Εκπαιδευτικοί στον REPORTER: Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε στους δρόμους

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία», «Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον Υπουργό Παιδείας», και αξιώνοντας παραίτηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σήμερα κατά των προτάσεων της Κυβέρνησης και των αποφάσεων που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για εξορθολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης στην Κύπρο.
 
Εκπαιδευτικοί απ’ όλες τις πόλεις της χώρας συγκεντρώθηκαν αρχικά στα γραφεία της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, και απ’ εκεί πορεύθηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποίησαν δυναμική σε όγκο και παλμό εκδήλωση διαμαρτυρίας.
 
Οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, ετοίμασαν υπόμνημα, προκειμένου να το επέδιδαν στον Κώστα Χαμπιαούρη. Ωστόσο, και παρόλο που ο αρμόδιος Υπουργός, έστειλε στους διαμαρτυρόμενους το μήνυμα πως βρισκόταν στο γραφείο του και ήταν έτοιμος να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους, οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να μην μεταβούν στο γραφείο του.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη πορεία των εκπαιδευτικών σε φωτογραφίες

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές ανέμεναν από τον υπουργό ή εκπρόσωπό του να κατέβει στον χώρο της εκδήλωσης για να παραλάβει το υπόμνημα, ενώ την ίδια ώρα κατήγγελλαν πως ο Κώστας Χαμπιαούρης απαγόρευσε σε αποσπασμένους στο Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, προειδοποιώντας τους πως σε μια τέτοια περίπτωση θα διατασσόταν πειθαρχική έρευνα σε βάρος τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαν στο Υπουργείο, δεν θέλησαν να δουν τον Χαμπιαούρη οι εκπαιδευτικοί
 
Τον ισχυρισμό αυτό, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Παιδείας.   
   
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χολωμένος με τις συντεχνίες ο Χαμπιαούρης-«Τι άλλο θέλουν αυτοί οι άνθρωποι;» 
 
Ο REPORTER βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών και συνομίλησε με κάποιους από αυτούς αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται.
 
Ακολουθούν πιο κάτω οι δηλώσεις τους στον REPORTER:
 
Πέτρος Κυπριανού, Γενικός Αντιπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ: «Η πορεία έχει εξαγγελθεί εδώ και μια βδομάδα. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε εδώ στην πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας, κυρίως για να προστατέψουμε το κύρος του εκπαιδευτικού, αλλά και του δημόσιου σχολείου.
 
Εδώ και κάποιες ημέρες παρακολουθούμε μια ολομέτωπη και συντονισμένη επίθεση κατά του δημόσιου σχολείου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Όποιος δεν μπορεί να το δει, εθελοτυφλεί. Στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου εξορθολογισμού, επιχειρούνται σωρηδόν αποκοπές, των λίγων ουσιαστικά, από την εκπαίδευση και στο τέλος της ημέρα ο μόνος που θα είναι ζημιωμένος είναι τα παιδιά μας.

Γίνονται αυτή  τη στιγμή κινήσεις ετσιθελικές και μονομερείς από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κυβέρνηση ενάντια σε περιόδους μη διδακτικού χρόνου, λες και η δουλεία του εκπαιδευτικού είναι μόνο αυτό που έχουν πει κατά κόρον, πίσω από την έδρα. Εμάς η δουλειά μας είναι και πίσω από την έδρα φυσικά, αλλά κυρίως είναι μπροστά από την έδρα».
 
Ηλιάνα Καναρά, Νηπιαγωγός:  «Το ένα και πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι το εξής, ότι αλλαγές πάντα μπορούν να γίνουν, και καινοτόμες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν, μετά από διάλογο.
 
Όταν δεν συζητούμε τα πράγματα οδηγούνται εδώ. Για εμένα αυτό είναι λυπηρό. Ούτε εμείς θέλαμε να φτάσουμε εδώ και πιστεύω ότι ο Υπουργός δεν έπρεπε να φέρει τα πράγματα ως εδώ. Εγώ αυτό που τον παρακαλώ είναι να επιστρέψουμε στο διάλογο.
 
Αντιλαμβανόμαστε την Έκθεση για την εξυγίανση των οικονομικών, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ήταν σημαντικό, να καθίσουμε κάτω σοβαρά και ώριμα να την δούμε. Και οι συνδικαλιστές πρώτα από όλα είναι μαζί με το Υπουργείο σε αυτό το πλάνο, αλλά ο τρόπος που έγινε μας ώθησε στο να είμαστε εδώ σήμερα.
 
Ας μας καλέσει να κάτσουμε στο τραπέζι πραγματικά. Για εμένα το ειλικρινές θα ήταν να καλεστούμε στο διάλογο πριν να περάσει στο Υπουργικό τέσσερα βασικά στοιχεία. Για εμένα αυτό δεν είναι διάλογος.
 
Διερωτηθήκατε γιατί τις προηγούμενες φορές δεν ήμασταν στους δρόμους. Δεν σας ξενίζει, νομίζετε δεν είχαμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε Ιούλιο μέσα στην ζέστη των 40 βαθμών, από το να είμαστε έξω στους δρόμους;
 
Περιμένουμε με πρυτανεύσει η λογική. Να αποσυρθούν όλα από το τραπέζι και να κάτσουμε ως επιστήμονες που είμαστε να λύσουμε τα θέματα που υπάρχουν στην Παιδεία.
 
Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι το επάγγελμά μας είναι εύκολο, δεν είναι όμως. Και το κάνουμε γιατί το αγαπάμε. Θα ήθελα οι γονείς που ζουν τους δασκάλους να βγουν και να μιλήσουν.
 
Είναι επάγγελμα που παίρνεις μαζί σου το κάθε μωρό και προβληματίζεσαι για το κάθε μωρό. Πώς θα είναι αυτό και πώς θα το κάνεις καλύτερο. Όλοι οι δάσκαλοι νιώθουν το ίδιο πράγμα, αν το χάσουμε θα πρέπει όλη η κοινωνία να προβληματιστεί. Μερικές φορές εμείς περνάμε πιο πολλές ώρες με τα παιδιά, παρά οι γονείς τους».
 
Φοίβος Καραμίκκης: «Ένα μόνο θα πω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν είναι καλά η Παιδεία μας, είναι καλό για όλη την κοινωνία. Πρέπει να σεβόμαστε όλα τα επαγγέλματα, αλλά πιο πολύ αυτό του  εκπαιδευτικού.
 
Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε για τους εκπαιδευτικούς και όχι συνέχεια να σκεφτόμαστε τις διακοπές που κάνουν. Η κοινωνία τις πιο πολλές φορές μόνο αυτό σκέφτεται και με θλίβει το γεγονός. Είναι ένα παράπονο. Η κοινωνία δεν βλέπει τον κόπο που κάνουμε ολόκληρο τον χρόνο, ούτε την προσφέρουμε στα παιδιά».
 
Λήδα Λιδιναού, δασκάλα από Λάρνακα: «Νομίζω οι αποφάσεις όπως λήφθηκαν, χωρίς διάλογο ήταν δικτατορικές. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Κάτι που γίνεται χωρίς συζήτηση επηρεάζει εμάς άμεσα με αρνητικό τρόπο.
 
Χρειάζεται μια διαμαρτυρία και να δείξουμε επιτέλους ότι σε αυτή την χώρα μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε. Αυτό που έγινε, φέρνει το δημόσιο σχολείο αρκετά χρόνια πίσω».
 
Κυριάκος Μανθέου, καθηγητής στην Λάρνακα: «Για πρώτη φορά συνενώθηκαν όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, γιατί τα γεγονότα είναι ιστορικά πλέον δεχόμαστε μια επίθεση από παντού, εναντίον του δημόσιο σχολείου.
 
Πλήττεται το κύρος και η αξιοπρέπεια μας. Χωρίς κανένα διάλογο, ο Υπουργός επεμβαίνει στο δημόσιο σχολείο και στην ουσία το κάνει δυσλειτουργικό για τα παιδιά και επιμένει πως με αυτό τον τρόπο κάνει εξορθολογισμό.
 
Εμείς είμαστε έτοιμοι ως εκπαιδευτικοί να συζητήσουμε μαζί του, να γίνει ο υποτιθέμενους εξορθολογισμός, αλλά όχι με τον φασιστικό τρόπο τον οποίο σκέπτεται αυτός. Γι’ αυτό είδατε τόσο κόσμο μέσα στο καλοκαίρι και σε αυτές τις θερμοκρασίες να λιώνει, αλλά να είναι εδώ».
 
Αντώνης  Βρασίδας, δάσκαλος  στη Λεμεσό: «Ευελπιστούμε ότι η σημερινή πορεία θα στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, ότι οι εκπαιδευτικοί σύσσωμοι διεκδικούν κάτι το οποίο θεωρούμε ότι έπρεπε να ήταν αυτονόητο.
 
Έπρεπε να γίνει ένας σωστός, δομημένος διάλογος για οποιεσδήποτε αποφάσεις και θέλουμε, έστω και την υστάτη, αυτό να γίνει πραγματικότητα.
 
Να μπορέσει δηλαδή να γίνει ένας διάλογος, αφού πιστεύουμε πως ο στόχος είναι κοινός. Το καλό της Παιδείας, ο πραγματικός εξορθολογισμός. Ευελπιστούμε πως η δυναμική παρουσία χιλιάδων εκπαιδευτικών σήμερα, θα δώσει το μήνυμα ότι επιβάλλεται να γίνει αυτός ο διάλογος για το καλό των παιδιών μας».
 
Σάββη, Θεατρολόγος: «Λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είμαι οκτώ χρόνια με σύμβαση και φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ήμουν εκτός. Δεν έχω διοριστεί φέτος. 
 
Έχω δουλέψει από το 2008 στην εκπαίδευση, έχω ανεβάσει πολλές θεατρικές παραστάσεις χωρίς την μείωση των δύο ωρών, που ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι δίνει. 
 
Δούλευα απογεύματα και Σαββατοκύριακα με τα παιδιά για να βγάλουμε πάντα κάτι ωραίο. Τα κενά που είχα εγώ ανάμεσα στις διδακτικές ώρες, ήταν κενά μετακίνησης από Λύκειο της Λεμεσού για να πάω σε Λύκειο στην Λάρνακα. Οπότε το λέω αυτό για όσους λένε ότι οι καθηγητές κάθονται. Δεν είχα το περιθώριο ούτε την ώρα να πιω καφέ. Και έχω χάσει τη δουλειά μου».
 
Χριστοφής , δάσκαλος από την Πάφο: «Διαμαρτυρόμαστε για τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο Υπουργός χωρίς τον διάλογο που έπρεπε να κάνει. Έπρεπε να ακολουθήσει τις διαδικασίες.
 
Ελπίζουμε η πορεία να φέρει θετική έκβαση στα ζητήματα και προβλήματα του τελευταίου διαστήματος. Ζητάμε να ακολουθήσουν τον σωστό διάλογο».
 
Το υπόμνημα των εκπαιδευτικών
Διαβάστε πιο κάτω το υπόμνημα των εκπαιδευτικών προς τον Κώστα Χαμπιαούρη, το οποίο τελικά δεν του επιδόθηκε γραπτώς στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο Παιδείας. Το υπόμνημα αναγνώστηκε διά τηλεβόα από τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννο Σωκράτους:  
 
«Ούτε η Πολιτεία ούτε η κοινωνία μπορούν να δεχτούν και να αποδεχτούν να μείνουν απαθείς σε τέτοιες αντιδημοκρατικές και παράνομες νοοτροπίες και συμπεριφορές.
 
Δυστυχώς, τα πιο πάνω δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε άλλης αντίδρασης πέραν από την λήψη δυναμικών μέτρων, τα οποία θα διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
 
Πάντοτε σε πλαίσιο νομιμότητας, όπως καθορίζουν οι βασικές αρχές κάθε σύγχρονης δημοκρατίας σε σχέση με τη χθεσινή επιστολή σας, σύμφωνα με την οποία καλείται εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο.
 
Δηλώνουμε τα ακόλουθα:
 
Θεωρούμε ότι η επιστολή σας αποτελεί κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, η οποία δεν είναι άσχετη με την ημέρα της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας.
 
Ενώ διακηρύσσατε δημόσια το κατ’ επείγον  της στελέχωση των σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς εντούτοις μας καλείτε σε διάλογο στις 24 Ιουλίου, όταν στις 2 Ιουλίου δεν είχατε χρόνο για διάλογο, όταν θα ολοκληρωθεί ήδη η στελέχωση των σχολείων και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα προχωρήσει σε μεταθέσεις και διορισμούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε την πρόσκληση για διάλογο ο Χαμπιαούρης αλλά δεν την έλαβε η ΠΟΕΔ
 
Με την επιστολή σας είναι φανερό ότι αγνοείται το ξεκάθαρο αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων  για διάλογο χωρίς τετελεσμένα και ειλλημένες αποφάσεις, οι οποίες επιβάλλεται να λαμβάνονται στο πλαίσιο θεσμοθετημένου διαλόγου της Μεικτής Επιτροπής  Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΜΕΠΕΥ), κάτι ορίζεται ρητός και από το καταστατικό της.
 
Υπό το φώς των όσων αναφέρονται στην επιστολή σας, δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα άμεσο, ειλικρινή και αποτελεσματικό  διάλογο που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης για το κάλο του δημόσιου σχολείου.
 
Τέλος, δηλώνουμε ξανά την ετοιμότητά μας για έναρξη διαλόγου αν αυτό είναι δυνατόν και από αύριο, και από σήμερα, χωρίς τετελεσμένα και μονομερείς αποφάσεις».
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου