Επανέρχεται ο παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό-Κρούσμα στη Γερμανία

Επανήλθε ο παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με το νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το, ως «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ετοιμότητα για τον κοροναϊό-Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτω
 
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κινεζικό κοροναϊό, είναι εξάλλου, γεγονός στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία (νότια), ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό
 
"Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό" και "έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση", επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου.
 
Το βαυαρικό υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για τον άνδρα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες μολύνθηκε. Συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται πάντως να παραχωρηθεί στο Μόναχο το πρωί.
 
Η Γερμανία έγινε έτσι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό μετά τη Γαλλία με 3 κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου. Οι τρεις ασθενείς, ένας στο Μπορντό (νοτιοδυτικά) και δύο στο Παρίσι, είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
 
Η Γερμανία προέτρεψε χθες Δευτέρα τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα "μη απολύτως απαραίτητα" ταξίδια στην Κίνα, εν μέσω της κλιμάκωσης των φόβων για ταχεία εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Το Βερολίνο καταρτίσει επίσης σχεδιασμούς για την "πιθανή κατεπείγουσα απομάκρυνση" περίπου 90 πολιτών της Γερμανίας, εάν το επιθυμούν, από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαπλώνεται ραγδαία o κοροναϊός-Ύποπτο κρούσμα στην Τουρκία
 
Στους 106 οι νεκροί στην Κίνα
Στους 106 έφθασε  απολογισμός των νεκρών από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φθάνουν τα σχεδόν 1.300, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.
 
Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.
 
Στο μεταξύ, οι αρχές στο Πεκίνο αποφάσισαν να αναβάλλουν sine die την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα - σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα - ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από κόμπρες που έχουν φάει μολυσμένες νυχτερίδες προέρχεται ο φονικός κοροναϊός

Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζανγκ Τζουν διαβεβαίωσε τον ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες πως χώρα του "έχει την πλήρη δυνατότητα" και την "πίστη" ότι μπορεί να νικήσει "τη μάχη εναντίον της επιδημίας" ιογενούς πνευμονίας που αντιμετωπίζει
 
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των Τζανγκ Τζουν και Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού, ο κινέζος διπλωμάτης αναγνώρισε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια "κρίσιμη στιγμή", εκθέτοντας στον ΓΓ την κατάσταση και τα μέσα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον νέο κοροναϊό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονίζουν οι κάτοικοι της πόλης που ξεκίνησε ο κοροναϊός
 
Θα διαρκέσει μήνες η επιδημία
Ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα, ο 2019-nCoV, θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με την επιδημία να διαρκεί πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν ειδικοί επιδημιολόγοι βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων.
 
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.
 
«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μια ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.
 
Οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες επιδημίες, όμως πολλές υποθέσεις ανατρέπονται.
 
Μέχρι το Σαββατοκύριακο οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλον προτού εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα. Την υπόθεση αυτή επιβεβαίωσαν την Κυριακή οι κινεζικές αρχές, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμη.
 
Οι Αμερικάνοι εκτίμησαν χθες Δευτέρα ότι δεν έχουν δει αποδείξεις σχετικά. Αν οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα μπορούν να μολύνουν άλλους, αυτό αλλάζει εντελώς τη δυναμική της επιδημίας.
 
Η περίοδος εκκόλαψης του ιού έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται: περίπου δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει κάνει λόγο για δύο με δέκα ημέρες.
 

«Η κίνα μπορεί να ελέγξει τον ιο» 

O Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι είναι βέβαιος για την ικανότητα της Κίνας να ελέγξει και να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Όπως μεταδίδει το Reuters σε συνάντηση με τις αρχές στο Πεκίνο, ο Τedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι εγκρίνει τα μέτρα της Κυβέρνησης της Κίνας για περιορισμό της επιδημίας μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι δεν προτείνει την απομάκρυνση ξένων υπηκόων αυτή την ώρα στην Κίνα και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι.

Ο απολογισμός νεκρών από τον ιό έχει σκαρφαλώσει στους 106 στην Κίνα και υπάρχουν αναφορές για αριθμό κρουσμάτων σε αυξανόμενο αριθμό άλλων χωρών.

 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ/ ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 14 νεκροί σε πλημμύρες στο νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας
Τουλάχιστον 11 νεκροί και 26 τραυματίες σε βομβαρδισμούς καταυλισμών προσφύγων στο Κονγκό
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου θα γίνει η τελετής Αφής του Αγίου Φωτός
Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας
Ποινική δίωξη σε Αμερικανό βουλευτή για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος
Το Ισραήλ έχει ενημερώσει τον Μπάιντεν για το σχέδιο εκκένωσης της Ράφας
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν