Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS για το χτύπημα στο Manchester Arena - Όλες οι εξελίξεις

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Manchester Αrena.
 
Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν από την τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στον κλειστό συναυλιακό χώρο του Manchester Arena στην πόλη του Μάντσεστερ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ακόμα περίπου 50 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες.  

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq.

Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena.

Η αστυνομία αναφέρει ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια. Η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε με το τέλος συναυλίας της γνωστής ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε.  
 

«Σε σχέση με το περιστατικό της περασμένης νύκτας στη Manchester Arena, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι συλλάβαμε έναν 23χρονο άνδρα στο νότιο Μάντσεστερ», ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι η σύλληψη που έγινε νωρίτερα στο εμπορικό κέντρο Arndale Centre στο κέντρο του Μάντσεστερ δεν συνδέεται με την επίθεση.

Ανατριχιαστικές οι αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων

Οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι καθηλωτικές και πανομοιότυπες. Όπως λέει μία κοπέλα στο Ρόιτερς, «φεύγαμε από το χώρο και την ώρα που φτάναμε στην έξοδο ακούστηκε μια τρομακτική έκρηξη. Την ένοιωθες στο στήθος σου. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν. Επικράτησε χάος».

Στα δραματικά βίντεο που ανέβηκαν στο twitter, μέσα από τον συναυλιακό χώρο, αποτυπώνονται αυτές ακριβώς οι σκηνές: εκατοντάδες θεατές, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, εγκαταλείπουν το στάδιο τρέχοντας και ουρλιάζοντας. Δεκάδες γονείς, οι οποίοι αμέσως μαθαίνουν τα νέα, αρχίζουν να τ' αναζητούν σε κατάσταση αλλοφροσύνης, άλλοι επιτόπου, άλλοι ανεβάζοντας φωτογραφίες τους στα σόσιαλ μίντια εκλιπαρώντας για πληροφορίες. 

To διάγγελμα της Μέι 
Η πρωθυπουργός Μέι παρότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον επιθετικό προσδιορισμό «τρομοκρατική» για την επίθεση ανακοίνωσε ότι αυτή αντιμετωπίζεται ως τέτοια, ενώ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας. Καθώς, κατά κοινή ομολογία, είναι θέμα χρόνου το χτύπημα να χαρακτηριστεί επισήμως τρομοκρατικό, θα πρόκειται για το πλέον αιματηρό από το 2005 και το μπαράζ επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει στις 7 Ιουλίου εκείνου του έτους τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι στο Λονδίνο -στο μετρό και σ’ ένα λεωφορείο- με αποτέλεσμα 52 άνθρωποι -των τρομοκρατών συμπεριλαμβανομένων- να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 700 να τραυματιστούν.
Σε κινητοποίηση όλη η πόλη
 
Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ μετά την έκρηξη. Οπως γίνεται γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσφέρουν τη βοήθεια τους, για τη μεταφορά τραυματιών.
 
Ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 21.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι ήταν στη συναυλία. Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς (#roomformanchester) μέσω twitter.
 
Παράλληλα, οδηγοί ταξί μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης. Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο που έγινε η έκρηξη.
 
Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για 59 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αρκετοί τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της έκρηξης.
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: "Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια."
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ.
 
Το Υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι "δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ." "Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων," ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
 
Εκτακτο συμβούλιο ασφαλείας από τη Μέϊ
 
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας στις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου) όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
 
Η Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το επεισόδιο "αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση", σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι "όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί".
 
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.
 
"Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ενωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί", σύμφωνα με το Sky News.
 

Δειτε Επισης

Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ