LIVE: Παράταση Brexit με δύο ημερομηνίες αποφάσισε το Συμβούλιο

Σε ομόφωνη απόφαση αναφορικά με την παράταση του Brexit κατέληξε πριν από μερικά λεπτά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δίνοντας, ουσιαστικά, δύο επιλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτρέποντας την πιθανότητα no-deal Brexit στις 29 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς απόρριψη του χρονοδιαγράμματος Μέι προσανατολίζεται το Συμβούλιο
 
Το κείμενο ανανεώνεται: 
 
***Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η ευθύνη τώρα βρίσκεται στη βρετανική πλευρά και οι Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ξεκάθαρο πλαίσιο.  
 
***Η Μέι επιχείρησε να ρίξει τους τόνους μετά το διάγγελμά της, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό ανάμεσα στους βουλευτές.
 
***Ερωτηθείσα για τα 2 εκατομμύρια υπογραφές που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής και ζητούν ακύρωση του Brexit, η Τερέζα Μέι  απάντησε ότι θεωρεί πως είναι καθήκον του Κοινοβουλίου να εφαρμόσει την απόφαση του δημοψηφίσματος, που ήταν η μεγαλύτερη έκφραση δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.
 
***«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσουμε ανάκληση του Άρθρου 50», λέει η Μέι.
 
***H Μέι επιμένει ότι δεν είναι σωστό να ζητηθεί από τους Βρετανούς πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, τρία χρόνια μετά που ψήφισαν για αποχώρηση από την Ε.Ε.  
 
***Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις της με αναφορά στην έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, στέλνοντας μηνύματα στο  βρετανικό Κοινοβούλιο αναφορικά με το backstop.
 
***Σύντομα αναμένονται δηλώσεις και από την Τερέζα Μέι.  
 
***Ερωτηθείς τι σημαίνει «μακρά αναβολή», ο Γιούνκερ απάντησε «μέχρι το τέλος».
 
***Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Η.Β. συνεχίζει να έχει την επιλογή μεταξύ της συμφωνίας, της μη συμφωνίας, μιας μακράς αναβολής και της ανάκλησης του Άρθρου 50.  
 
***Ο Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι η Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την απόφαση των «27»
 
***«Δεν  υπάρχει τίποτε άλλο που μπορούμε να δώσουμε», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  
 
***Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα της Τερέζα Μέι για καθυστέρηση του Brexit αλλά όχι στη βάση του χρονοδιαγράμματος που εισηγήθηκε η ίδια.
 
Αποφάσισε να επιτρέψει την καθυστέρηση μέχρι τις 22 Μαΐου, εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης Μέι-Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου το Η.Β. να ενημερώσει για επόμενα βήματα, για να εξεταστούν από το Συμβούλιο.
 
Τόνισε, ακόμη, πως δεν θα ανοίξει εκ νέου η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης.   
 
***Για ομόφωνη απόφαση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι. Δεν αναφέρει, ωστόσο, ποια είναι αυτή η απόφαση.   

***Σύμφωνα με το BBC, το κείμενο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε μία επέκταση μέχρι τις 22 Μαΐου του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Εάν η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε επέκταση μέχρι τις 12 Απριλίου 2019 και αναμένει από το Η.Β. να αναφέρει τα επόμενα βήματα πριν από αυτή την ημερομηνία, για να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».   
 

***Ο λόγος που «παίζει» έντονα η 11η Απριλίου είναι επειδή είναι η ημερομηνία που πρέπει να προκηρυχθούν οι Ευρωεκλογές στο Η.Β., εάν τελικά θα γίνουν.
 
***Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τώρα σκέφτονται διπλή καθυστέρηση του Brexit, δηλαδή μία ημερομηνία σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να περάσει την συμφωνία της εντός ολίγων ημερών και μία σε περίπτωση που αποτύχει.
 
***Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να ανακαλέσει το Άρθρο 50, παρά το γεγονός πως η συλλογή υπογραφών έχει φτάσει στα 1,6 εκατομμύρια. Ερωτηθείσα σχετικά από το Press Association, μία εκπρόσωπός της δήλωσε ότι αποτυχία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει αποτυχία της Δημοκρατίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η σελίδα της Βουλής που δέχεται υπογραφές από το κοινό έπεσε αρκετές φορές, λόγω των μαζικών υπογραφών.
 
***Τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι τελευταίες 24 ώρες προκάλεσαν νέα ρήγματα εντός της βρετανικής Κυβέρνησης. Οι πληροφορίες διαψεύδονται,  πάντως, από την Downing Street.
 
***Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, η οποία βρισκόταν στην σημερινή ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά πάσαν πιθανότητα θα αναβληθεί για αύριο, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit.
 
***Το Politico μεταδίδει ότι τώρα συντάσσεται ένα νέο κείμενο, που επιστρέφει στην ιδέα για τελική ημερομηνία στις 22 Μαΐου, εάν η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει την συμφωνία αποχώρησης. Εάν δεν εγκριθεί, το Η.Β. θα έχει μέχρι τις 11 Απριλίου για να αιτηθεί μια νέα ρύθμιση.
 
«Κατ’ αυτό τον τρόπο, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και δεν θα υπάρξει έκτακτη σύνοδος την ερχόμενη εβδομάδα», σημείωσε διπλωματική πηγή.  
 
***Σύμφωνα με το Sky δεν υπάρχει ακόμη φως στην άκρη του τούνελ. Η τελευταία συζήτηση φαίνεται να κινείται γύρω από το ενδεχόμενο καθυστέρησης μέχρι της 7 του Μάη, χωρίς την προϋπόθεση να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και το ΗΒ να έχει μέχρι τις 11 Απριλίου για να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές.
 
***Φακές, πάπια και σοκολάτα περιλαμβάνει το μενού του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Τερέζα Μέι θα φάει χωριστά.  
 
***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχειρησιακό κέντρο σε καταφύγιο άνοιξε το Λονδίνο ενόψει ενός πιθανού no-deal Brexit
 
***To BBC μεταδίδει ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι «27» να υιοθετήσουν το αρχικό προσχέδιο που είχε ετοιμαστεί για την καθυστέρηση αλλά να αφαιρέσουν την αναφορά πως δεν μπορεί να δοθεί περαιτέρω παράταση.  
 
***Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η συζήτηση του Brexit θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.
 
***Η Guardian μεταδίδει ότι οι συζητήσεις δεν φαίνεται να βρίσκονται στο τέλος τους. Η Γαλλία και το Βέλγιο πιέζουν για παράταση μέχρι τις 7 Μαΐου, με επιλογή επέκτασης μέχρι το τέλος του 2019.
 
***Ενδεχομένως η καθυστέρηση μέχρι 7/5 να συνοδεύεται από όρο να περάσει η συμφωνία εντός τριών εβδομάδων.  
 
***Σύμφωνα με το Politico, αυτή τη στιγμή η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 7η Μαΐου.
 
***Η Katya Adler του BBC αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν το no-deal Brexit. Μία πιθανότητα είναι η Ε.Ε. να προσφέρει μια μεγαλύτερη αναβολή, την οποία η Τερέζα Μέι μπορεί να μειώσει, εάν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία της.
 
Ένα από τα ερωτήματα είναι εάν της προσφέρουν σύντομη παράταση και δεν περάσει η συμφωνία της, θα επανέλθουν για να της δώσουν μεγαλύτερη; Θέλουν όντως να βρεθούν απέναντι στο ενδεχόμενο της άτακτης εξόδου; Και μετά να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους που επέτρεψαν κάτι τέτοιο να συμβεί;
 
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους, σημειώνει.
 
***Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πριν από λίγο στο Reuters ότι αυτή τη στιγμή συζητείται κυρίως η καθυστέρηση είτε μέχρι τις 7 Μάϊου είτε μέχρι τα τέλη του 2019.  
 
Νωρίτερα:
 
***Ο Andrew Adonis, μέλος της Βουλής των Λόρδων, γνωστός πολέμιος του Brexit, ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα προωθήσει ανάκληση του Άρθρου 50.
 
***Διάφορα σενάρια φαίνεται να βρίσκονται επί τάπητος στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή. Ο Andrew Byrne της Sunday Times μεταδίδει πληροφορίες για πολύ πιο σύντομη αναβολή, μέχρι τις 11 Απριλίου. Ο Adam Fleming του BBC δίνει ως πιθανή ημερομηνία την 7η Μαΐου.
 
***Το Bloomberg μεταδίδει ότι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί μελετούν επέκταση εννέα μηνών, εάν η συμφωνία της Μέι αποτύχει να περάσει από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.  
 
***Σύμφωνα με το ιρλανδικό RTE αυτή τη στιγμή συντάσσεται ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δεν αναφέρεται στις 22 Μάιου ως καταληκτική ημερομηνία.
 
***Δεν τα πήγε και πολύ καλά η Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς φαίνεται πως δεν έδωσε τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
 
***Όπως γράφει ο πολιτικός συντάκτης του BBC Chris Mason, υπάρχει μια «συλλογική αίσθηση ανησυχίας ανάμεσα στους βουλευτές, ανεξαρτήτως της προσέγγισής τους». Θεωρούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να λάβουν κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις, είτε για να αλλάξουν τον νόμο, ώστε να μην γίνει Brexit, είτε για να αποδεχθούν ότι το no-deal Brexit γίνεται πραγματικότητα.
 
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι αριθμοί για να περάσει η συμφωνία της Πρωθυπουργού. «Μερικοί βουλευτές, που άλλαξαν τη γνώμη τους για την υποστήριξη της συμφωνίας, αμφιταλαντεύονται και πάλι», προσθέτει.
 
***Η προσέγγιση των "27" δεν εκπλήσσει, καθότι ήταν θέση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και αρκετών πρωτευουσών, πως οποιαδήποτε καθυστέρηση του Brexit δεν θα πρέπει να έχει καταληκτική ημερομηνία μετά τις Ευρωεκλογές, εκτός εάν πρόκειται για μία μακρά αναβολή, που θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο.  
 
Ο λόγος που αρκετοί επιμένουν πως η περίοδος αναβολής πρέπει να είναι είτε πολύ σύντομη είτε αρκετά μεγάλη είναι επειδή ο φετινός Μάιος αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πραγματοποίηση Ευρωεκλογών δεν σημαίνει μόνο αλλαγή φρουράς στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ως εκ τούτου, πρόκειται για τον μεγάλο της «ανασχηματισμό». Θα πρέπει, συνεπώς, να είναι  ξεκάθαρο εάν αναλογούν θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις.
 
***Όπως έχει ανακοινωθεί, η Τερέζα Μέι αναμένεται να προβεί σε δήλωση από τις Βρυξέλλες κάποια στιγμή απόψε, χωρίς, ωστόσο, να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ώρα.
 
***Υπενθυμίζεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Η παράταση του Brexit να μην ξεπερνά την ημερομηνία των Ευρωεκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Τραγωδία στην Τουρκία... Οκτώ νεκροί από σύγκρουση μπετονιέρας με μικρό λεωφορείο
Ποια είναι η Μονή της Χώρας με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Σχεδόν 100.000 Παλαιστίνιοι καλούνται να εκκενώσουν την Ράφα-«Περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση»
Τρεις νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων
Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας σε πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες μετά από χαοτική μέρα συλλήψεων
Στους 78 οι νεκροί και στους 105 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Ως τζαμί θα λειτουργεί ο βυζαντινός ναός της Μονής της της Χώρας