Ζημιές, προβλήματα και πανικό άφησε πίσω του ο σεισμός στην Αττική

Τραυματισμοί, προβλήματα στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση, κατάρρευση κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων είναι μερικά απ΄ όσα καταγράφονται μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας, το μεσημέρι της Παρασκευής.
 
Οι σεισμολόγοι παραμένουν διχασμένοι για το εάν πρόκειται για το κύριο γεγονός που θα εξελιχθεί ομαλά ή αν θα ακολουθήσει επόμενος, ακόμη μεγαλύτερος σεισμός. Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, με την Πυροσβεστική να περιπολεί την Αττική και ελικόπτερο super puma να πετά πάνω από τον αττικό ουρανό για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα.
 
Η Μαγούλα «στο πόδι»
Στο επίκεντρο του σεισμού, τη Μαγούλα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για φθορές σε σπίτια και τραυματισμούς, ωστόσο η Πυροσβεστική περιπολεί την περιοχή για να εντοπίσει τυχόν παθογένειες.
 
Παράλληλα, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι και έχουν βγει στους δρόμους καθώς πανικοβλήθηκαν τόσο από την ένταση του σεισμού όσο και από τη βουή που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού που ταρακούνησε την Αθήνα
 
Κατέρρευσαν σοβάδες από ακατοίκητο
Σοβάδες έπεσαν από ακατοίκητο κτίριο στην οδό Ερμού 88, προκαλώντας ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίσμα. Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα. Σύμφωνα με δήλωση του επιχειρηματία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ετοιμόρροπο κτίριο (στην Ερμού 90) η κατάσταση του κτιρίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και «μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα».
 
Κατάρρευση κτιρίου και στο λιμάνι Πειραιά
Κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη Ε1 κατέρρευσε, μετά τον ισχυρό σεισμό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ταινιοδιάδρομο μήκους περίπου 100 μέτρων στην Πύλη Ε1, στη θέση Κράκαρη - Παλαιά Λιπάσματα.
 
Ένα παιδί ανάμεσα στους τραυματίες
Ένα 8χρονο αγόρι διακομίστηκε στο νοσοκομείο, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό, τη στιγμή που έγινε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς.
 
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται να υπάρχουν συνολικά τέσσερις τραυματίες από τον σεισμό. Η πρώτη αναφορά για τραυματία από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ έρχεται από τον Άγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκα, η οποία τηλεφώνησε η ίδια στην Άμεση Δράση και είπε πως έχει τραυματιστεί από σοβά οικοδομής. Δεν έχουν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά, μέχρι στιγμής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξύπνησαν μνήμες του μεγάλου σεισμού του 1999 στην Αθήνα
 
Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες
Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, παρατηρήθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κάνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων, καθώς το δίκτυο έχει υπερφορτωθεί. Για τον λόγο αυτό, προτείνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν εφαρμογές του διαδικτύου (WhatsApp, Viber, Skype, Messenger κ.α.), ώστε να αποσυμφοριστεί το δίκτυο.
 
Μικροζημιές και στο κτίριο της Βουλής
Μικρές φθορές καταγράφηκαν στο κτίριο της Βουλής, από τον σεισμό που έπληξε την Αττική. Πιο συγκεκριμένα, έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
 

88 επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα
Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.
 
Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

 

Πάνω από 70 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.
 
Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απίστευτη φωτογραφία από τον σεισμό στην Αττική

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου