Ελεγχόμενη έκρηξη, αστυνομικές επιδρομές και μία σύλληψη στο Μάντσεστερ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 23χρονο, επέδραμε σε μια κατοικία στο νότιο Μάντσεστερ και προχωρήσε σε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε άλλο σημείο της πόλης, καθώς εντείνονται οι έρευνες για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στον συναυλιακό χώρο όπου εμφανιζόταν η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε.
 
Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

 
Οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον συλληφθέντα. Ανέφεραν μόνο ότι εκτέλεσαν εντάλματα στις συνοικίες Γουόλεϊ Ρέιντζ και Φάλοουφιλντ, όπου έγινε και μια ελεγχόμενη έκρηξη. Στην πρώτη περιοχή, στο νότιο Μάντσεστερ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ένοπλους αστυνομικούς να έχουν περικυκλώσει μια νεόδμητη πολυκατοικία σε έναν ήσυχο δρόμο. Ο Μουσάμπ Αμάρι είπε ότι είδε πολλά περιπολικά και βαν της αστυνομίας. "Ήρθαν και περικύκλωσαν τα πάντα. Όλοι ήταν ένοπλοι", είπε.
 
Ένας ένοικος της πολυκατοικίας είπε ότι στο κτίριο ζουν άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, "Άραβες, Άγγλοι, Κούρδοι". "Νομίζω ότι όλοι έχουν οικογένειες", πρόσθεσε ο μάρτυρας αυτός που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του.

 
Ο Άσγκαρ Άλι, 51 ετών, που ζει απέναντι από το συγκεκριμένο κτίριο, περιέγραψε τον δρόμο αυτό ως ήσυχο και "καλή περιοχή" όπου τα νοίκια φτάνουν περίπου τις 700 λίρες τον μήνα.
 
Το χρονικό της επίθεσης


Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

 
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq.
 
Η κατάσταση αριθμού τραυματιών παραμένει σοβαρή και περισσότερα από δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται μετά τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη διάρκεια συναυλίας της αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Αριάνε Γκράντε στο Μάντσεστερ, δήλωσαν σήμερα βρετανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.


«Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και άνθρωποι που θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό λόγω αυτής της θεραπείας», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής λειτουργός του Συνεταιρισμού Υγειονομικής και Κοινωνικής Φροντίδας του Ευρύτερου Μάντσεστερ (Greater Manchester Health and Social Care Partnership).


«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ... Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.

 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες

 
Νεαρά παιδιά αλλά και γονείς που παρακολουθούσαν τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ περιγράφουν στο ραδιόφωνο του BBC και στο τοπικό ραδιόφωνο του Μάντσεστερ τις τρομακτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια τους όταν εξερράγη η βόμβα,
 
Ο έφηβος Ράϊαν Μόρισον απλά περπατούσε μέσα στο στάδιο όταν άκουσε πίσω του την έκρηξη της βόμβας.

 
«Ακουσα μία τεράστια έκρηξη και αμέσως μετά είδα τον καπνό. Τότε κάποιος φώναξε «βόμβα» και στη συνέχεια όλοι άρχισαν να τρέχουν. Ήταν ένα πραγματικό μακελειό. Ανθρωποι τραυματίστηκαν και ποδοπατήθηκαν μέσα στον πανικό. Ήταν η απόλυτη σφαγή.»
 
Αφού κατάφερε να ξεφύγει από το πλήθος ο Ράϊαν, που είχε πάει στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε με τους φίλους τους, είπε οτι είδε ανθρώπους να τρέχουν στους δρόμους της πόλης ουρλιάζοντας.
 
«Ανθρωποι έτρεχαν στους δρόμους συγχυσμένοι προσπαθώντας να βρουν τους φίλους τους. Εκλαιγαν. Ηταν σαν να βλέπεις ταινία. Εντελώς σουρεαλιστικό», λέει ο Ράϊαν.
 
Ο Γκάρι Γουόκερ από το Λιντς περίμενε με την γυναίκα του στο φουαγιέ να πάρει τις δύο κόρες του που παρακολουθούσαν τη συναυλία.

 
Αργότερα διηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC: « Περίμενα τα πάρω τα παιδιά. Ακούσαμε το τελευταίο τραγούδι. Αρκετοί άνθρωποι άρχισαν να πηγαίνουν προς την έξοδο όταν ξαφνικά είδαμε μία τεράστια λάμψη και μετά μία έκρηξη μαζί με καπνό. 
«Πονούσε το πόδι και η γάμπα μου. Τότε η γυναίκα μου λέει: «Πρέπει να ξαπλώσω». Την ξάπλωσα στο πάτωμα. Είχε μία πληγή στο στομάχι και ίσως ένα σπασμένο πόδι. Βρισκόμασταν σε απόσταση τριών μέτρων από την έκρηξη»



Ο Γουόκερ διηγήθηκε οτι η έκρηξη έγινε δίπλα στην πόρτα στο φουαγιέ, κοντά στον χώρο με τα εμπορεύματα και ότι στο πάτωμα βρισκόντουσαν γυαλιά και κομμάτια από μέταλλα. «Ξάπλωσα, είπε, δίπλα στη γυναίκα μου για περίπου μία ώρα έως ότου μας βρουν και μας βάλουν στο ασθενοφόρο».
 

Διαβάστε επίσης:
 
 
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα