Αμφισβητούμενη η περιοχή που καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος;

Η Τουρκία –μέλος του ΝΑΤΟ- κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.

Όπως μεταδίδει η Guardian, Άγκυρα και Μόσχα έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το περιστατικό, το οποίο φαίνεται να έχει συμβεί σε μια περιοχή κοντά στα συνόρα Τουρκίας-Συρίας.

Η περιοχή αυτή φαίνεται να αλληλοεπικαλείπτεται από την μία πλευρά από το Iskenderun (Αλεξανδρέττα) της Τουρκίας, και από την άλλη από την Λατάκεια της Συρίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρικού στρατού για το περιστατικό, απογειώθηκαν δύο τουρκικά F-16 μαχητικά αεροσκάφη μετά τον εντοπισμό αεροπλάνου που διείσδυσε στον τουρκικό εναέριο χώρο, στην επαρχία Χατάι στις 9:20 π.μ. το πρωί της Τρίτης, προειδοποιώντας το δέκα φορές μέσα σε 5 λεπτά, να απομακρυνθεί από την περιοχή, πριν τελικά το καταρρίψουν.

Ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές αν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ή από επίγεια αμυντικά συτήματα της Τουρκίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σε μια σειρά από tweets, επιβεβαίωσε το περιστατικό, ότι δηλαδή ένα ρωσικό SU-24 είχε καταρριφθεί, αλλά επέμεινε ότι το αεροπλάνο δεν είχε βγει ποτέ από τον εναέριο χώρο της Συρίας.
«Καθόλη τη διάρκεια το SU-24 ήταν αποκλειστικά πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας", δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. "Το SU-24 βρισκόταν σε ύψος 6000 μέτρων και τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι χτυπήθηκε από το έδαφος. Οι συνθήκες διερευνώνται”, συμπλήρωσαν οι ρώσοι.

Ανέφεραν επίσης ότι σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες οι πιλότοι κατάφεραν να εκτοξευθούν με επιτυχία από το αεροπλάνο, ενώ το τουρκικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε ότι ένας από τους πιλότους έχει συλληφθεί από τις τοπικές φυλές στην περιοχή του Τουρκμενιστάν.

Η περιοχή κοντά στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο είναι περιοχή συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad, και ανταρτών που αγωνίζονται για να τον ανατρέψουν.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια στρατιωτική επέμβαση τον Οκτώβριο με στόχο την προστασία των περιοχών της δυτικής Συρίας που βρίσκονταν ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η βόρεια περιοχή της Λατάκιας έχει δει επανειλημμένες εναέριες επιθέσεις τόσο από ρωσικές, όσο και από συριακές εναέριες δυνάμεις.

Λίγο μετά τη ρωσική επέμβαση και από δύο περιστατικά που οδήγησαν σε διαβουλεύσει με το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είχε προειδοποιήσει το Κρεμλίνο ότι δεν θα ανεχθεί άλλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της.
 
Η Τουρκία αντιτίθεται στο καθεστώς Άσαντ ενώ έχει καταδικάσει τη ρωσική επέμβαση στη Συρία εναντίον ανταρτών, που όπως λέει δεν συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”.

Το τελευταίο περιστατικό υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων διεθνών δυνάμεων που έχουν επέμβει στη Συρία. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει μια συνεχιζόμενη εκστρατεία κατά του ISIS στη χώρα, ενώ αμερικανοί και ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εργαστεί για τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων τους, δεδομένου ότι ακολουθούν ξεχωριστές επιδρομές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Guardian η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου αποτελεί κλιμάκωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, της οποίας η επέμβαση υπέρ του Άσαντ δείχνει μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση σε επίπεδο διεθνών υποθέσεων.
 
Η πορεία του αεροσκάφους σύμφωνα με την Τουρκία 
 
 

Δειτε Επισης

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο-Εξαπάτησε πάνω από 800.000
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Ανάρτηση πρόδωσε το μοντέλο που δολοφονήθηκε σε εστιατόριο-Bίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεσή της
H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Πλήρωσε 23 φορές για να πάρει πίσω τη κατοχή γης που απώλεσε και... έχασε σχεδόν 13 χιλιάδες
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο, εκρήξεις και στη Μόσχα
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες