Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται στους αερολιμένες της Κύπρου με στόχο τον εντοπισμό ταξιδιωτών προερχόμενα από την Κίνα ή που ταξίδεψαν στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών του νέου κοροναϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους ογδόντα οι νεκροί από τον κοροναϊό-Συναγερμός σε όλο τον πλανήτη
 
Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη διάρκειας δύο περίπου ωρών η Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι τη πραγματοποίηση της σύσκεψης ζήτησε το Υπουργείο Υγείας «με στόχο τον συντονισμό όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για τα θέματα των ταξιδιωτών όσον αφορά το θέμα του νέου κοροναϊού».

«Έχουμε συμφωνήσει τη διαδικασία κάτω από την οποία θα γίνεται επιλεγμένο `screening` ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κίνα ή προέρχονται από την συγκεκριμένη χώρα προς την Κύπρο".

Πρόσθεσε ότι «είναι μια διαδικασία η οποία θα ξεκινά από την ενημέρωση των αρμοδίων, άτομα που εξασφαλίζουν βίζα για να επισκεφθούν την Κίνα ή να επιστρέψουν από αυτήν και στη συνέχεια θα γίνεται εξέταση από νοσηλευτικό προσωπικό στα αεροδρόμια με συγκεκριμένες οδηγίες».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κωνσταντίνου είπε πως «προς το παρόν δεν έχουμε μιλήσει για την τοποθέτηση θερμοκαμερών. Επειδή αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές ιώσεις αλλά και γρίπη το συγκεκριμένο θέμα θα μελετηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο».
 
Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα κρούσμα του κοροναϊού, απάντησε πως «έχουμε καταρτίσει πλάνο σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων και Νοσημάτων».

«Το θέμα είναι περίπλοκο ωστόσο έχει ενεργοποιηθεί ο Οργανισμός Υπηρεσιών Κρατικής Υγείας με τον οποίο βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει διαχείριση του περιστατικού», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείσα κατά πόσον θα υπάρχουν νοσηλευτές στο αεροδρόμιο, η κ. Κωνσταντίνου απάντησε πως «έχουμε ήδη ενδυναμώσει τα ιατρεία των αεροδρομίων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε συνεργασία πάντοτε με τον ΟΚΥπΥ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν».

Πιο συγκεκριμένα, είπε, υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία του ταξιδιώτη, τις περιοχές τις οποίες έχει επισκεφθεί και τα κλινικά σημεία, εάν δηλαδή υπάρχουν κλινικά σημεία και κάποιες οδηγίες μεταξύ των οποίων για 14 μέρες θα πρέπει να γίνεται κάποια αυτοπαρακολούθηση για άτομα που είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα συμπτώματα τότε θα πρέπει να αποτείνονται σε συγκεκριμένα σημεία».
 
Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε πως «υπάρχει μια άλλη διαδικασία για την κατάσταση στα λιμάνια της Κύπρου, είμαστε σε επικοινωνία με τους λιμενάρχες και βρισκόμαστε σε εξέλιξη ώστε να την τελειοποιήσουμε».
 
Είπε ακόμα ότι σε καθημερινή βάση το Υπουργείο Υγείας είναι σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «διαβάζουμε όλες τις οδηγίες και εκθέσεις που βγαίνουν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα ούτως ώστε να ακολουθούμε πιστά τις προδιαγραφές».
 
Κληθείσα να σχολιάσει την μετάβαση του Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πεκίνο, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως «σίγουρα η συλλογή πληροφοριών και στοιχείων είναι πάρα πολύ σημαντική ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Τα αρμόδια σώματα προσπαθούν να έχουν όσον το δυνατόν ακριβέστερα και πληρέστερα στοιχεία για να μπορέσουν να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους».
 
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένα άτομο έχει τα κλινικά συμπτώματα του κοροναϊού, θα εξεταστεί από το ιατρικό προσωπικό του αεροδρομίου, θα εξεταστεί ακολούθως από λοιμωξιολόγο, θα του φορεθεί μάσκα στο πρόσωπο και στη συνέχεια με ασθενοφόρο θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω νοσηλεία σε κατάλληλα δωμάτια τα οποία υπάρχουν για καταστροφικά λοιμώδη νοσήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων λειτουργοί των Υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών, η Hermes Airports διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων της Κύπρου, εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών που φέρνουν στη Κύπρο τουρίστες από τη Κίνα ή που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς την Κίνα, ο ΟΚΥπΥ, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, οι Υπηρεσίες Διαχείρισης των αεροδρομίων, το Νοσοκομείο Λάρνακας και η Πολιτική Αεροπορία.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας