Τραγωδία στη Μόρια-Βρέθηκε και μωρό νεκρό στα αποκαΐδια

Η σορός μιας απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας από τις 5 το απόγευμα.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάος στη Λέσβο-Ένας νεκρός, δύο πυρκαγιές και εξέγερση στο hotspot της Μόριας 

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο. 

Η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επικρατεί γενικευμένη αναταραχή. Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων, που πέταξαν δακρυγόνα. Ομάδα προσφύγων προσπάθησε να καταλάβει το κέντρο κράτησης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αυξάνονται συνεχώς.
 
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε πέντε τραυματίες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πηγές, φέρουν ορθοπεδικά τραύματα.
 

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε εντολή σε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που θα περιφρουρούσαν το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ να μεταβούν με C-130 στη Μυτιλήνη, όπου πρόκειται να μεταβούν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

 

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτελής, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Όπως είπε στην τηλεόραση του Alpha, «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και 7 στρέμματα ελαιώνα». 

 
Πηγές: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα