Ένα βήμα μπροστά κι ένα βήμα πίσω για το Brexit

Ένα βήμα μπροστά και ένα πίσω, έκανε χθες βράδυ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Αν και κατάφερε –για πρώτη φορά στην πολύχρονη, πλέον, ιστορία του Brexit- να εξασφαλίσει την ψήφο των βουλευτών επί της αρχής για το εφαρμοστικό νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης, ακολούθως έχασε τη ψηφοφορία για το στενό χρονοδιάγραμμα, που είχε θέσει για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
Αυτό σημαίνει πως ο Μπόρις Τζόνσον, έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην έγκριση συμφωνίας για το Brexit αλλά ακολούθως το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε από την 31η Οκτωβρίου, που είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου. Ως εκ τούτου, θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι θα εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (που μέχρι χθες δεν απαντούσε, περιμένοντας να δει τι θα συμβεί στο Westminster) παράταση, ώστε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο στο Λονδίνο.
 
Χθες βράδυ, εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως ο κ. Τουσκ βρίσκεται σε επαφές με τους άλλους ηγέτες και συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα συστήσει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να γίνει γραπτώς, καθώς δεν παρουσιάζονται πρόθυμοι οι 27 να ξεσηκωθούν και να πάνε στις Βρυξέλλες, για κάτι που θεωρούν τυπικό και επαναλαμβανόμενο.
 
Πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι από το Λονδίνο ενδεχομένως να ζητηθεί η παράταση να είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αλλά δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα υιοθετήσει τη νέα εισήγηση. Υπενθυμίζεται ότι στο επίσημο αίτημα, που ήταν αναγκασμένος να υποβάλει ο Τζόνσον βάσει του νόμου Benn, η παράταση καθοριζόταν μέχρι τον Ιανουάριο.  
 
Ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί, πάντως, να επιθυμεί έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου, παρόλο που το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται πλέον. Δήλωσε, μάλιστα, πως θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για no-deal Brexit, αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί, καθώς ο Βρυξέλλες, παρά την κόπωση, συνεχίζουν να το θεωρούν το χειρότερο δυνατό σενάριο, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «παύση» της νομοθετικής διαδικασίας που αποφάσισε η βρετανική Κυβέρνηση δεν συνιστά απόσυρση της νομοθεσίας, αλλά πάγωμα των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών δράσεων. Είναι, σε αυτό το σημείο, άγνωστο πότε θα επαναρχίσει η συζήτηση και ενδεχομένως αυτό να εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος της παράτασης.
 
Σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν πει ότι θα ενέκριναν αφότου θα εξασφαλιζόταν ότι δεν θα γινόταν άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν η παράταση που θα δοθεί είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τότε ο Τζόνσον θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εκλογές, έχοντας ως επιχείρημα ότι έφτασε πολύ κοντά στο Brexit με συμφωνία με την χθεσινή του νίκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα