Αναλαμβάνει η Ζέτα για τα λεωφορεία

Πρωτοβουλία στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην εταιρεία μεταφορών «Ζήνων», ανέλαβε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία πραγματοποιεί συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας Ζήνων στις 2 το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή στο πρόβλημα, που έφερε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρεία. 
 
Οι απεργοί μετέβηκαν το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου είδαν από κοντά την υπουργό, Ζέτα Αιμιλιανίδου και παρέδωσαν υπόμνημα.
 
 


Ανταποκρινόμενη στο αίτημα τους για παρέμβαση, η υπουργός τους γνωστοποίησε τη συνάντηση.  

Προηγουμένως, σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες Ζήνων και ΕΜΕΛ καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών, συζητήθηκε το θέμα των εργασιακών διαφορών και της απεργείας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι το θέμα αφορά το Υπουργείο Εργασίας. Το Υπουργείο Μεταφορών δεν κάνει μεσολαβητικές προτάσεις, σημείωσε ο Υπουργός.

Από πλευράς συντεχνιών λέχθηκε ότι από τη συνεδρία στην Επιτροπή Εργασίας διαφάνηκε ότι η αιτία του προβλήματος είναι οι διαφορές μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και εταιρειών.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εργασίας Σκεύη Κουκουμά δήλωσε με τη σειρά της ότι «η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι στο θέμα της αντιμετώπισης του ζητήματος» και απεύθυνε έκκληση στην Υπουργό Εργασίας να προσπαθήσει να εξεύρει λύση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ , ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και  ΔΕΟΚ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία «Ζήνων» κατήλθαν σε απεργιακά μέτρα, ύστερα από την άρνηση της εταιρείας να επαναφέρει τη συλλογική σύμβαση, ως όφειλε, μετά την λήξη τον Δεκέμβριο του 2015, του Μνημονίου Συμφωνίας που  υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας.
 
Με βάση το Μνημόνιο Συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε  μισθολογικές μειώσεις για να συνδράμουν στις οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας. Το Μνημόνιο Συμφωνίας έληξε στις 31/12/2015 και ο μισθός τους θα επανερχόταν από τον Ιανουάριο του 2016.

Στο Μνημόνιο οι εργαζόμενοι παραχώρησαν ακόμη το πενθήμερο πλαίσιο εργασίας και εργάζονται επταήμερο σε πενθήμερο πλαίσιο, ευελιξία στις κάρτες δρομολογίων και μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.

 

 

 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία