Ξέρετε όσα πρέπει για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας;

Το τραγικό δυστύχημα στη της 26/2/2017 στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στην Ελλάδα, έφερε στην επικαιρότητα το θέμα των ελαστικών και πράγματα που θα έπρεπε να ξέρει ο καθένας, αλλά δεν ξέρει ούτε το 1% των οδηγών.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι πλείστοι οδηγοί είναι πως μεταξύ άλλων πάνω στα ελαστικά των αυτοκινήτων αναγράφεται και η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος με την οποία λειτουργούν κανονικά.

Τα σημαντικότερα στοιχεία αναγράφονται στην αριθμοσειρά που παρουσιάζεται πιο κάτω. Ο αριθμός αυτός περιέχει όλες τις πληροφορίες για το ελαστικό.

 

Συγκεκριμένα:

  • Το 205 είναι το φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστά.
  • Ο δεύτερος αριθμός (55) είναι η αναλογία (ο λόγος) του ύψους του προφίλ προς το πλάτος ελαστικού επι τοις εκατό.
  • το R δείχνει τον τύπο του ελαστικού, που είναι συνήθως Radial
  • Ο τρίτος αριθμός 16 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες. Στο παράδειγμα, η διάμετρος της ζάντας είναι 16 ίντσες ή 16 ίντσες X 25,4 χιλιοστά/ίντσα = 406,4 χιλιοστά.
  • Ο τέταρτος αριθμός (91) είναι ο δείκτης φορτίου, το πόσα κιλά «σηκώνει» κάθε τροχός, με ισοδύναμη κατανομή. Υπάρχει ένας πίνακας, για αυτό και το 91 σημαίνει ότι κάθε τροχός μπορεί να σηκώσει 615 κιλά, άρα οι 4 τροχοί 4Χ615= 2.460 κιλά.

Δείτε τον πίνακα

  • Το τελευταίο γράμμα είναι ο δείκτης ταχύτητας, που στην ανωτέρω εικόνα είναι το V.

To V σημαίνει πως το ελαστικό ανήκει στην κατηγορία V δηλαδή λειτουργεί κανονικά με ταχύτητα 240 Kmh. Εννοείται πως δεν σημαίνει πως πρέπει να οδηγούμε με 240 χιλιόμετρα.

Τα ελαστικά που κυκλοφορούν στην αγορά, κατατάσσονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες,

 


Δηλαδή, εαν στο λάστιχο που έχει το αυτοκίνητο σας βρείτε το γράμμα W, αυτό σημαίνει ότι τα ελαστικά αναμένεται να λειτουργήσουν σωστά, μέχρι τα 270 χλμ. Πάνω από αυτό το όριο είναι πιθανότατο ότι θα καούν.

Στα ελαστικά αναγράφεται και η  ακριβής ημερομηνία κατασκευής τους. Αυτός υποδηλώνεται με έναν τετραψήφιο αριθμό.


Ο τετραψήφιος αριθμός της φωτογραφίας υποδηλώνει την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Δηλαδή: Το 3612 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 36η εβδομάδα του 2012.
 
Τα ελαστικά μας δίνουν επίσης πληροφορίες για:

  • τον κατασκευαστή του ελαστικού
  • τις προδιαγραφές χρήσης του: σύμβολο χιονοστιβάδας ή αρχικά Μ-S για χειμερινά ελαστικά, καμία σήμανση για τα υπόλοιπα, REINFORCED ή Extra LOAD (XL) για ενισχυμένα ελαστικά
  • τον δείκτη φθοράς πέλματος (TWI= Tread Wear Indicator). Ο δείκτης αυτός είναι μικρές εξογκώσεις κατανεμημένες ομοιόμορφα στην περιφέρεια του ελαστικού στις κύριες διαμήκεις αυλακώσεις του πέλματος, οι οποίες είναι στο ίδιο επίπεδο με το πέλμα, όταν το πέλμα που απομένει φτάσει στο 1,6mm
  • την ύπαρξη (Tube Type) ή όχι (Tubeless) αεροθάλαμου
  • την χώρα έγκρισης και ένδειξης συμμόρφωσης με κανονισμούς της Ε.Ε (Ε4 σε κύκλο όπου ο αριθμός μετά το Ε είναι η χώρα έγκρισης) ακολουθούμενος από τον αριθμό έγκρισης
  • την ένδειξη SSR (Self Supporting Runflat), οδήγηση με σκασμένο λάστιχο
  • τους Κωδικούς Προτύπων Ασφαλείας DOT. Οι κωδικοί είναι της μορφής: DOT ‘xx’ ‘yy’ ‘zzzz’ όπου ‘DOT’ σημαίνει ότι τα ελαστικά πληρούν ή υπερκαλύπτουν τα πρότυπα ασφαλείας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, ‘xx’ ο κατασκευαστής κωδικός του εργοαστασίου όπως ορίζεται από το DOT (στην περίπτωση της παρακάτω φωτογραφίας το ‘ΧΒ’), ‘yy’ o κωδικός διάστασης του ελαστικού (στο παράδειγμα της παρακάτω φωτογραφίας είναι το ‘ΕΗ’) και ‘zzzz’ διάφορα προαιρετικά σύμβολα του κατασκευαστή (‘Ε241’ για το παράδειγμα της παρακάτω φωτογραφίας).
 

Με στοιχεία από: michelin.gr, kteokorinthias.gr, autogreeknews.gr

Δειτε Επισης

Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ