Εκθειάζουν την Κύπρο οι New York Times-«Οι πολιτικοί άκουσαν τους ειδικούς»

Με εγκωμιαστικά σχόλια περιγράφουν οι New York Times τη διαχείριση του κορωνοϊού από την Κύπρο, αφού όπως σημειώνουν, οι πολιτικοί εισάκουσαν τις εισηγήσεις των επιστημόνων και έλαβαν από νωρίς αυστηρά μέτρα.
 
Η Κύπρος, σημειώνουν οι New York Times, αντιμετώπισε την πανδημία με πολύ χαμηλό αριθμό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού αφού η Κυβέρνηση ακολούθησε πιστά τις συμβουλές των ιατρών εμπειρογνωμόνων και επέβαλε αυστηρά μέτρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 15 Απριλίου.  
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η καμπύλη μόλυνσης της Κύπρου, μειώθηκε σε λιγότερο από επτά εβδομάδες από το πρώτο κρούσμα και ήδη η Κυβέρνηση καταρτίζει το πλάνο της για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.
 
Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι με πληθυσμό 880 χιλιάδες έχουν καταγραφεί μόλις 13 θάνατοι, δηλαδή περίπου 1,5 θανάτους ανά 100 χιλιάδες και 790 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Την ίδια ώρα επισημαίνει πως τα στοιχεία αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι το ψευδοκράτος.
 
«Η επιστημονική ομάδα μας συμβούλεψε συνεχώς και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις», δήλωσε ο Αναστασιάδης στο Associated Press σε γραπτή δήλωση. «Με άλλα λόγια, ακούσαμε τους ειδικούς μας από την πρώτη στιγμή».
 
Στη New York Times φιλοξενούνται και δηλώσεις του Καθηγητή και μέλους της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Λεόντιου Κωστρίκης ο οποίος σημείωσε πως οι πολιτικοί είχαν μια σπάνια ευκαιρία να εισακούσουν τους επιστήμονες.
 
«Οι πολιτικοί άκουσαν πραγματικά τους επιστήμονες και οι επιστήμονες τους έδωσαν μια σωστή στρατηγική», είπε.
Αυτό περιελάβανε την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις στις επτά Μαρτίου, πριν καν η Κύπρος ανακοινώσει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις εννέα Μαρτίου.
 
Ακολούθησαν οι οδηγίες για το «μένουμε σπίτι» ενώ απαγορεύθηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις και μπήκε όριο σε μια κατ΄ εξαίρεση διακίνηση την ημέρα για τα απαραίτητα ψώνια ενώ τη νύχτα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.
 
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το κρατικό σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις παρά το γεγονός ότι έτυχε αλλαγών και αναδιαμόρφωσης πριν από ένα έτος.
Την ίδια ώρα οι πολίτες υπάκουσαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τις οδηγίες της Κυβέρνησης και τον ιατρών.
 
Ο κ. Κωστρίκης απέδωσε αυτήν τη συμμόρφωση στην εμπειρία των Κυπρίων με σοβαρές κρίσεις που περιλαμβάνουν την τουρκική εισβολή του 1974 καθώς και την οικονομική κρίση του 2013.
 
«Οι άνθρωποι φοβήθηκαν», είπε ο Κωστρίκης. «Και ένιωθαν πιο άνετα με τους επιστήμονες που διαχειρίζονταν την κατάσταση και όχι με τους πολιτικούς.
 
Παράλληλα εκτίμησε ότι θα χρειαστούν άλλες 10 μέρες για να εκτιμηθεί η κατάσταση και αν δεν υπάρξουν μεγάλος αριθμός νέων
μολύνσεων θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών.
 
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το «ξεκλείδωμα» μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά και η λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των αεροδρομίων για τακτικές πτήσεις θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να επανέλθουν στην προ κορωνοϊού κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος