Πάνω από 60 αγνοούμενοι στη Βηρυτό-Σακούλες με πυροτεχνήματα στη μοιραία αποθήκη

Συνεχίζονται οι έρευνες των διασωστικών ομάδων, ώστε να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι, από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη Τρίτη. Από την έκρηξη βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 150 άνθρωποι, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τις 5.000 και τους εγκλωβισμένου κάτω από τα συντρίμμια να υπολογίζονται σε δεκάδες.
 
Οι αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι της μεγαλύτερης τραγωδίας στη χώρα, με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εγκληματική αμέλεια σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό υλικό να συγκλονίζουν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι πολίτες εμφανίζονται απηυδισμένοι, αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να «ξεφορτωθούν» τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το μόνο που θυμάμαι, είναι πως πέταξα στον αέρα…Της είπα πεθαίνω»

Στους εξήντα οι αγνοούμενοι

Πάνω από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στη Βηρυτό, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.
 
"Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 154, εκ των οποίων οι 25 δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πάνω από 60 αγνοούμενοι. 
 
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 120 από τους 5.000 και πλέον τραυματίες από την έκρηξη της Τρίτης βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. 

Δεκάδες σακούλες με πυροτεχνήματα στη μοιραία αποθήκη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται μαρτυρία πρώην λιμενεργάτη στη Βηρυτό, καθώς και άλλες πηγές, στον ίδιο χώρο με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου βρίσκονται αποθηκευμένες δεκάδες σακούλες με πυροτεχνήματα, τα οποία ενδέχεται να αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την ανάφλεξη της εκρηκτικής ύλης.
 
Όπως δηλώνει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα, είχε λάβει εντολή από τον στρατό του Λιβάνου να τοποθετήσει το νιτρικό αμμώνιο στην αποθήκη 12 παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.
 
«Υπήρχαν πολλά παράπονα γι’ αυτό εδώ και χρόνια» λέει ο Shehadi, ο οποίος εργάστηκε στο λιμάνι μέχρι να μεταναστεύσει στον Καναδά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. «Κάθε εβδομάδα, οι τελωνειακοί έρχονταν και διαμαρτύρονταν, όπως και αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας. Ο στρατός τούς έλεγε συνεχώς ότι δεν υπήρχε άλλο μέρος για να αποθηκευτεί».
 
Όπως υποστηρίζει, στην αποθήκη βρισκόταν μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων που είχαν κατασχεθεί το 2009-10, με τον ίδιο μάλιστα να λέει ότι είχε δει προσωπικά να παραδίδεται. «Υπήρχαν 30 έως 40 νάιλον σακούλες πυροτεχνημάτων μέσα στην αποθήκη 12».
 
«Ήταν στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνεις. Πολλές φορές εξέφρασα παράπονα γι’ αυτό, καθώς δεν ήταν ασφαλές. Υπήρχε, επίσης, υγρασία. Πρόκειται για μια καταστροφή που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί» υποστηρίζει.


Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πυροτεχνημάτων
Μια δεύτερη πηγή επιβεβαιώνει την ύπαρξη των πυροτεχνημάτων, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο αναφοράς στα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, την Παρασκευή.
 
Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με την αιματηρή έκρηξη έρχονται καθώς ερευνητές συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν την αιτία της πυρκαγιάς και την επακόλουθη καταστροφή.
 
Ο ισχυρισμός ότι πυροτεχνήματα αποθηκεύονταν στην ίδια αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τηλεοπτικά πλάνα. Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύτηκε, μια μεγάλη αποθήκη είναι ορατή, με καπνό να βγαίνει από τα παράθυρα στη δυτική του πλευρά καθώς και από την οροφή.
 
Όπως διακρίνεται, ο καπνός πυκνώνει και, στη συνέχεια, εμφανίζονται λάμψεις, προκαλώντας κόκκινες φλόγες που εξαπλώνονται γρήγορα πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη στο κτίριο.
 

Ανήγγειλε βιντεοδιάσκεψη ηγετών για παροχή βοήθειας στο Λίβανο
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι θα συμμετάσχει αύριο Κυριακή σε βιντεοδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον Λίβανο, μετά την καταστροφή εξαιτίας των πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό.
 
«Θα κάνουμε μια βιντεοδιάσκεψη την Κυριακή με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν, τους ηγέτες του Λιβάνου και άλλων χωρών του κόσμου», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.
 
Στο ίδιο νήμα αναρτήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυτόν, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου ανέφερε νωρίτερα πως συνομίλησε με τον λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον ενημέρωσε πως «τρία μεγάλα αεροπλάνα» με ιατροφαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, νερό, γιατρούς και νοσοκόμους αναχώρησαν από τη χώρα του προς τον Λίβανο.
 


Μεταβαίνει στη Βηρυτό ο Σαρλ Μισέλ
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταβαίνει αύριο στη Βηρυτό, όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτησή του στο τουίτερ.
 
Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «ταξιδεύω αύριο στη Βηρυτό για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου».
 
Ο κ. Μισέλ συμπληρώνει ότι «είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι, είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που έχουν πληγεί και θα παρέχουμε βοήθεια» ενώ επισημαίνει ότι θα έχει συναντήσεις «με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπί Μπέρι και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Χασάν Ντιάμπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στο Λίβανο-Μεταβαίνει στη Βηρυτό ο Σαρλ Μισέλ

Στο σημείο μηδέν της έκρηξης η κυπριακή αποστολή
Την ίδια ώρα, από τις 7 σήμερα το πρωί, άρχισαν να επιχειρούν στο σημείο μηδέν της έκρηξης, οι ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ σε συνεργασία με την ομάδα του Κατάρ.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής είπε ότι η κυπριακή αποστολή έπιασε ένα τομέα ευθύνης, ο οποίος είναι στο σημείο μηδέν της έκρηξης και άρχισε να επιχειρεί από τις 7 σήμερα το πρωί μαζί με την ομάδα του Κατάρ.
 
Όπως ανέφερε, η ομάδα του Κατάρ έχει διασωστική εξάρτηση, δεν έχει όμως τους ανιχνευτικούς σκύλους.
 
Οι ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ, συνέχισε, θα κάνουν ανίχνευση εναλλάξ, διότι έχει τεχνική που ακολουθείται με τους ανιχνευτικούς σκύλους, και αν η ομάδα των ανιχνευτικών σκύλων, εντοπίζει κάτι, έρχεται η Ομάδα του Κατάρ για να προχωρήσει με εισχώρηση στα συντρίμμια και ανάσυρση αν υπάρξει οτιδήποτε.
 
Χρειάζονται 23 εκατ. δολάρια για τις άμεσες ανάγκες λένε ΠΟΥ και UNICEF
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία σημειώθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.
 
Η έκρηξη, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 154 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, κατέστρεψε 17 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για την Μέση Ανατολή.
 
Πέντε νοσοκομεία στην περιοχή που επλήγησαν από την έκρηξη της Τρίτης είτε δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ιατρικά κέντρα και εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επίσης καταστράφηκαν ή δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
 
Έως και 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κατάλυμα, το οποίο "επίσης κινδυνεύει να επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και το ξέσπασμα άλλων ασθενειών", δήλωσε η Ιμάν Σανκιτί, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζει μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.
 
Από την πλευρά της, η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια.
 
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Μαριξί Μερκάντο τονίζοντας ότι «έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, "χιλιάδες" τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορονοϊού έχουν επίσης καταστραφεί.
 
Η Unicef ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια «και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση», όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.
 
Άρχισαν να κυκλοφορούν fake news για την έκρηξη
«Πειραγμένα» βίντεο από την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού κυκλοφορούν ήδη σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.
 
Σε βίντεο που αρχικά είχαν τραβηχτεί από το CNN και από αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός μοβ σύννεφου καπνού, μέσω της τεχνικής του «αρνητικού» στην εικόνα του βίντεο. Επιπλέον, έχει προστεθεί ένα αντικείμενο, το οποίο θυμίζει βαλλιστικό πύραυλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραποιημένα βίντεο για την αιτία της έκρηξης στη Βηρυτό κατέκλυσαν τα social media

Ορισμένες από τις πειραγμένες εικόνες προέρχονται από το προφίλ του συνεργάτη του CNN, Μεσέν Μεκτφέ. Ο Μεκτφέ είχε καταγράψει την έκρηξη καθώς περπατούσε κοντά στο λιμάνι, όπως συνήθιζε να κάνει εκείνη την ώρα της ημέρας.
 
«Πολλοί άνθρωποι με προσέγγισαν για να μου πουν ότι είναι ψεύτικο», δήλωσε ο Μεκτφέ αναφερόμενος στο «πειραγμένο» βίντεο με τον βαλλιστικό πύραυλο. «Όμως είναι το δικό μου βίντεο, και έχω το αυθεντικό, και ξέρω ότι δε δείχνει κάτι τέτοιο. Όταν με ρωτούν σχετικά, τους το λέω, τους λέω ότι δεν είναι αληθινό».
 
«Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν είδα κανένα βαλλιστικό πύραυλο, ούτε άκουσα αεροσκάφος ή drone να πετά από πάνω μου», συμπληρώνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
LIVE/Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία των πολιτών στο Ισραήλ-«Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί απάντηση στο Ιράν»
Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε πτώση τιμών πετρελαίου
«Ναι» στα αντίποινα από Ισραήλ, «όχι» σε κλιμάκωση-«Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά θα απαντήσουμε», προειδοποιεί το Ιράν