Θολό και αβέβαιο σκηνικό-Μετρούν αντίστροφα για την εκπνοή της εκεχειρίας

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να εκπνεύσει η εκεχειρία των 120 ωρών, που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βόρεια Συρία, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίζουν τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, που έχουν ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές και θα δίνει τέλος στον παραλογισμό του πολέμου που ξεκίνησε με ευθύνη της Τουρκίας.
 
Από την περασμένη Πέμπτη, η εκεχειρία διατηρείται σε λεπτές ισορροπίες, αφού σύμφωνα με τις αναφορές των Κούρδων που παραμένουν στις εμπόλεμες περιοχές καθόλη τη διάρκεια των πέντε ημερών τα τουρκικά στρατεύματα και οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί, μισθοφόροι του Ερντογάν, συνέχιζαν να πλήττουν κατοικημένες περιοχές.
 
Η εύθραυστη εκεχειρία λοιπόν, ήταν πιο πολύ μια περίοδος, όπου οι εμπλεκόμενοι συνέχισαν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις oi οποίες θα κορυφωθούν σήμερα κατά την συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.
 
Η Μόσχα επεδίωξε και πέτυχε να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην υπό εξέλιξη προσπάθεια, με τους Αμερικάνους να έχουν ήδη αποχωρήσει ηττημένοι από την περιοχή, μετά τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς του Ντόναλτ Τραμπ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρτυρίες-σοκ από Κούρδους: Μας ξερίζωσαν οι τζιχαντιστές του Ερντογάν 
 
Η κατάπαυση του πυρός
Η κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον, ώστε η κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία, λήγει απόψε στις 10 το βράδυ σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
 
Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ.
 
Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Αϊν και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.
 
Πάντως, οι Κούρδοι δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να έχουν την ίδια άποψη, αφού αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι πως η εκεχειρία, αλλά και οι περιοχές που θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των Τούρκων, περιορίζονται μόνο στις δύο πόλεις την Ρας αλ-Αϊν και την Τελ Αμπιάντ.
 
Επί του εδάφους αυτές τις πέντε ημέρες υπήρξαν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί. Οι Τούρκοι μέχρι χθες έκαναν λόγο για μη συμμόρφωση των δυνάμεων των συριακών δυνάμεων των Κούρδων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το YPK, από τις περιοχές που τους υποδείχθηκαν πως θα έπρεπε να αποχωρήσουν.
 
Από την άλλη το SDF με επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή, αναφέρει πως οι μαχητές του αποχώρησαν από τις επαρχίες της Ρας αλ-Αϊν και του Τελ Αμπιάντ.
 
Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι προέβησαν σε δεκάδες καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας από μέρους των Τούρκων οι οποίοι συνέχισαν τους βομβαρδισμούς. Μάλιστα, οι Κούρδοι παραθέτουν μια σειρά από περιστατικά των πέντε τελευταίων ημερών κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εκεχειρία «απάτη» δίνει χρόνο στο σκληρό πόκερ των ξένων πάνω από τη Β. Συρία
 
Πολιτικό θρίλερ
Η Άγκυρα συνεχίζει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να προειδοποιεί όλες τις πλευρές, πως αν μέχρι την εκπνοή της εκεχειρίας δεν αποχωρήσουν οι μαχητές του YPG, θα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δέχεται πυρά από κούρδους, ωστόσο δεν απαντά.
 
Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενώ συνεργάζονταν με την Τουρκία για να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας στη Συρία, συνέχισαν να παρέχουν όπλα στους Κούρδους του YPG/PYD. Ο Τσαβούσογλου, μάλιστα, υποστήριξε ότι εφόσον η Άγκυρα έβλεπε ότι οι σύμμαχοί της δεν την υποστήριζαν, αναγκάστηκε να ξεκινήσει μόνη της την εισβολή στη Συρία.
 
Τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο η Άγκυρα, ισχυρίζεται πως επιθυμεί πολιτική λύση στη Συρία και εναποθέτει μεγάλο μέρος των ελπίδων της για κάτι τέτοιο στη σημερινή συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Του Βλαντιμίρ Πούτιν, o οποίος τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, αφού βλέπει πως η Μόσχα μετατρέπεται στον μοναδικό εγγυητή της σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι θέλοντας να τονίσουν τον ρόλο τους στην περιοχή, σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες πως, τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Κούρδοι, όταν δουν τη ρωσική σημαία σταματούν τις εχθροπραξίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το στυγνό πρόσωπο του Τούρκου εισβολέα-Οι μαρτυρίες που προκαλούν φρίκη
 
Πάντως, το έργο των Ρώσων κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο από τη στιγμή που πρέπει να σταθμίσουν τα πράγματα όχι μόνο ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους, αλλά ανάμεσα και στους πιο πιστούς συμμάχους τους στην περιοχή, τους Σύριους.
 
Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας, πρέπει να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε ο Ουσακόφ.
 
Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν, θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.
 
Οι Κούρδοι πάντως, τηρούν σιγή ιχθύος. Μετά τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης της εκεχειρίας και τη δήλωση του στρατηγού του SDF Μαζλούμ, ακολούθησε μια ήπια πολιτική δημόσιων δηλώσεων, που περιορίστηκε στις αναφορές για χρήση λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Τούρκους.
 
Για το συγκεκριμένο θέμα, ήδη βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα των Κούρδων, με τον Τσαβούσογλου, πάντως να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Γροθιά στο στομάχι οι αποδείξεις για χρήση λευκού φωσφόρου από Τούρκους
 
«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ποτέ στην ιστορία μας. Οι διεθνείς συνθήκες μάς δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα», σημείωσε, ενώ επέμεινε  ότι ο στόχος της επιχείρησης “Πηγή της Ειρήνης” ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα