Η κούρσα των αριθμών-Πού ποντάρει ο Μπόρις για να περάσει η συμφωνία του

Και εγένετο συμφωνία. Παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν τόσο εντός Ηνωμένου Βασιλείου όσο και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα ήταν δυνατή εμπρόθεσμα η αναθεώρηση της συμφωνίας, τελικά βγήκε άσπρος καπνός από τις Βρυξέλλες.
 
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, παρόλη την τεράστια πολιτική του σημασία, δεν αποτελεί την τελευταία λέξη στο θρίλερ του Brexit, καθώς η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στο Λονδίνο για να ολοκληρωθεί. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η Τερέζα Μέι προσπάθησε τρεις φορές να περάσει τη συμφωνία της από τη Βουλή των Κοινοτήτων και απέτυχε και τις τρεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Βρυξέλλες είπαν "ναι" για το Brexit-Η μπάλα τώρα στο Λονδίνο
 
Ανάμεσα στους Βρετανούς βουλευτές υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με το κατά πόσον η συμφωνία αυτή είναι καλύτερη από εκείνην που απορρίφθηκε. Η αλλαγή που έγινε σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία μπορεί να ικανοποιήσει κάποιους, δεν μπορεί, όμως, να ευχαριστήσει όλους, καθώς για πολλούς που καταψήφισαν τη συμφωνία Μέι, το ιρλανδικό backstop δεν αποτελούσε βασικό κίνητρο και δεν θεωρούν ότι απαντήθηκαν οι δικές τους ανησυχίες. Τα βρετανικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι περίπου το 95% του νέου κειμένου είναι ακριβώς το ίδιο με την απορριφθείσα συμφωνία.
 
Η συνεδρία της Βουλής το Σάββατο θα ξεκινήσει με δεδομένο πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει κοινοβουλευτική μειοψηφία. Και με πρόσθετο γεγονός πως οι κομματικές γραμμές είναι θολές σε ό,τι αφορά στο Brexit, καθώς αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι γραμμή τους είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη δική τους εκλογική περιφέρεια και όχι αυτό που λέει η παράταξή τους.
 
Τα μαθηματικά έδιναν και έπαιρναν στα βρετανικά ΜΜΕ χθες βράδυ, για να δουν αν «βγαίνουν». Με βάση τα όσα λένε –και που μπορεί να αλλάξουν ενόσω η συζήτηση προχωρεί και ενόσω παραμένουν πολλοί αναποφάσιστοι- από τη στιγμή που ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν έχει τις δέκα ψήφους του βορειοιρλανδικού DUP, χρειάζεται πρώτον να πείσει το δικό του κόμμα να υποστηρίξει τη συμφωνία στην ολότητά του, κάτι που απέτυχε να κάνει η Μέι, καθώς και να πείσει να συστρατευτούν μαζί του οι βουλευτές που απέβαλε από την κομματική ομάδα των Συντηρητικών και είναι τώρα ανεξάρτητοι, πριν καν ξεκινήσει να μετρά υποστηρικτές στην αντιπολίτευση.
 
Με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται χθες βράδυ, δεν είναι αδύνατον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία η νέα συμφωνία αλλά δεν είναι ούτε και εύκολο. Χρειάζονται 320 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων εάν βρίσκεται σε απαρτία. Οι επτά βουλευτές του Sinn Fein δεν ψηφίζουν, όπως επίσης δεν ψηφίζει ο Πρόεδρος της Βουλής και οι τρεις αναπληρωτές του.
 
Στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, μετά το «τσεκούρι» του Μπόρις Τζόνσον, βρίσκονται 285 βουλευτές που ψηφίζουν. Για να έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει η συμφωνία του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα πρέπει να περιορίσει τις ανταρσίες, κυρίως από την πλευρά των 25, περίπου, φανατικών Brexiteers, οι οποίοι στο παρελθόν έδειχναν να έχουν παρόμοιες ανησυχίες με το DUP. Ο επόμενος πιο εύκολος στόχος είναι οι 23 Συντηρητικοί που βρίσκονται στους ανεξάρτητους, κάποιοι εκ των οποίων αναμένεται πως θα αποδεχθούν εύκολα να υποστηρίξουν τη συμφωνία αλλά όχι όλοι.
 
Όπως σημειώνει το BBC, τον Μάιο η Τερέζα Μέι κατάφερε να εξασφαλίσει τις ψήφους πέντε Εργατικών βουλευτών και δύο πρώην Εργατικών που βρίσκονται στους ανεξάρτητους και ο Τζόνσον αναμένεται να ποντάρει σε αυτούς τους επτά εκ νέου, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να πείσει κι άλλους βουλευτές του Εργατικού κόμματος να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, έχοντας πιθανότητες να κερδίσει ακόμη μερικούς. Η «οροφή» που δίνουν τα σενάρια σε ό,τι αφορά την πιθανότητα υποστήριξης από Εργατικούς είναι λίγο πάνω από το 20.
 
Τα  νούμερα είναι, συνεπώς, μοιρασμένα στην παρούσα φάση, χωρίς, ωστόσο, να συνυπολογίζονται οι αποχές, οι οποίες, εάν υπάρξουν, μπορεί και  να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη