Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή οι προσλήψεις Τρύφωνος, Αλεξανδρινού...!

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή και της Υπηρεσίας του, τεθήκε το καθεστώς προσλήψεων και συμβολαίων ηθοποιών και παρουσιαστών που εργοδοτούνται στο κρατικό κανάλι.

Μάθε όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Στο μάτι του κυκλώνα βρεθήκαν μεταξύ άλλων οι Τάσος Τρύφωνος, Σάββας Μπούμπουρας, Γωγώ Αλεξανδρινού, τα κορίτσια που παρουσιάζουν την εκπομπή «Γυναικεία υπόθεση» και ««Μάθε Τέχνη κι Άστηνε» και 94 ηθοποιοί!

Δείτε την έκθεση της Υπηρεσίας όπως κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ

Ηθοποιοί – συνεργάτες ορισμένου χρόνου.

Όπως αναφέρεται και στην προηγούμενη Έκθεση της Υπηρεσίας μας, οι ηθοποιοί – συνεργάτες ορισμένου χρόνου, αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί ορισμένου χρόνου και στις απολαβές τους γίνονται όλες οι προβλεπόμενες συνεισφορές εργοδότη και αποκοπές εργοδοτούμενου, σύμφωνα με τις επιστολές του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερ. 27.5.1981 και 22.10.2008.

Το ΔΣ επανεξετάζοντας το θέμα σε συνεδρίες του ημερ. 8.7.2015, 15.7.2015 και 22.7.2015 στη βάση νομικής γνωμάτευσης ότι «το εν λόγω θέμα θα πρέπει να είναι θέμα πολιτικής του ΔΣ του ΡΙΚ και ότι η νομολογία δεν υποστηρίζει τη θέση του Υπουργείου Εργασίας ως προς το καθεστώς απασχόλησης των ηθοποιών» αποφάσισε όπως, για την τηλεοπτική περίοδο 2015-2016, οι ηθοποιοί εργαστούν με το καθεστώς μισθωτών, ενώ από την τηλεοπτική περίοδο 2016-2017 γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και διευθέτηση ώστε οι ηθοποιοί να συνεργάζονται με το Ίδρυμα ως παροχείς υπηρεσιών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, τόσο κατά τη τηλεοπτική περίοδο 2016-2017 όσο και για την περίοδο 2017-2018, το Ίδρυμα εξακολουθεί να απασχολεί τους ηθοποιούς με το καθεστώς μισθωτού ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 2017,  εργοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα, με το πιο πάνω καθεστώς 94 ηθοποιοί με συνολικό κόστος €589.523.

Επισημαίνεται ότι στους πιο πάνω ηθοποιούς που εργοδοτήθηκαν ως μισθωτοί, περιλαμβάνονται άτομα τα οποία εργάστηκαν μόνο για μερικά επεισόδια ή ακόμη και ως κομπάρσοι. Επιπρόσθετα, ποσό ύψους €5.920 καταβλήθηκε σε διάφορους ηθοποιούς/κομπάρσους, οι οποίοι εργάστηκαν ως αυτοεργοδοτούμενοι.

Κατά την τηλεοπτική περίοδο 2017-2018 το Ίδρυμα  συνομολόγησε «Συμφωνητικό έγγραφο συνεργασίας ορισμένου χρόνου» με τους πιο κάτω παρουσιαστές:

  • Παρουσιαστής Θ για την εκπομπή «Ο πιο Αδύναμος Κρίκος»,
  • Παρουσιάστρια Ι, για εκτέλεση καθηκόντων παρουσιάστριας στο Τμήμα Προγραμμάτων Τηλεόρασης χωρίς να καθορίζεται συγκεκριμένη εκπομπή.
  • Παρουσιάστριες Κ και Λ για την εκπομπή «Γυναικεία Υπόθεση».

  • Αναφέρεται επίσης ότι, στις 14.2.2018, υπογράφηκε Συμφωνητικό Έγγραφο Συνεργασίας Ορισμένου Χρόνου με την Παρουσιάστρια Μ η οποία σημειωτέον όπως μας αναφέρθηκε πρoσλήφθηκε με τη μέθοδο Head Hunting κατά παράβαση των Εσωτερικών Κανονισμών που προβλέπουν τη διαδικασία πρόσληψης συνεργατών για την παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων πέντε φορές την εβδομάδα (Δευτέρα – Παρασκευή) και μίας μονόωρης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής, έναντι του ποσού των €125 ανά παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων και €100 ανά παρουσίαση της πολιτικής/ενημερωτικής εκπομπής και για το εν λόγω άτομο θα καταβάλλονται από το ΄Ιδρυμα όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εργοδοτικές εισφορές, περιλαμβανομένου και εισφορών στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών. Η περίοδος εργοδότησης της ισχύει από 1.3.2018 μέχρι 31.8.2019, όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη εργαστεί, λόγω καθυστέρησης στην ανακαίνιση του στούντιο που θα παρουσιάζεται το Δελτίο Ειδήσεων. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι το 2017 το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ (20:00) είχε τηλεμερίδιο 15,91% και κατείχε την τρίτη θέση.
Επίσης, το Ίδρυμα προέβη σε ανανέωση των υφιστάμενων συμφωνιών συνεργασίας ορισμένου χρόνου με τους πιο κάτω παρουσιαστές:
  • Παρουσιάστρια Ν για την εκπομπή «Μάθε Τέχνη κι Άστηνε»,
  • Παρουσιαστής Ξ  για την εκπομπή «Χωρίς Αποσκευές»,

βάσει των οποίων γίνονται αποκοπές και εισφορές από το Ίδρυμα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα πιο πάνω συμβόλαια αφορούν εργοδότηση υπαλλήλων αντί σε συνεργάτη ως παροχέα υπηρεσιών και υποχρέωσης του για εγγραφή του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοεργοδοτούμενου.

Αναφέρεται ότι οι πιο πάνω αποφάσεις λήφθηκαν από το ΔΣ στη συνεδρία του αρ. 34/2016 ημερ. 14.9.2016 στη βάση των επιστολών του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερ. 27.5.1981 και 22.10.2008 αγνοώντας την απόφαση που λήφθηκε, μετά και από γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου,  από το προηγούμενο ΔΣ στις 22.7.2015 στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι από την τηλεοπτική περίοδο 2016-2017 θα γινόταν διευθέτηση ώστε οι ηθοποιοί να συνεργάζονται με το ΡΙΚ ως παροχείς υπηρεσιών.

Αναφέρεται επίσης ότι, παρόλο που μετά από συστάσεις της Υπηρεσίας μας, το Ίδρυμα ζήτησε από τους πιο πάνω να δηλώσουν τυχόν άλλα εισοδήματα τους για να προβαίνει σε ανάλογη αποκοπή φόρου εισοδήματος, αν προκύπτει, εντούτοις μόνο 1 ηθοποιός συμπλήρωσε το σχετικό έντυπο με τα άλλα εισοδήματα του.

Σύσταση: Επαναλάβαμε την άποψη μας, η οποία συμφωνεί με αυτή του Νομικού Συμβούλου του Ιδρύματος, όπως οι συμφωνίες που συνομολογούνται με ηθοποιούς και παρουσιαστές, είναι με το καθεστώς παροχέα υπηρεσιών και σε αυτές να περιλαμβάνονται τέτοιοι όροι, οι οποίοι να διασφαλίζουν τη μη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Αυτό θα συνεπάγεται στη μείωση του εργοδοτικού κόστους λόγω της μη καταβολής των εργοδοτικών συνεισφορών.

 

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή o «Αστυνόμος Παντέλας», ο αγαπημένος ηθοποιός Σώτος Φιλιππίδης
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης εύχεται τα «Xρόνια πολλά» με τον πιο ξεχωριστό τρόπο... τραγουδώντας!
Αιμιλία Υψηλάντη: «Πέρασα μία ασθένεια επώδυνη. Να ξέρετε πως όταν πεθαίνουμε τη μάνα μας καλούμε»
Δημήτρης Κόκοτας: «Έχει κάποιες αντιδράσεις, δεν έχει ξυπνήσει για να λειτουργήσει μόνος, χρειάζεται υποστήριξη»
Θανάσης Κουρλαμπάς: «Μετανιώνω είναι που διαμορφώθηκε μία εικόνα, η οποία δεν με εκφράζει»
Γιώργος Αγγελόπουλος: «Έπαιζα θέατρο στη μητέρα μου για 17-18 χρόνια που ήταν άρρωστη»
Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς γιορτάζουν 27 χρόνια γάμου – Η τρυφερή ανάρτηση της τραγουδίστριας
Παντρεύεται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ - Ποια είναι η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά;
James Καφετζής: «Είχε αγοράσει η μητέρα μου, στον πατέρα μου εξοπλισμό και της έστειλε μήνυμα SOS»
Η Ελένη Φουρέιρα ετοιμάζεται να κερδίσει για 3η φορά την #Eurovision - Η θεά επέστρεψε στην σκηνή του εγκλήματος