος σκοπός θα είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της συνεπακόλουθης βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων των παιδιών μας, στη βάση εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών κριτηρίων.
 
3.Στην εν λόγω επιστολή, με την οποία μας κοινοποιήσατε γραπτώς τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβάνεται μια ακόμη απαράδεκτη πρόνοια που καταστρατηγεί κατάφωρα τις δεσμευτικές συμφωνίες των δύο πλευρών, Εργοδοτικής Πλευράς και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, με την οποία καταργείται η μείωση του διδακτικού χρόνου στη βάση των ετών υπηρεσίας για τους νεοεισερχομένους. Κάτι, που σύμφωνα και με τη γνωμάτευση των νομικών μας συμβούλων Παναγιώτου & Πελεκάνος, την οποία και επισυνάπτουμε, η μονομερής αναίρεσή τους (σημεία α, β και δ της επιστολής σας) χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση και διαπραγμάτευσή τους, ακόμη και ενώπιον της ΜΕΠΕΥ, κρίνεται απαράδεκτη.
 
4. Θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα που έχει αποφασίσει μονομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018, επιδεινώνουν το πρόβλημα της αδιοριστίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη Δημόσια Εκπαίδευση. Μετά και τους πρόσφατους διορισμούς που έγιναν ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους τριακόσιους, περίπου, εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, επιβάλλεται να ληφθεί και αυτή η παράμετρος υπόψη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.
 
Αναμένουμε ότι αύριο, 8 Αυγούστου 2018, θα λάβουμε τις τελικές σας αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει. Αποφάσεις τις οποίες θα παραπέμψουμε ενώπιον των συλλογικών μας σωμάτων για αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι εισηγήσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προς τον Υπ. Παιδείας
 
 

Δειτε Επισης

Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως