Brexit: «Super Saturday» για γερά νεύρα στη Βουλή των Κοινοτήτων

Για όλο τον κόσμο σήμερα ξημέρωσε ένα κανονικό Σάββατο, για τους Βρετανούς, όμως, ξημέρωσε… σούπερ Σάββατο. Η σημερινή ημέρα αποκαλείται «Super Saturday» στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι η ημέρα που η Βουλή θα συνεδριάσει για να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει την αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit. Σημειώνεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων έχει να συνεδριάσει Σάββατο από την εποχή του πολέμου των Φώκλαντ το 1982.
 
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:30 τοπική ώρα, με δήλωση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και θα ακολουθήσει η συζήτηση ανάμεσα στους βουλευτές πριν από τη ψηφοφορία. Δεδομένου ότι θα υπάρξουν και τροπολογίες, η μεγάλη ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κούρσα των αριθμών-Πού ποντάρει ο Μπόρις για να περάσει η συμφωνία του
 
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον ο Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία του. Η προκάτοχός του Τερέζα Μέι πήρε τη δική της συμφωνία τρεις φορές στη Βουλή και απέτυχε και τις τρεις να πείσει τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. Η συμφωνία Τζόνσον αποτελεί αναθεώρηση εκείνου του κειμένου και περίπου το 95% είναι κοινό με αυτό που απορρίφθηκε τρεις φορές ήδη από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν και δεν φαίνεται να δοκιμάζουν και πολλοί να κάνουν. Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, στη βάση διαφόρων σεναρίων. Κάποια σενάρια προεξοφλούν πλήρη αποτυχία της πρότασης και κάποια προβλέπουν δύσκολη νίκη της, χωρίς κανείς να είναι σε θέση  να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι πως, αν τελικά περάσει, δεν θα είναι με διαφορά. Από τη μέρα που έγινε Πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, έχει αρνητικό ρεκόρ καταψήφισης, το οποίο είναι άγνωστο αν θα τον… συνοδεύσει και σήμερα.
 
Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 βουλευτές αλλά δεν ψηφίζουν όλοι. Κάποιοι δεν ψηφίζουν για τελετουργικούς λόγους, λόγω αξιωμάτων που κατέχουν, και οι επτά βουλευτές του ιρλανδικού Sinn Fein αρνούνται να συμμετέχουν για ιδεολογικούς λόγους. Αυτό σημαίνει πως οι βουλευτές που ψηφίζουν είναι 639, άρα για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία χρειάζονται 320 θετικές ψήφοι, εάν δεν υπάρξουν αποχές ή απουσίες.
 
Το κυβερνών κόμμα διαθέτει, θεωρητικά, το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις 320 ψήφους και σε ένα ιδανικό κόσμο υπολείπεται λιγότερες από 40. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος υπάρχει μία ομάδα σκληροπυρηνικών Brexiteers, οι οποίοι επιθυμούν ένα σκληρό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει έξοδο χωρίς συμφωνία. Αυτοί οι βουλευτές ανέρχονται σε 28. Η ομάδα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα πρωί πρωί τι θα πράξει. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να ψηφίσουν τη συμφωνία, τουλάχιστον ένας αριθμός από αυτούς.  
 
Δεκανίκι των συντηρητικών κυβερνήσεων Μέι και Τζόνσον ήταν το βορειορλανδικό DUP, που διαθέτει δέκα ψήφους, όμως ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ποντάρει σε αυτό, αφού προτίθεται να καταψηφίσει. Σε αυτούς που ποντάρει είναι περίπου 20 ανεξάρτητοι Συντηρητικοί βουλευτές, που ανήκαν στην κομματική του ομάδα και αποβλήθηκαν.
 
Με βάση όλα τα σενάρια, ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται και έναν αριθμό ψήφων από την αντιπολίτευση. Μία αντιπολίτευση που δηλώνει στο μεγαλύτερο μέρος της ενάντια στη συμφωνία. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις λένε πως, αν τελικά καταφέρει και βγει θριαμβευτής ο Πρωθυπουργός, θα είναι με λίγες ψήφους διαφορά. Το ότι θα πάρει ψήφους από την αντιπολίτευση θεωρείται δεδομένο, το ερώτημα είναι πόσες θα είναι αυτές.
 
Η πραγματικότητα είναι πως μέχρι χθες βράδυ τουλάχιστον 30 βουλευτές δήλωναν αναποφάσιστοι, γι’ αυτό και δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις. Ίσως, όμως, ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας…
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες