Οι πληγές της ανθρωπότητας για τις οποίες δεν αναμένεται εμβόλιο…

Είναι κοινώς παραδεκτό γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας. Αγγίζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και επηρεάζει την υγεία, την οικονομία, το πολιτικό σύστημα, καθώς και τις κοινωνίες. Γύρω μας, ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές κρίσεις, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή και διαταράσσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.
 
Μπορεί αυτές οι κρίσεις να μην έχουν παγκόσμια κλίμακα όπως ο κορωνοϊός, αλλά επηρεάζουν πάρα πολλούς ανθρώπους, συχνά με φρικτούς τρόπους. Ανθρώπους χωρίς τροφή, χωρίς σπίτι, χωρίς μέλλον. Τώρα που ζητούμε παγκόσμιες απαντήσεις, ίσως θα ήταν καλό να στρέψουμε το βλέμμα στις χώρες αυτές και να δούμε ανθρώπους οι οποίοι δεν υποφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες αλλά εδώ και μήνες, χρόνια ή όλη τους τη ζωή. Να σκεφτούμε ότι οι δικές τους ζωές είναι συχνά καταδικασμένες. Πως κάποιοι άνθρωποι δεν υποφέρουν γιατί βρίσκονται κλεισμένοι, αλλά επειδή δεν έχουν καταφύγιο. Και πως ο εφιάλτης γι’ αυτούς δεν έχει ημερομηνία λήξης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Σύμφωνα με το IRC Emergency Watchlist για το 2020, υπάρχουν δέκα περιοχές στον πλανήτη που αντιμετωπίζουν τεράστιας εμβέλειας ανθρωπιστικές κρίσεις. Κρίσεις που προκαλούνται από τους πολέμους, την πείνα και την κακουχία. Κρίσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν μέσα σε μερικές εβδομάδες αλλά είναι ριζωμένες σε βαθιές διαμάχες.
 
Υεμένη
Η Υεμένη είναι η χώρα που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με τους δείκτες τoυ International Rescue Committee. Το 80% του πληθυσμού της, δηλαδή πάνω από 24 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανθρωπιστική κρίση, που είναι αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ της Κυβέρνησης (που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία) και των Χούτι, καθίσταται ακόμη χειρότερη από τις ελλείψεις σε φαγητό και καύσιμα. Η κατάρρευση της οικονομίας και των κρατικών υπηρεσιών έχει περιορίσει την πρόσβαση των ανθρώπων σε είδη πρώτης ανάγκης, νερό, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση.
 
Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό
Η δεύτερη χώρα στην λίστα των ανθρωπιστικών κρίσεων για το 2020 είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Πρόκειται για μια μακροχρόνια κρίση, που βρίσκεται στην τρίτη της δεκαετία. Στα ανατολικά της χώρας υπάρχουν πάνω από 100 παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη με τον στρατό και μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 17% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πάνω από 50 εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο κατά τη διάρκεια του 2019. Αυτό διακόπτει την καλλιέργεια της Γης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το διαθέσιμο φαγητό. Επίσης στην χώρα υπήρξε πολύ μεγάλη επιδημία Έμπολα πέρσι.
 
Συρία
Όπως ήταν αναμενόμενο, στη λίστα βρίσκεται και η γειτονική μας Συρία, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο την τελευταία δεκαετία. Στη Συρία σημειώνεται η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον πλανήτη, τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός. Υπολογίζεται ότι περίπου έντεκα εκατομμύρια Σύροι, δηλαδή το 65% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 5,7 εκατομμύρια θεωρούνται πρόσφυγες. Οι συνεχείς πολεμικές συρράξεις έχουν καταστρέψει τις βασικές υποδομές της χώρας και την οικονομία, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο το 46% των υπηρεσιών υγείας και να έχει καταστραφεί ένα στα τρία σχολεία. Η προσπάθεια για αρωγή υπονομεύεται και από τις συνεχείς επιθέσεις έναντι των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
 
Νιγηρία
Στην τέταρτη θέση του IRC βρίσκεται η Νιγηρία, όπου σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για τις περιοχές που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις και την βία και ταυτόχρονα υποφέρουν από έλλειψη φαγητού, επιδημίες χολέρας και εκτενείς εκτοπισμούς. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές που δεν θεωρούνται προσβάσιμες, επειδή είναι υπό τον έλεγχο στρατιωτικών οργανώσεων και δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τις πραγματικές τους ανάγκες, που θεωρούνται ακόμη πιο αυξημένες από τις υπόλοιπες επηρεαζόμενες περιοχές.
 
Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης, που προκαλεί η πολιτική αστάθεια, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κορυφώθηκαν το 2019. Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις βασικές υπηρεσίες και δημιουργεί ελλείψεις σε φαγητό, φάρμακα και καθαρό νερό. Η κατάσταση έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο εκτοπισμό στη Λατινική Αμερική στη σύγχρονη ιστορία. Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Αφγανιστάν
Τα σχεδόν είκοσι χρόνια συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας στο Αφγανιστάν έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού, περισσότερα από εννέα εκατομμύρια, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 2,5 εκατομμύρια Αφγανοί είναι δηλωμένοι ως πρόσφυγες. Η χώρα αντιμετωπίζει ανασφάλεια σε σχέση με το φαγητό, ενώ είναι αντιμέτωπη και με φυσικά φαινόμενα, που εντείνουν τα προβλήματα.  
Νότιο Σουδάν
Η εμφύλια σύρραξη έχει σκοτώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους από το 2013 στο Νότιο Σουδάν. Αν και επικρατεί σχετική ηρεμία το τελευταίο διάστημα, στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλοί εκτοπισμοί και προβλήματα στην πρόσβαση στο φαγητό. Υπολογίζεται ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, το 65% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και 1,5 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι, αν και το τελευταίο διάστημα κάποιοι ξεκίνησαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
 
Μπουρκίνα Φάσο
Η χώρα της δυτικής Αφρικής είναι αντιμέτωπη με συνεχείς επιθέσεις των στρατιωτικών οργανώσεων και η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Καταγράφεται αύξηση στους εκτοπισμούς και αναμένεται η κρίση να είναι ακόμη πιο αισθητή το 2020. Ορισμένες οργανώσεις εξαναγκάζουν τους νέους στις περιοχές που ελέγχουν να ενταχθούν στις δυνάμεις τους. Υπολογίζεται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, το 11.1% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
 
Σομαλία
Στην ένατη θέση βρίσκεται η Σομαλία, η οποία υποφέρει εδώ και δεκαετίες από πολιτική αστάθεια. Το 42% του πληθυσμού, πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Η βία και οι εντάσεις επηρεάζουν περιοχές της χώρας, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Σομαλία, ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 2,6 εκατομμύρια. Οι πλημμύρες στα τέλη του 2019 χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στη χώρα.
 
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Περισσότερο από τα δύο τρίτα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ελέγχονται αυτή τη στιγμή από αντάρτες, με αποτέλεσμα πέραν του 50% του πληθυσμού, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι, να έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Το ένα τέταρτο των πολιτών έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με περίπου τους μισούς να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες χώρες.

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Αβέρωφ για Κυπριακό-«Η ηγεσία της χώρας περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή»
Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα
Χειροπέδες σε 66χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λευκωσία
Μετά τη συνέντευξη στο BBC συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»-H σχέση του με την Ελλάδα
Mεμονωμένες βροχές στο μενού του καιρού-Επιστρέφει την Παρασκευή η σκόνη
Έδειξε πλαστή ταυτότητα στους αστυνομικούς και τον... πρόδωσαν οι πιστωτικές κάρτες
Με νικητές και ηττημένους οι διπλές εκλογές-Πώς ορίζεται η αποτυχία για κάθε κόμμα
Κρούουν τον κώδωνα τα μέλη αντιοχλαγωγικών ομάδων-«Οι έμπειροι έχουν την έγνοια των δόκιμων, αντί του όχλου»