Της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ή την καθαιρούν-Η μεγάλη Τετάρτη της Τερέζα Μέι

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με βουλευτές της έχει η Τερέζα Μέι λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει συγκροτηθεί σε βάρος της.
 
Η Πρωθυπουργός θα παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής 1922 του κόμματος, που έχει την ευθύνη τέτοιων εσωκομματικών διαδικασιών, σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τη στηρίξουν.
 
Ήδη, πάντως, περισσότεροι από 158 βουλευτές την έχουν στηρίξει με δημόσιες τοποθετήσεις τους από το πρωί. Ο αριθμός αυτός είναι το όριο της νίκης ή της ήττας της Πρωθυπουργού.
 
Οι αντίπαλοί της, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, υπονοώντας ότι η κ. Μέι δε θα λάβει τελικά τη θετική ψήφο όλων των βουλευτών που έχουν πει ότι θα τη στηρίξουν.
 
Εν τω μεταξύ, βουλευτές των Συντηρητικών όπως ο Νικ Μπόουλς, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της κ. Μέι στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας μέχρι να υλοποιηθεί το Brexit, με την κατανόηση ότι η ίδια θα έχει παραιτηθεί από την ηγεσία πριν από τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022.
 
Ο κ. Μπόουλς φάνηκε μέσω ανάρτησης στο Twitter να θεωρεί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποδεχθεί αυτό το σενάριο. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου σχολίασε συναφώς ότι «η βραδινή ψηφοφορία δεν αφορά το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές».
 
Η Ντάουνινγκ Στριτ, εν τω μεταξύ, δηλώνει ότι η πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει κανονικά αύριο τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.
 
Ως γνωστό, βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της Πρωθυπουργού ενεργοποίησαν τη διαδικασία για να ψηφίσουν αργότερα σήμερα επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της για το σχεδιασμένο διαζύγιο της χώρας με την Ε.Ε.
 
Ακολουθεί επεξήγηση της διαδικασίας που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση με βάση τον κανονισμό του κόμματος:
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέι: Νέα ηγεσία θα βάλει το μέλλον της χώρας σε ρίσκο
 
Πώς προέκυψε η ενεργοποίηση της διαδικασίας;
Η διαδικασία προέκυψε, καθώς το 15% των συντηρητικών βουλευτών έγραψαν επιστολές ζητώντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί μιας πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της Μέι και τις έστειλαν στον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922», που εκπροσωπεί τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα.
 
Οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, επομένως απαιτούνταν 48 τέτοιες επιστολές, ώστε να κινηθεί η διαδικασία.
 
Πότε θα πραγματοποιηθεί;
Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος αυτής της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε μεταξύ 20:00 και 22:00 (ώρα Κύπρου) στην Αίθουσα Επιτροπών 14 της Βουλής των Κοινοτήτων. Αμέσως μετά θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε περίπου στις 23:00 ώρα Κύπρου.
 
Τι συμβαίνει στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής;
Όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν. Η Μέι θα χρειαστεί μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει. Αν όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές ψηφίσουν, αυτό σημαίνει 158 ψήφοι.
 
Αν κερδίσει η Μέι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της. Αν χάσει, θα πρέπει να παραιτηθεί και θα της απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που θα ακολουθήσουν.
 
Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αναρτών Τόρις, πιθανόν να καταστήσει μη βιώσιμη την ηγεσία της.
 
Τι θα συμβεί αν χάσει η Μέι;
Θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης του/της διαδόχου της. Ο/η διάδοχός της θα γίνει Πρωθυπουργός, αλλά οι βουλευτικές εκλογές δεν θα ακολουθήσουν άμεσα.
 
Αν προκύψουν πολλοί υποψήφιοι, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στους συντηρητικούς βουλευτές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο υποψήφιος εκείνος που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους τίθεται εκτός κούρσας και οι βουλευτές ψηφίζουν εκ νέου.
 
Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι να παραμείνουν μόνο δύο υποψήφιοι.
 
Οι δύο αυτοί υποψήφιοι κρίνονται τότε από όλα τα μέλη του κόμματος. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος για τουλάχιστον τρεις μήνες.
 
Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός και από επικεφαλής του κόμματος, μετά το δημοψήφισμα για την Ε.Ε. το 2016, εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι διάδοχοί του.
 
Το τοπίο ξεκαθάρισε μέχρι που απέμειναν δύο υποψήφιες: Η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και η τότε υπουργός Ενέργειας Αντρεα Λίντσομ, η οποία και αποσύρθηκε πριν ακόμη ψηφίσουν τα μέλη αφήνοντας τη θέση του αρχηγού του κόμματος στη Μέι.
 
*Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άκουσε τις ανησυχίες της Τερέζα Μέι για το Brexit και εντείνει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Ε.Ε. ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά αύριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
«Η πρωθυπουργός Μέι ήρθε για να εξηγήσει την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξέθεσε τις ανησυχίες που εγέρθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, τις οποίες μας είπε ότι θα ήθελε να αντιμετωπίσει σε συντονισμό με τους άλλους ηγέτες της Ε.Ε. και τους θεσμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Μέι-Γιούνκερ.
 
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες αυτές», συνέχισε, προσθέτοντας πως ο Γιούνκερ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 
*Εξάλλου, επαναδιαπράγματευση ή άνοιγμα της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπεται στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
 
«Δεν αναμένονται αλλαγές», τόνισε η κ. Μέρκελ και περιέγραψε την συμφωνία ως «μια πολύ δίκαιη ισορροπία συμφερόντων». Εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας. «Δεν απομένει πολύς χρόνος, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές