Ο Μιχάλης Παλαιοδήμος, ο Έλληνας φωτογράφος που διεκδικεί το δεύτερο του βραβείο Oscar!

Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος Έλληνας που το όνομά του θα ακουστεί στα φετινά Όσκαρ.

Μάθε όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Ο Μιχάλης Παλαιοδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι μισός Αυστραλός και ζει στο Λονδίνο. Το 2016 κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους «Stutterer». Φέτος είναι υποψήφιος για το ντοκιμαντέρ «Black Sheep».

Με έδρα του το Λονδίνο, ο γεννημένος στην Αθήνα και κατά το ήμισυ Αυστραλός φωτογράφος Μιχάλης Παλαιοδήμος(Michael Paleodimos), είναι ένα ακόμα ελληνικό όνομα στα φετινά Όσκαρ. Ο Παλαιοδήμος έχει ήδη ένα βραβείο Όσκαρ στη συλλογή του, ενώ την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου διεκδικεί ένα δεύτερο.

Ο ίδιος λέει: «Δεν είμαι εγώ προσωπικά υποψήφιος για Όσκαρ, αλλά η ταινία μας είναι υποψήφια», αναφερόμενος τόσο στη μικρού μήκους ταινία «Stutterer» που το 2016 τον ανέβασε στη σκηνή του Kodak Theater στο Λος Άντζελες, όσο και στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Black Sheep», που οδηγεί ξανά εκείνον και την ομάδα του στα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία.

Ο Παλαιοδήμος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1984 στην Αθήνα και σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Κλινική Βιοχημεία. Μέχρι τότε ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά όταν γύρισε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μερικά ελληνικά περιοδικά (Esquire, Vogue, Cosmopolitan) προτού ασχοληθεί με τη βιομηχανία του κινηματογράφου (τα πρώτα του βήματα ήταν σαν βοηθός παραγωγής στην Pulse Films στο Λονδίνο).

 

Σκηνοθέτης της ταινίας «Stutterer» είναι ο Benjamin Cleary και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Matthew Needham, Chloe Pirrie και Eric Richard. Όπως είπε ο ίδιος ο Παλαιοδήμος, ο συνεργάτης του, Μπέντζαμιν, του έδειξε το σενάριο της ταινίας «Stutterer» και εκείνος ενθουσιάστηκε. Αυτό ήταν αρκετό ώστε οι δύο φίλοι να ξεκινήσουν αμέσως τα γυρίσματα με ελάχιστα χρήματα.

Η ταινία γυρίστηκε με πραγματικά μικρό μπάτζετ κοντά στις 5.000 λίρες, ο σκηνοθέτης νοίκιαζε το δωμάτιό του για δύο μήνες και κοιμόταν στον καναπέ ενός φίλου, ώστε κάθε οικονομία που έκανε, έμπαινε για το γύρισμα της ταινίας.

«Όταν είχαμε αρχίσει και πηγαίναμε στα φεστιβάλ και σε κάποια κερδίζαμε, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει απήχηση στον κόσμο, ότι του αρέσει πολύ αυτή η ταινία», ανέφερε.  «Η φωτογραφία πάντα με ενδιέφερε. Απλά, μεγαλώνοντας στην Ελλάδα που οτιδήποτε καλλιτεχνικό δεν το δέχεσαι σαν επάγγελμα, αυτό ήταν το όνειρό μου, το να γίνει το χόμπι μου επάγγελμα», έχει πει ο Παλαιοδήμος σε συνέντευξή του.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νέου, μοναχικού αλλά πνευματώδη τυπογράφου με έντονο πρόβλημα στην ομιλία του αλλά με μια αρκετά εύγλωττη εσωτερική φωνή, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τον χειρότερο φόβο του. Να συναντήσει από κοντά την κοπέλα με την οποία φλερτάρει εδώ και καιρό μέσω ίντερνετ, η οποία όμως λόγω της φύσης της επικοινωνίας τους δεν ξέρει για το τραύλισμά του.

«Σε συναισθηματικό επίπεδο το ότι φτάσαμε στα Όσκαρ είναι κάτι που δεν το έχουμε χωνέψει ακόμα. Θα μπορούσα να πω πιο πολλά για αυτό σε μερικές εβδομάδες, όταν θα το έχουμε πια δεχτεί. Πρακτικά σημαίνει ότι θα μου ανοίξουν πόρτες να κάνω μια μεγάλου μήκους ταινία που είναι το όνειρό μου. Θα μπορούσε να μου δώσει την ευκαιρία να δουλέψω στο Λος Άντζελες, ένα μέρος που λατρεύω», λέει ο ίδιος.

Το «Stutterer» έχει επιλεγεί σε περίπου 30 γνωστά φεστιβάλ ταινιών και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Λος Άντζελες, Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Savannah, Καλύτερο Διεθνές Φιλμ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Kerry, το Βραβείο Δραματικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Aesthetica, και πολλά άλλα.

Και τώρα, έρχεται το «Black Sheep», μια ταινία για το ρατσισμό, του σκηνοθέτη Ed Perkins. Και οι προοπτικές για τον Παλαιοδήμο να εμπλουτίσει τη συλλογή του από χρυσά αγαλματίδια... 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ανάρτηση του Νίκου Κοκλώνη για την αποχώρηση Γιάννη Ξανθόπουλου & Άντζελας Δημητρίου από το #J2US
#SurvivorGR: Η νέα αλλαγή στις ομάδες και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση
Σίσσυ Χρηστίδου για Ιωάννα Μαλέσκου: «Ώπα κούκλα μου, που νομίζεις ότι πας;»
Μπέττυ Μαγγίρα: «Παρουσιάστρια ήμουν από πριν, ο Δημήτρης Παπανώτας το ζει μόνος του»
Κώστας Τσουρός: «Θα μας ξεβλαχέψει η Μαρίνα Σάττι; Τουλάχιστον ντροπιαστικό» - H epic απάντηση της
Σοκάρε η 71χρονη Βίκυ Λέανδρος το κοινό της - Έπεσε από τη σκηνή στο κενό ενώ τραγουδούσε το «I love life»
#J2US: «Βόμβα» από την Άντζελα Δημητρίου: «Πρέπει να φύγω, η ψυχή και η καρδιά μου είναι στη μητέρα μου»
#Eurovision 2024: Οι μεγάλες αλλαγές της φετινής διοργάνωσης – Οι ανακοινώσεις της EBU
Η Μαρία Σολωμού «κέρδισε» τις Απόκριες! Μεταμφιέστηκε σε Απόλυτη - Τo σχόλιο της iconic Άννας Βίσση
Ακυρώνονται οι εμφανίσεις του Νίκου Οικονομόπουλου για αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω ίωσης