Η εκεχειρία «απάτη» δίνει χρόνο στο σκληρό πόκερ των ξένων πάνω από τη Β. Συρία

Χαοτική μοιάζει η κατάσταση, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, όπως διαμορφώθηκε μετά την εκεχειρία που ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς.
 
Μετά την παρέλευση των πρώτων 24 ωρών, το σκηνικό δεν ξεκαθάρισε όσο θα ανάμενε κανείς, αφού όλα τα ανοιχτά μέτωπα, παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ σε αυτά προστίθενται κάποια δεδομένα που μάλλον δυσκολεύουν την κατάσταση.
 
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι
Όσον αφορά τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, οι Τούρκοι παραμένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συμφωνία και ήδη τα τουρκικά στρατεύματα έκαναν αυτό που δεν τολμούσαν τις προηγούμενες ημέρες. Να μπουν δηλαδή στα εδάφη που κατέκτησαν με τη δύναμη των όπλων οι μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί σύμμαχοι τους.
Ήδη, χθες αργά το βράδυ το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με Τούρκους στρατιώτες εντός των πόλεων της Ρας αλ-Αϊν και του Τελ Αμπιάντ. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να τηρήσει τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως στήθηκαν παρατηρητήρια από τα οποία οι αξιωματικοί του παρακολουθούν, αν το SDF άρχισε την απομάκρυνση των όπλων και την καταστροφή των οχυρωματικών του έργων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το στυγνό πρόσωπο του Τούρκου εισβολέα-Οι μαρτυρίες που προκαλούν φρίκη
 
Από την πλευρά τους οι Κούρδοι παραμένουν στις θέσεις που είχαν και πριν την εκεχειρία και ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να μετακινηθούν προς τα πίσω, υποδεικνύοντας πώς η συμφωνία εκεχειρίας στην οποία άναψαν το πράσινο φως, αφορά μόνο τις περιοχές που ήδη κατέλαβαν οι Τούρκοι.

Σε λεπτές ισορροπίες
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορές από κουρδικά κυρίως μέσα, οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ Κούρδων και Σύριων αντικαθεστωτικών. Ειδικότερα χθες το βράδυ υπήρχαν αναφορές για μικρής κλίμακας μάχες στα προάστια δύο πόλεων που δεν αναφέρονται στη συμφωνία εκεχειρίας, του Αφρίν που ελέγχεται από πέρυσι από τους αντικαθεστωτικούς μετά την επιχείρηση «κλάδος ελαίας» και την Μανμπίτζ.
 
Το SDF, η στρατιωτική διοίκηση των Κούρδων της Συρίας δηλαδή, εξέδωσε μάλιστα μια ανακοίνωση αργά το βράδυ στην οποία ξεκαθάριζε πως όποιες μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη, ήταν πολύ μακριά από τις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τα κουρδικά μέσα, χθες συνεχίστηκαν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κάποιων περιοχών, που είχαν τραγικό απολογισμό τον θάνατο 14 αμάχων.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, η εκεχειρία διατηρείται, αλλά βασίζεται σε πολύ λεπτές ισορροπίες που ενδεχομένως να μεταβληθούν.
 
Έντονο παρασκήνιο, πυρετός διαβουλεύσεων
Ειδικά από τη στιγμή που η εκεχειρία συμφωνήθηκε, όχι τόσο για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, όσο για να δοθεί χρόνος στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία και κατά δεύτερο λόγο στους Κούρδους και τους Σύριους, να πετύχουν μια συμφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή.
 
Είναι δηλαδή μια διαδικασία εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, παρά μια καθαρή εκεχειρία, που θα δώσει χρόνο στις δύο πλευρές να αναδιπλωθούν για να μετριάσουν τις απώλειες από τα πεδία των μαχών.
 
Διχασμένες οι ΗΠΑ
Παρά τα πανηγύρια που έστησε ο Τραμπ και τους ύμνους προς τιμή του Ερντογάν η κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ μυρίζει μπαρούτι. Χθες ο Τραμπ συνομίλησε με τον Ερντογάν, την ώρα που Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές, κάνουν λόγο για «απάτη» παρά για εκεχειρία. Την αναφορά σε απάτη έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με τον Τραμπ να απαντά άμεσα χαρακτηρίζοντας την τρελή.
 
Εκτός από το να χαρακτηρίζει πρόσωπα, ο Τραμπ προσπαθεί στο παρασκήνιο, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο Πενς να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις, ώστε να αποσυρθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν για τις κυρώσεις κατά του Τραμπ.
 
Μέχρι στιγμής όπως μεταδίδεται στις ΗΠΑ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η πλειοψηφία των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών συμφωνούν πως οι χειρισμοί του Τραμπ ήταν αδέξιοι και καλύπτουν πλήρως τον Ερντογάν, ενώ αφήνουν εκτεθειμένους τους Κούρδους.
 
Μάλιστα ο Γερουσιαστής Γκράχαμ ανέλαβε την πρωτοβουλία και τηλεφώνησε στον Διοικητή του SDF Μαζλούμ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πολιτικός, ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων, εξέφρασε αφενός την ικανοποίηση του γιατί από χθες σταμάτησε η αιματοχυσία, αφετέρου υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία πέραν από τα σημεία που ήδη κατέχουν οι Τούρκοι.
 
Αυτή η αναφορά του Κούρδου διοικητή στον Αμερικανό Γερουσιαστή μπορεί να ερμηνευθεί ως ξεκαθάρισμα των κουρδικών θέσεων και προθέσεων που έρχεται κόντρα στα σχέδια και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκεχειρία πολλαπλών αναγνώσεων με ερωτήματα, αστερίσκους και προϋποθέσεις
 

Ανήσυχη-εκκωφαντική σιωπή
Συμπεραίνεται λοιπόν πως αν οι Κούρδοι τις επόμενες ημέρες παραμείνουν ανυποχώρητοι στα εδάφη που θα ελέγχει ο Ερντογάν για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας, τότε πολύ πιθανόν να υπάρξει νέα κλιμάκωση του πολέμου, από τη στιγμή μάλιστα που ούτε η Δαμασκός βλέπει με καλό μάτι τα πάρε δώσε Τραμπ-Ερντογάν.
 
Κι αυτό διότι ο Μπασσάρ αλ Ασσάντ πριν από την υπογραφή της εκεχειρίας ήταν ο μεγάλος κερδισμένος αφού πέτυχε μια συμφωνία με τους Κούρδους που του επέτρεπε να εισέλθει σε εδάφη που έχασε και πολύ δύσκολα θα κατάφερνε να επανακτήσει ο στρατός του.
 
Την ίδια ώρα ο μοναδικός σύμμαχος του Άσσαντ, η Μόσχα εμφανίζεται προβληματισμένη και ανήσυχη μετά την συμφωνία εκεχειρίας.
 
Το Κρεμλίνο 32 ώρες μετά την ανακοίνωση παραμένει σιωπηλό περιμένοντας ενδεχομένως την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στο Σότσι, όπου ο Πρόεδρος της χώρας θα έχει συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν την εκπνοή της εκεχειρίας την ερχόμενη Τρίτη.
Ρώσοι αναλυτές πάντως δίνουν την εντύπωση πως όπως και στη Δαμασκό, έτσι και στη Μόσχα, δεν άρεσε η συμφωνία Ερντογάν Πενς αφού η Άγκυρα, αγόρασε και η Ουάσινγκτον της πούλησε κάτι που δεν της ανήκει.
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι