Οι τάσεις που καταγράφονται μέσα από τη δημοσκόπηση του REPORTER

Σημαντικές ενδείξεις, σε ό,τι αφορά τις διαμορφούμενες τάσεις αυτής της περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών, μπορούν να εξαχθούν από τη μεγάλη δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες ο REPORTER. Αν και μας χωρίζουν περισσότερες από 40 ημέρες από το ραντεβού με την κάλπη, τα ευρήματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν ήδη κάποια μοτίβα εκλογικής συμπεριφοράς.
 
Η πρώτη τάση που καταγράφει η δημοσκόπηση είναι αυτή της πρωτιάς του ΔΗΣΥ, κάτι που είναι συμβατό και  με τα αποτελέσματα προηγούμενων Ευρωεκλογών. Η ψαλίδα μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΑΚΕΛ είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να θεωρείται δύσκολο να καλυφθεί από το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης στο χρονικό διάστημα που απομένει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Άνετη πρωτιά ΔΗΣΥ, μεγάλη μάχη για την 6η έδρα
 
Πέραν τούτου, τα ευρήματα καταδεικνύουν επανάληψη σκηνικού, σε ό,τι αφορά στις πρώτες πέντε έδρες. Δηλαδή πως δύο θα καταλήξουν στον ΔΗΣΥ, δύο θα καταλήξουν στο ΑΚΕΛ και μία στο ΔΗΚΟ. 
Το μεγάλο ντέρμπι, συνεπώς, είναι η μάχη για την έκτη έδρα. Η μία ποσοστιαία μονάδα που χωρίζει το ΕΛΑΜ (5%) και την ΕΔΕΚ (4%) δείχνει αφενός πως η κατάληψη της έδρας είναι ακόμη ανοιχτή και αφετέρου πως η συγκεκριμένη κούρσα έχει δύο άλογα με ξεκάθαρο προβάδισμα, έναντι των υπόλοιπων κομμάτων. Τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το ΕΛΑΜ έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι θα κόψουν πρώτοι το νήμα, δεδομένης της μικρής διαφοράς που παρουσιάζει η δημοσκόπηση.
 
Η ΕΔΕΚ έχει με το μέρος της την… παράδοση, καθώς σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες καθυστερεί πολύ να συσπειρωθεί, με αποτέλεσμα να αποκτά την τελική εκλογική δυναμική της λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και συχνά μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το ΕΛΑΜ, από πλευράς του, επενδύει στην κρυφή ψήφο, την οποία δεν μπορούν να καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να ποντάρει σε πιθανές εισροές τόσο από άλλους χώρους όσο και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Μάχες τριπλής παραλλαγής σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
 
Σε ό,τι αφορά τα τρία κόμματα που φαίνεται να κλειδώνουν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, οι συσπειρώσεις που καταγράφονται δείχνουν περιθώριο αύξησης ποσοστών, καθώς ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έχουν πάνω από 10% αναποφάσιστους. Η επικέντρωση σε αυτή τη δεξαμενή παραδοσιακά αποφέρει αποτελέσματα, καθώς τα τρία κόμματα –και δη τα δύο μεγάλα- έχουν τους μηχανισμούς για να οδηγήσουν ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ομάδας στην κάλπη την ημέρα των εκλογών.
 
Σε σχέση τις διαρροές, η πιο αξιοσημείωτη είναι αυτή του ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ, η οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του REPORTER, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 6%. Οι υπόλοιπες διαρροές είναι πολύ μικρότερες και, εν πολλοίς, εντός προγράμματος.
Το δεύτερο ενδιαφέρον εύρημα, σε αυτό τον τομέα, είναι το γεγονός πως η διαρροή του ΔΗΚΟ προς τη ΔΗΠΑ κινείται στο 2%, δεν είναι δηλαδή μεγαλύτερη από εκείνην προς τον ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός πως το νεοϊδρυθέν κόμμα επενδύει στο «παλιό ΔΗΚΟ» για ψήφους.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης του REPORTER, την οποία πραγματοποίησε το γραφείο IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι οι κάθετες μάχες, σε ό,τι αφορά στους σταυρούς προτίμησης. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου μάλλον δεν πρέπει να φτιάξει τη βαλίτσα του, καθώς οι ενδείξεις είναι πως θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, αφού είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ που έχει περάσει με άνεση μπροστά. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Λουκάς Φουρλάς, με μικρότερη ψαλίδα από τον τρίτο Νίκο Τορναρίτη, από ό,τι από τον νυν ευρωβουλευτή της παράταξης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φουρλάς είναι κατ’ επιλογήν υποψήφιος και όχι στέλεχος του κόμματος αλλά φαίνεται να καταφέρνει να συγκεντρώνει ιδιαίτερη δυναμική στο πρόσωπό του ανάμεσα στους συναγερμικούς ψηφοφόρους. 

Λιγότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στο ΑΚΕΛ. Αν και η μάχη φαίνεται να δίνεται μεταξύ δύο… Γιώργων, καθώς ο Γιώργος Γεωργίου προηγείται του Γιώργου Κουκουμά κατά μία μονάδα, η διαφορά του πρώτου, Νεοκλή Συλικιώτη, από τους δύο δεν είναι τόσο η μεγάλη, όσο η διαφορά του πρώτου στην περίπτωση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Παρά ταύτα, ο κ. Συλικιώτης είναι ξεκάθαρο φαβορί για τη διατήρηση μίας εκ των δύο εδρών που αναμένεται να καταλάβει το ΑΚΕΛ. 

Στο ΔΗΚΟ την κούρσα οδηγεί από απόσταση ο νυν ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Η συνάδελφός του και πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση, αποδεικνύοντας ότι κουβαλά στο ΔΗΚΟ την προσωπική και κομματική της δυναμική. Η διαφορά, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί υπέρ του κ. Μαυρίδη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τρία «καθαρά» δηκοϊκά στελέχη κατατάσσονται πίσω από την κατ’ επιλογή υποψήφια και πρωτάρα της πολιτικής Κατερίνα Χριστοφίδου.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον