Μέι: Νέα ηγεσία θα βάλει το μέλλον της χώρας σε ρίσκο

 

Δηλώσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ έκανε πριν απο λίγο η Βρετανή Πρωθυπουργός, μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το κόμμα της, τους Τόρις.

Στις δηλώσεις της η Τερέζα Μέι προειδοποίησε πως μια αλλαγή ηγεσίας θα θέσει το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, ενώ θα καθυστερήσει την διαδικασία του Μπρέξιτ.

"Υπηρέτησα αυτό το κόμμα", είπε η πρωθυπουργός Μέι και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις" στην σημερινή ψηφοφορία, σημείωσε.

"Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο", είπε η Μέι και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.

Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

Είπε ακόμη πως η ίδια υπηρετεί "το εθνικό συμφέρον", και πως θεωρεί ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, "είναι στο χέρι μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Ένας νέος ηγέτης θα πρέπει να επεκτείνει ή να ακυρώσει το Άρθρο 50" , είπε η Μέι τονίζοντας ότι "έχουμε το χρονικό περιθώριο για να συντριβούμε. Αυτό θα συνέφερε μόνο τον Τζέρεμι Κόρμπιν (τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών)", πρόσθεσε.

"Είμαι έτοιμη να ολοκληρώσω το έργο μου", τόνισε η Μέι. "Ο λαός θέλει να ολοκληρώσουμε το Brexit". "Είμαστε υποχρεωμένοι και θα το πράξουμε, να φέρουμε εις πέρας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος". "Πρέπει να δεσμευτούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας", πρόσθεσε. "Οι Συντηρητικοί θα πρέπει να είναι ένα μετριοπαθές κόμμα που εργάζεται για την χώρα".

"Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ"

Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία κατά της ηγεσίας της που θα διεξαχθεί αργά σήμερα το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε στο μεταξύ νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκακ.

"Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας με την ΕΕ θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο πως αν χάσει την ψηφοφορία απόψε το βράδυ θα χρειαστεί να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. "Δεν θεωρώ ότι θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου".

Η μομφή των Τόρις

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

Σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου) και 20:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Κύπρου) απόψε σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Η πρώτη αντίδραση

Δεν μπορεί να εξεπλάγη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχετικά με την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της και θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις που θα διοργανώσει την ψηφοφορία Γκέιαμ Μπρέιντι.

Ερωτηθείς πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο Μπρέιντι, πρόεδρος της ονομαζόμενης Επιτροπής 1922, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: "Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό".

Από τη δική μου πλευρά πιστεύω ότι είναι σαφές προς το συμφέρον της χώρας, όπως και προς το συμφέρον της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος", πρόσθεσε.

Για αδυναμία της Μέι κάνουν λόγο οι Εργατικοί

Η αδυναμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι "έχει ακινητοποιήσει εντελώς την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ίαν Λέιβερι.

"Η μεσοβέζικη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit δεν έχει την υποστήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, του κόμματός της, του κοινοβουλίου ή της χώρας", δήλωσε ο Ίαν Λέιβερι, πρόεδρος του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

"Οι εσωτερικοί διχασμοί του Συντηρητικού Κόμματος θέτουν σε κίνδυνο τις δουλειές και τις συνθήκες διαβιώσης των ανθρώπων", σημείωσε.

Στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ανησυχίες του ΗΒ

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνάντησε χθες βράδυ την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία του εξέθεσε τις ανησυχίες του βρετανικού κοινοβουλίου επί του κειμένου της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Όπως εξήγησε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος, οι ανησυχίες αυτές θα απασχολήσουν την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ.Σχοινάς δεν επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζει κάποια ερμηνευτική δήλωση για να βοηθήσει την κ. Μέι, αλλά επεσήμανε ότι σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων που προετοιμάζει τη συνεδρίαση.

Σημείωσε δε ότι ο κ. Γιούνκερ σκοπεύει να παίξει το ρόλο του ειλικρινούς μεσολαβητή μεταξύ των κρατών μελών και των ανησυχιών της κ. Μέι.

Ο κ.Σχοινάς δεν επιβεβαίωσε το αν και κατά πόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ συζήτησε ή όχι με την κ.Μέι την πιθανότητα η κ. Μέι να χάσει απόψε την ψήφο εμπιστοσύνης και εξήγησε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, ή τις εσωτερικές δυναμικές στο συντηρητικό κόμμα.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ
Ένα ζευγάρι και το παιδί τους σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νότιο Λίβανο
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο