Οι συμμαχίες και οι πολιτικές διαστάσεις της Eurovision! Πώς ευνοείται η Κύπρος το Σάββατο;

Η φετινή συμμετοχή της Ελένης Φουρέιρα στη Eurovision ανάγκασε άπαντες να ασχοληθούν με τον φετινό διαγωνισμό. Πόσες πιθανότητες έχει, τι ρόλο θα παίξουν τα διάφορα μπλοκ που εδώ και χρόνια καλά κρατούν στην Eurovision, τι ευνοεί και τι δυσχεράνει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της κορυφής;
 
Μάθε όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 
 
Η τελική ψηφοφορία της Eurovision έχει σχέση με τη μουσική; Αυτή την ερώτηση προσπαθεί να απαντήσει άρθρο της βρετανικής Telegraph που καταγράφει το γεγονός πως υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για τον τρόπο που ορισμένες χώρες ψηφίζουν και με τον οποίο δεν απονέμεται δικαιοσύνη ανάλογα με την ποιότητα της κάθε συμμετοχής. Τέτοια παραδείγματα θεωρεί το συγκεκριμένο άρθρο πως είναι οι σκανδιναβικές, οι βαλκανικές, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και η Κύπρος με την Ελλάδα.
 
Πάντως στη δική μας περίπτωση το συγκεκριμένο άρθρο είναι χρήσιμο για να δούμε ποιες χώρες μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι μας στην επικείμενη ψηφοφορία του Σαββάτου. Από ποιες χώρες άραγε θα περιμένουμε να πέφτουν βροχή τα 12αρια;
 
Τα στοιχεία που παρατίθενται πιο κάτω αφορούν την περίοδο 2008-2017.
 

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει ηTelegraph οι χώρες που διαχρονικά δίνουν ψηλές βαθμολογίες στην Κύπρο είναι η Ελλάδα με μέσο όρο 11,33 βαθμούς, η Αρμενία με μέσο όρο 4,4 βαθμούς, η Σουηδία με μέσο όρο 3,4 βαθμούς, η Σερβία με μέσο όρο 2,18 βαθμούς, η Ισλανδία με μέσο όρο 2 βαθμούς, η Βουλγαρία με μέσο όρο 1,75 βαθμούς, η Ιταλία με μέσο όρο 1,68 βαθμούς, η Αλβανία με μέσο όρο 1,5 βαθμούς, η Ισπανία με μέσο όρο 1,15 βαθμούς και η Γεωργία με μέσο όρο 1,2 βαθμούς. Να σημειωθεί πως αυτές οι βαθμολογίες δόθηκαν στην Κύπρο σε μια δεκαετία που μπορεί να θεωρηθεί μέτρια έως κακή για το νησί μας.

Στον πιο κάτω πίνακα αναφέρονται οι χώρες στις οποίες έδωσε τους περισσότερους βαθμούς από το 2008 μέχρι το 2017 η Κύπρος.
 
 

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία

Κάθε χώρα της Eurovision διαχωρίζει τις ψήφους της μεταξύ μιας κριτικής επιτροπής και του κοινού. Στη συνέχεια απονέμει 10 σύνολα βαθμών, καταρτίζοντας μια λίστα με τα 10 αγαπημένα τραγούδια - δίνοντας 12 πόντους στην πρώτη, 10 στην δεύτερη, και στη συνέχεια οκτώ, επτά, έξι και ούτω καθεξής στα υπόλοιπα.

Το 2016 το σύστημα με το οποίο γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα διαφοροποιήθηκε ώστε να παραμένει η αγωνία στο κοινό για το τελικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος. Άρα το τελικό αποτέλεσμα δύσκολα αποκαλύπτεται πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από όλες τις χώρες, εκτός και αν υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής που θα συλλέξει το σύνολο των βαθμών.

Η Telegraph έφτιαξε ένα διαδραστικό πίνακα μέσα από τον οποίο μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που ψηφίζουν οι χώρες. Χώρισαν, λοιπόν, τις διαγωνιζόμενες χώρες της Eurovision σε οκτώ περιφέρειες κατά προσέγγιση και αποδεικνύουν πως οι χώρες τείνουν να ψηφίζουν με γεωπολιτικές γραμμές.

Πώς κατανέμονται οι ψήφοι;

Για να υπολογίσουν πως ψηφίζουν οι χώρες και από πού προς πού πήγαν οι περισσότεροι βαθμοί πρόσθεσαν όλα τα σημεία που δόθηκαν σε μια χώρα από τις υπόλοιπες από το 1994 μέχρι το 2016, αφήνοντας εκτός των αποτελέσματα της Αυστραλίας.

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ιδρύθηκε το 1956 για να ενώσει ευρωπαϊκές χώρες μετά την καταστροφή που έφερε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά φαίνεται πως κάποιες χώρες τις ένωσε πιο πολύ από ότι άλλες», σημειώνουν οι συντάκτες της Telegraph.

Το γεγονός ότι κάποιες χώρες ψηφίζουν συστηματικά κάποιες άλλες δημιουργεί τα λεγόμενα μπλοκ ψηφοφορίας. Πρώτο παράδειγμα για την Telegraph αποτελεί το παράδειγμα της Λευκορωσίας. «Μερικές φορές η αποκαλούμενη τελευταία δικτατορία της Ευρώπης αποσυντέθηκε μόνο από τη Σοβιετική Ένωση το 1990. Από τότε έχει απονείμει τους διπλάσιους βαθμούς στη Ρωσία από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ενώ το ένα τρίτο των βαθμών δόθηκε στη γειτονική Ουκρανία.

Το επόμενο παράδειγμα είναι το δικό μας. Γράφει με καυστικό ύφος η Telegraph:

Ο Terry Wogan αναφέρθηκε στην περίπτωση μας λέγοντας ότι «είναι γελοίο αυτό που κάνουν, αλλά το κάνουν. Απλά δεν με νοιάζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Κύπρος έχει δώσει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό πόντων στην Ελλάδα ενώ η δεύτερη προτίμηση της είναι η Ρωσία. Και η Ελλάδα ανταποκρίνεται πίσω δίνοντας στην Κύπρο διπλάσιους πόντους σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ελλάδα έδωσε στην Κύπρο κατά μέσο όρο 11,3 πόντους, από τους 12. Η Κύπρος σε αντάλλαγμα έδωσε στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 10,4 πόντους ανά έτος.

Τα κυριότερα μπλοκ

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα κυριότερα μπλοκ είναι τα εξής:

  • Τα Βαλκάνια - οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η Ρουμανία και η Αλβανία.
  • Η πρώην Σοβιετική Ένωση και οι δορυφορικές της χώρες στην Ανατολική Ευρώπη
  • Σκανδιναβία - Περιλαμβάνει τα κυριότερα σκανδιναβικά έθνη, καθώς και την Ισλανδία, τη Λιθουανία, τη Δανία και τη Λετονία. 

Οι χώρες ψηφίζουν για τους γείτονές τους;

Τα περισσότερα από τα μπλοκ ψηφοφορίας φαίνεται να βασίζονται στην εγγύτητα, αλλά όχι όλα. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία συχνά ανταλλάσσουν ευνοϊκές ψήφους με τη Μάλτα. Πράγματι, η Ιρλανδία και η Μάλτα ήταν δύο από τρεις χώρες που έδωσαν 12αρι στην Electro Velvet το 2015.

Μια μελέτη του UCL και του Imperial College απέδειξε πως υπάρχει μια ομαδοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, των σκανδιναβικών χωρών με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σχηματίζουν ένα γιγαντιαίο μπλοκ που κάθε χρόνο ανταλλάζουν αρκετούς βαθμούς.

Σε άλλη μελέτη για τη Eurovision o Dr. Derek Gatherer προσδιόρισε έξι χώρες τις οποίες θεωρεί πως δεν συνδέονται με κανένα μπλοκ. Πρόκειται για το Μονακό, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ελβετία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Υπάρχει αρνητική ψηφοφορία στη Eurovision;

Θεωρείται δεδομένο από την έρευνα του UCL και του Imperial πως δεν υπάρχει καμία χώρα που να δίνει συστηματικά χαμηλά σημεία ή καθόλου σε κάποια άλλη.

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, το γεγονός ότι για παράδειγμα η Αρμενία το 2014 κατέλαβε την πολύ τιμητική τέταρτη θέση και παρά ταύτα κατατάχθηκε τελευταία στη βαθμολογία του Αζερμπαιζάν και την αζέρικη κριτική επιτροπή. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη διαμάχη των δύο χωρών για την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος έληξε το 1994, παραμένει η έχθρα και η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πώς εμπλέκεται η πολιτική;

Η προκατάληψη είναι δύσκολο να αγνοηθεί ακόμη και σε ένα τέτοιο διαγωνισμό.

Ο William Lee Adams, ιδρυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας της Eurovision Wiwibloggs, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «η Ρωσία θα μπορούσε να εμφανιστεί χωρίς τραγούδι και θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα και τον τελικό» εννοώντας πως είναι πολύ ισχυρό το μπλοκ των χωρών που την ψηφίζουν.

Βέβαια παραλίγο να επιβεβαιωθεί αφού στον περσινό διαγωνισμό η χώρα δεν έλαβε μέρος διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ο τελικό έλαβε χώρα στην Ουκρανία με την οποία ήταν στην ουσία σε πόλεμο για την χερσόνησο της Κριμαίας.

Για να ενισχυθεί το επιχείρημα πως υπάρχει και η πολιτική πτυχή στην Eurovision στα πιο πάνω μπορεί να προστεθεί το γεγονός πως η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό το 2016 με ένα άκρως πολιτικό τραγούδι.

Το τραγούδι της «1944» της Τζαμάλα αναφέρεται στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας και κυρίως για την ιστορία της γιαγιάς της που έχασε την κόρη της στην διαδρομή τους προς την κεντρική Ασία. Η Τζαμάλα έγραψε το τραγούδι της το 2014. Στον 2ο ημιτελικό όπου εμφανίστηκε πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό στην 21η θέση, καταφέρνοντας να συγκινήσει το κοινό και τις επιτροπές βγάζοντας τη 2η, αλλά με το νέο σύστημα ψηφοφορίας βγήκε στην πρώτη θέση με 534, αφήνοντας πίσω της την Αυστραλία με 511 βαθμούς και την Ρωσία με 491 βαθμούς.

Το τραγούδι της Τζαμάλα και οι στίχοι του τραγουδιού προκάλεσαν ηχηρές αντιδράσεις από την ρωσική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι αναφέρεται στα γεγονότα της Κριμαίας. Κάποιοι θεωρούν ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό στην Ουκρανία ως μποϊκοτάζ. Τέλος, ο Ρώσος πολιτικός, Φράντς Κλίντσεβιτς, δήλωσε «η πολιτική νίκησε την τέχνη».

Ευνοείται ή όχι η Κύπρος

Η Κύπρος δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στην Eurovision τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία φορά που μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ήταν το 2004 με την Lisa Andreas  και το τραγούδι Stronger Every Minute που κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Από τότε έξι φορές δεν πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, πέντε φορές πλασαρίστηκε από την 20η θέση και πάνω ενώ μόλις μια φορά κατέλαβε την 16η θέση.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που δεν ανήκουν σε κανένα μπλοκ και είχαν μέτρια εως κακή επίδοση στο διαγωνισμό αλλά κατάφεραν τελικά να λάβουν σε μια χρονιά την πρώτη θέση.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της Γερμανίας που κέρδισε το διαγωνισμό το 2010 με τη Lena και το τραγούδι Satellite ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε λάβει την 20η θέση.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά με χώρες δηλαδή που δεν ανήκουν σε κανένα μπλοκ (άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι η Αυστραλία ή η Μάλτα) και κατάφεραν τελικά να μαζέψουν τους περισσότερους βαθμούς σε ένα διαγωνισμό.

Άρα αυτό που μετράει σε μεγαλύτερο βαθμό είναι το τραγούδι και κατά πόσο αυτό εντυπωσιάζει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολουθούν την Eurovision.

Συνοψίζοντας αυτό που μπορεί να λεχθεί στην περίπτωση της κυπριακής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό είναι πως η Κύπρος ξεκινά με βάση την υψηλή βαθμολογία από χώρες όπως η Ελλάδα, που θεωρείται σταθερός και ο  μόνος σύμμαχος, από την Αλβανία, χώρα καταγωγής της Ελένης Φουρέιρα και από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αρμενία που παραδοσιακά δίνουν κάτι παραπάνω στις κυπριακές συμμετοχές.

Αν, λοιπόν, τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν μένει απλά να δούμε αν μετά τις εντυπώσεις που ήδη έκλεψε η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα καταφέρει να κλέψει και τους βαθμούς της Ευρώπης.

Πάντως είτε είναι, είτε όχι η μεγάλη νικήτρια του Σαββάτου η Ελένη Φουρέιρα αξίζουν τόσο σε αυτή, όσο και σε όλους τους συντελεστές της κυπριακής συμμετοχής συγχαρητήρια, για το γεγονός ότι σε όλη την γηραιά ήπειρο είναι πρώτο θέμα συζήτησης για μια εβδομάδα, όσο αφορά το διαγωνισμό της Eurovision.

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Σταματίνα Τσιμτσιλή για την κόρη της: Για τρεις ημέρες δεν θεωρήθηκε οριακά πρόωρη
«Είπα ότι προτιμώ να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό και αυτό παρεξηγήθηκε πάρα πολύ»
Ταξίδι στη Σκιάθο για το Ντάνο και τη Δήμητρα Βαμβακούση-Το album της εξόρμησης
Ήβη Αδάμου για Μιχάλη Κουινέλη: «Ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα»
Η σπάνια φωτογραφία της Ελένης Ράντου με την μητέρα της-«Αγκαλίτσα μου»
Το πρώτο μήνυμα Λαζόπουλου μετά τη νοσηλεία-«Θυμάμαι ότι έχουμε ΝΔ και η αντιπολίτευση κοιμάται»
Έβγαλαν στον τάκο την Ασημίνα στο #SurvivorGr-«Δεν θέλω να νιώθω βαρίδι για την ομάδα»
Η πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι - Εντυπωσιακή στη σκηνή του Malmö Arena
Γιώργος Λιάγκας Vs. Νίκος Μάνεσης: «Λέει εμένα ηλίθιο, μπορεί και να έχει υψηλό IQ το παιδί… Νίκο τον λένε;»
Silia Kapsis: «Είχα λίγο άγχος. Η σκηνή είναι πάρα πολύ μεγάλη, αισθάνθηκα… μικρή»