Προς απόρριψη του χρονοδιαγράμματος Μέι προσανατολίζεται το Συμβούλιο

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να απορρίψουν την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που ζητεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για την αναβολή του διαζυγίου του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και προσανατολίζονται προς βραχύτερη παράταση, σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
 
Οι πρεσβευτές των 27 συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση χθες το βράδυ, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).
 
Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο AFP ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόνη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.
 
Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.
 
Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ένωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.
 
Επαφές από το πρωί
Στο μεταξύ, αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις πραγματοποιεί από το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο τον συντονισμό των 27.
 
Αναλυτικά, στην έδρα του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ συνάντησε διαδοχικά τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, την Πρόεδρο της Λιθουανίας, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
 
Ξεκίνησε ανταλλαγή απόψεων με τη Μέι
 
Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, η σύντομη ανταλλαγή απόψεων των 27 ηγετών της ΕΕ, με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, πριν από την επίσημη Σύνοδο σε επίπεδο 27, όπου θα κριθεί το βρετανικό αίτημα για την παράταση.

Οι 27 αναμένεται να δηλώσουν έτοιμοι να εγκρίνουν τη Συμφωνία Μέι - Γιούνκερ του Στρασβούργου περί διασφαλίσεων για το backstop, να εγκρίνουν παράταση συντομότερη του αιτήματος του ΗΒ (22 Μαΐου) και να τη συναρτήσουν με τη έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι 27 ενδέχεται να συνέλθουν εκ νέου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν μεσολαβήσει έγκριση της ΣΑ και απόδοση της παράτασης με γραπτή διαδικασία, τότε το ΗΒ καθίσταται στις 29 Μαρτίου τρίτο κράτος, με "άτακτο brexit".


 
 
«Ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία»
Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο, δήλωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη σύνοδο. Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή, ανέφερε. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το Κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το Κοινοβούλιο, τόνισε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.
 
Τι δήλωσαν οι αρχηγοί
Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές, δήλωσε Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι στο τραπέζι.
 
Είμαστε αισιόδοξοι, πρόσθεσε, αλλά οι χρόνοι είναι στα χέρια του βρετανικού Κοινοβουλίου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η ΕΕ να κάνει κάποια παραχώρηση όταν δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμεί η Βρετανία.
 
Μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, είπε. Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος η Βρετανία στις Ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.
«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».
«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα Kαγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, υπενθύμισε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε. Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της, κατέληξε.

Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, υπογράμμισε. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.
 
Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, κατέληξε.
 
Εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.
 
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η γνώμη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», ανέφερε από πλευράς του ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης...εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».

Tην κατά το δυνατόν μικρότερη παράταση προτείνει ο Ταγιάνι για το Brexit 

Τη μικρότερη δυνατή παράταση στο Brexit δήλωσε πως προτιμά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως εξήγησε ο ίδιος στον Τύπο το ερώτημα μακρά η σύντομη παράταση δεν έχει νόημα, αλλά το ερώτημα θα πρέπει να είναι χρήσιμη ή μη χρήσιμη παράταση. Σημείωσε ότι εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτηση την πιο σύντομη παράταση που είναι δυνατόν να δοθεί, σημειώνοντας την 11 Απριλίου ως την τελευταία ημερομηνία που το ΗΒ μπορεί ακόμα να οργανώσει ευρωεκλογές, πάντα υπό τον όρο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στη δήλωσή του προς τους ηγέτες της ΕΕ-27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελπίζει ότι η ενδεχόμενη παράταση του άρθρου 50 θα είναι όσο το δυνατόν βραχύτερη και θα χορηγείται μόνο εάν συνάπτεται συνθήκη εξόδου επιτευχθεί συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Aναλυτικά ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι "όσον αφορά το αίτημα της κ.Μέι για παράταση του άρθρου 50, το Κοινοβούλιο ελπίζω ότι οποιαδήποτε παράταση θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, κατά προτίμηση όχι πέρα ​​από τις 11 Απριλίου, δηλαδή την προθεσμία εντός της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφασίσει εάν θα διοργανώσει ή όχι τις ευρωπαϊκές εκλογές". "Δεύτερον, κατά την άποψή μας, μια τέτοια επέκταση έχει νόημα μόνο αν η  Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας Brexit. Αν όχι, μια σύντομη παράταση θα ήταν άσκοπη. Στην περίπτωση αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ζητήσει παράταση αορίστου χρόνου και να διοργανώσει ευρωπαϊκές εκλογές", διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

"Επομένως, το ζήτημα δεν είναι η διάρκειά της παράτασης. Η επιλογή δεν είναι μεταξύ μίας μακράς επέκτασης και μίας σύντομης, αλλά μεταξύ μιας επέκτασης που είναι χρήσιμη και μιας που είναι άχρηστη", είπε.

"Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι, όσον αφορά την επικύρωση της συμφωνίας, η τελευταία σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  πριν από τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου. Επιπλέον, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Είναι απολύτως απαραίτητο να καταστούν σαφείς οι ρυθμίσεις προτού φτάσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, προκειμένου να αποφευχθούν νομικά ζητήματα που συνδέονται όχι μόνο με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και με τους εκλογικούς νόμους που ισχύουν στα κράτη μέλη και τα δικαιώματα ψήφου των τους πολίτες τους", κατέληξε.
 

Η απάντηση Μπέρκοου στη Μέι
Κι ενώ η Τερέζα Μέι πήγε για το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ο Πρόεδρος τη Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου απάντησε με πολύ αυστηρό ύφος στις χθεσινές τις δηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως η Μέι στο διάγγελμά της επέλεξε να επιρρίψει στο βρετανικό κοινοβούλιο την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η διαδικασία του Brexit.
 
«Κανείς από εσάς δεν είναι προδότης. Όλοι σας κάνετε το καλύτερο που μπορείτε», είπε από την έδρα του Προέδρου ο Τζον Μπέρκοου. «Πιστεύω με πάθος στον θεσμό του Κοινοβουλίου, στα δικαιώματα των μελών αυτού του σώματος και στην προσήλωσή τους στο καθήκον τους...Το μοναδικό καθήκον κάθε μέλους του Κοινοβουλίου είναι να πράττει αυτό που εκείνος ή εκείνη θεωρεί ότι είναι σωστό», είπε ο Τζον Μπέρκοου.

Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραμπ και Μπάιντεν ανταλλάσσουν κοσμητικά επίθετα-«Αγύρτης» ο ένας, «ανισόρροπος» ο άλλος
Ανησυχία για καταστροφική κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Επιθέσεις με drones εναντίον διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας, εκρήξεις στην Κριμαία
Ο Νετανιάχου απορρίπτει το τελεσίγραφο του Γκαντζ-Tι απαντά ο πρώην υπουργός Άμυνας
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο