ΒΙΝΤΕΟ – ΓΡΑΦΙΚΟ: Πώς απέδρασε ο κατάδικος από τις Κεντρικές φυλακές

Άκαρπες απέβησαν μέχρι στιγμής οι έρευνες των αρχών για εντοπισμό του 28χρονου κατάδικου Irakli Gurul από την Γεωργία, ο οποίος δραπέτευσε από τις Κεντρικές Φυλακές χθες στις 6 το απόγευμα μαζί με ακόμα ένα συμπατριώτη το. Ωστόσο δεύτερος τελικά ακινητοποιήθηκε μετά από προειδοποιητικούς πυροβολισμούς που έριξε σωφρονιστικός υπάλληλος.

Οι δύο εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την αδράνεια των τριών δεσμοφυλάκων που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του ιδρύματος χθες το απόγευμα και κατάφεραν να αποδράσουν και να βγουν εκτός της ζώνης ασφαλείας.

Η απουσία των δυο κατάδικων έγινε αντιληπτή κατά την καταμέτρηση των κρατουμένων που έγινε στις 6 το απόγευμα και ακολούθως οι Κεντρικές φυλακές τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό.

Όλο το χρονικό

Από τις 5 μέχρι τις 6 το απόγευμα οι δυο κατάδικοι περιφέρονταν στην νεκρή ζώνη, εντός των Κεντρικών φυλακών.

Στις 6 και 10, περίπολο που διενεργεί ελέγχους περιμετρικά των Κεντρικών φυλακών αντιλήφθηκε τους δυο κρατούμενους που το έσκασαν.
Αμέσως ακολούθησε καταδίωξη ενώ οι δεσμοφύλακες έριξαν στον αέρα προειδοποιητικούς πυροβολισμούς για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δυο να ακινητοποιηθεί, να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να συλληφθεί από τα μέλη των Κεντρικών φυλακών ενώ ο δεύτερος διέφυγε από την περιοχή.

Όπως διαφάνηκε στη συνέχεια από έρευνες της Διεύθυνσης του σωφρονιστικού ιδρύματος, οι υπερσύγχρονες κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν τις κινήσεις των δυο κατάδικων, ο συναγερμός έπαιζε ασταμάτητα ενώ κόκκινο σήμα το οποίο έγραφε «person» αναβόσβηνε, «δείχνοντας» στους δεσμοφύλακες ότι υπάρχουν πρόσωπα στη νεκρά ζώνη.

Ωστόσο οι 3 δεσμοφύλακες, βρίσκονταν στον ύπνο του δικαίου αφού οι κατάδικοι δραπέτευαν και αυτοί είχαν τοποθετήσει τις σειρήνες στο αθόρυβο για να μην τους ενοχλούν  καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ηχούν ακόμη και όταν οι ακτίνες των καμερών καταγραφούν κινήσεις από γάτους.    

Σε περίπτωση που οι δεσμοφύλακες έκαναν τη δουλειά τους, τότε με τον ήχο του συναγερμού θα ήταν θέμα μερικών λεπτών για να συλληφθούν ενώ εκμεταλλευόμενοι τον «ύπνο» των δεσμοφυλάκων, για μια ολόκληρη ώρα, έπαιρναν σχάρες, τις τοποθετούσαν στο τοίχο, έκαναν  αυτοσχέδια σκάλα και δραπέτευσαν.  
 
Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια των Κεντρικών φυλακών στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ανέφερε ότι η απόδραση οφείλεται καθαρά στον ανθρώπινο παράγοντα ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 3 δεσμοφύλακες, εναντίον των οποίων θα διερευνηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών