Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

 
Ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε στη Συρία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο όπως πρόσθεσε, το αεροπλάνο δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και ήταν σε υψόμετρο 6.000 μέτρων.
 
 

Η Ρωσία αναστέλλει την στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία

Η Μόσχα σχεδιάζει να αναστείλει την στρατιωτική συνεργασία της με την Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικό από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν Ρώσοι εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου, την Τρίτη. 

Ακυρώνει την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Λαβρόφ
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, μετά και την κατάρριψη την Τρίτη το πρωί του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στη Συρία. Και οι δύο πιλότοι κατάφεραν να εκτοξευθούν από πριν το  αεροπλάνο φτάσει στο έδαφος, ωστόσο συριακές δυνάμεις των ανταρτών στο Τουρκμενιστάν δήλωσε στο Reuters ότι πυροβόλησαν τους πιλότους, ενώ έπεφταν με αλεξίπτωτο στο έδαφος.
 

Φόβοι και για πτώση ελικοπτέρου 

Άλλα δυο αντικείμενα, τα οποία ενδεχομένως να είναι ελικόπτερα, έπεσαν εντός της Συρίας σύμφωνα με ομάδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ντογάν που βρίσκεται στην περιοχή.

Τα δυο αντικείμενα έπεσαν στην περιοχή των Τουρκομάνων κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Ενώ έπεφταν καίγονταν αφήνοντας πίσω τους καπνό. Οι ίδιες πηγές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν επρόκειτο για ελικόπτερα.

Νταβούτογλου: Δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν` απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάρριψη από τουρκικά αεροσκάφη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Πούτιν: Μαχαιριά στην πλάτη η κατάρριψη 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν μίλησε για το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα πλαίσια της συνάντησης με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί από την Τεχεράνη όπου και βρίσκεται. Ο Πούτιν έκανε λόγο για ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. "Οι πιλότοι μας δεν απείλησαν ποτέ την τουρκική δημοκρατία με κανένα τρόπο. Αντίθετα αυτοί υπηρέτησαν στο να αποτρέψουν τρομοκράτες που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία σε κάθε στιγμή" σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε αιχμές και για το ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη του ισλαμικού  κράτους, αναφέροντας πως η Μόσχα έχει παρατηρήσει δεκάδες περιπτώσεις μεταφοράς πετρελαίου προς τα τουρκικά σύνορα από τα κατεχόμενα εδάφη του ISIS. "Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να θεωρηθούν διεθνείς τρομοκράτες. Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές πετρέλαιο να μπαίνει στην Τουρκία από τις κατεχόμενες περιοχές. Τώρα μας μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπούν το αεροπλάνο" σημείωσε και ανέφερε πως η Τουρκία "υποτίθεται πως πολέμα τον ISIS".

"Aν ο ISIS έχει τόσα δισ δολάρια εξαιτίας των πωλήσεων πετρελαίου και έχουν προστασία από τις ένοπλες δυνάμεις μεγάλων κρατών, είναι ξεκάθαρο γιατί σκοτώνουν κόσμο με τον πιο βάρβαρο και αποτρόπαιο τρόπο, γιατί διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην καρδιά της Ευρώπης" είπε.

Σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας -Τουρκίας

"Το γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Πάντα αντιμετωπίσαμε την Τουρκία ως φίλη-χώρα, δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί το σημερινό περιστατικό, σίγουρα όμως όχι το σημερινό" είπε και καυτηρίασε την επιλογή της Άγκυρας να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ και όχι με τη Μόσχα: "Αντί να επικοινωνήσουν αμέσως, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με το ΝΑΤΟ για να συζητήσει αυτό το περιστατικό, σαν να ρίξαμε εμείς ένα τουρκικό μαχητικό. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα ενδιαφέροντα του ISIS;" είπε χαρακτηριστικά.

"Καταλαβαίνω πως κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβαστήκαμε. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί απέναντι στο κοινό κακό" είπε ολοκληρώνοντας.

Η κατάρριψη του ρωσικό αεροπλάνου είναι «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα έως ότου η όλη κατάσταση ξεκαθαρίσει.
 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για το περιστατικό και αναμένεται να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Νωρίτερα Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι είχαν προειδοποιήσει πριν το καταρρίψουν, προσθέτοντας πως η ταυτότητα του αεροσκάφους ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστη. Το αεροπλάνο όπως είπε καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 μαχητικά αεροσκάφη.
 
Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα χωριό που κατοικείται κυρίως από σύριους του Τουρκμενιστάν. Ο τόπος αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αντικαθεστωτικών και συριακού στρατού.
 
Ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε την πτώση του ασεροπλάνου, το οποίο προηγουμένως φαίνεται να είχε πιάσει φωτιά στον αέρα. 
 
 

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να παρακαθήσει σε διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των ΗΕ για τη νεοτερη αυτή εξέλιξη.

Ανοδικά κινούνταν την Τρίτη 24/11 οι τιμές του πετρελαίου καθώς κλιμακώθηκε η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στην περιοχή της τουρκοσυριακής μεθορίου, ενώ στήριξη στις τιμές προσέφερε και η υποχώρηση του δολαρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ παράδοσης Ιανουαρίου κατέγραφαν κέρδη 2,68% μεγαλύτερα του ενός δολαρίου στις 16:10 ώρα Ελλάδας στα επίπεδα των 46,03 δολαρίων το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 2,87% ή κατά1,2 δολ. στα 42,95%δολάρια το βαρέλι.

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν