Επιστρέφει στην Κύπρο για συζητήσεις ενόψει τριμερούς η Λουτ

Ενώ στις κυπριακές θάλασσες τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους και η Τουρκία δεσμεύει με Navtex την κυπριακή ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο Κυπριακό τρέχει μία παράλληλη διαδικασία.
 
Χθες έγινε γνωστό ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ επιστρέφει στη Λευκωσία, με στόχο την προπαρασκευαστική εργασία με τις δύο πλευρές, ενόψει της τριμερούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφει μέσα Νοεμβρίου στην Κύπρο η Λουτ
 
Η επάνοδος της κ. Λουτ αναμένεται εντός Νοεμβρίου, ενώ η τριμερής συνάντηση τοποθετείται στα τέλη του μήνα, ακολουθούμενη από άτυπη πενταμερή τον Δεκέμβριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης στο νησί κρίνεται άκρως αποτυχημένη, καθώς, ενώ επρόκειτο να καταγράψει την συναντίληψη που υπήρξε επί των όρων αναφοράς στη συνάντηση του Προέδρου με τον Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, τελικά κατάληξε σε ένα ατελείωτο πήγαινε-έλα, μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, λόγω της εμπλοκής που προκάλεσαν στη διαδικασία οι Τούρκοι. Τελικά η κ. Λουτ έφυγε άπραγη, αφού δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσει την αποστολή της.
                                                                     
Αυτή τη φορά η επίσκεψή της επικεντρώνεται στην ορθή προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται  να κλειδώσουν οι όροι αναφοράς. Η κατάλληλη προετοιμασία είναι κάτι που έθιξε προς όλες τις πλευρές ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τις χωριστές επαφές στη Νέα Υόρκη.
 
Η εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξει ούτε στην τριμερή ανακοίνωση των όρων αναφοράς, αλλά αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση και της άτυπης πολυμερούς συνάντησης, στην παρουσία, δηλαδή, και των εγγυητριών δυνάμεων. Ήδη η κ. Λουτ φαίνεται να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας προπαρασκευής των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως, βάσει των όσων λέγονται το τελευταίο διάστημα από την τουρκική πλευρά, η Άγκυρα επιθυμεί στην άτυπη πενταμερή να συζητηθούν ζητήματα που εκφεύγουν από τα στενά πλαίσια των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έχοντας ατζέντα που περιλαμβάνει ακόμη και τη βάση της λύσης.
                                                            
Ερωτήματα δημιουργούνται και ως προς το timing, υπό την έννοια ότι οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται και ο τερματισμός τους αποτελεί προαπαιτούμενο για επανέναρξη του διαλόγου για την ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, τον Απρίλιο του 2020 θα πραγματοποιηθούν παράνομες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και είθισται να μην είναι σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, άρα ούτε και για την τουρκική πλευρά θεωρείται κατάλληλος ο χρόνος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα μπροστά κι ένα βήμα πίσω για το Brexit
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ