Κλείδωσε ημερομηνία και ώρα της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Στον αστερισμό της προαναγγελθείσας άτυπης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την πρώτη μετά από πάρα πολύ καιρό, κινείται το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
 
Η συνάντηση, αν και άτυπου χαρακτήρα, κρίνεται ως κομβικής σημασίας, καθότι από αυτή αναμένεται να διαφανεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό κατά πόσο θα ανοίξει ή όχι ο δρόμος για την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, τύπου Κρανς Μοντανά, την οποία και οι δύο ηγέτες διά επιστολών τους προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες γνωστοποίησαν ότι επιθυμούν να πραγματοποιηθεί, ώστε να τεθούν οι βάσεις επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί. 
 
«Έχει διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στις 10:30 π.μ.
 
Σχετικές διευθετήσεις γίνονται με το Γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 

 


Ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα  Τζέιν Χολ Λουτ, καθότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε και αν θα επανέλθει στην Κύπρο.
 
Μείζον ζητούμενο, ωστόσο, είναι η στοχοπροσήλωση με την οποία οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται να μεταβούν στην μεταξύ τους συνάντηση, αφού η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι που θα καταδείξει τον βαθμό προοπτικής για το επόμενο βήμα. Δηλαδή, μια ενδεχόμενη πενταμερή.
 
Συναφώς, αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύουν άλλωστε, είναι τη θέση τους πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.
 
Επί της ουσίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δεν θα…ρίσκαρε μια νέα πενταμερή, έστω και άτυπη, καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία, με αρμόδια πηγή να σημειώνει πως αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά βλέπει το ζήτημα από τη δική της οπτική γωνία και πως τα όσα γίνονται και λέγονται από την κάθε πλευρά για σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης δεν είναι αρκετά.
 
Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, διαμήνυσε πως επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συζητήσουν ελεύθερα και να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Για να στείλει την ίδια ώρα το ξεκάθαρο και ουσιαστικό μήνυμα, πως η συνάντηση θα πρέπει να περιστραφεί γύρω από τα πραγματικά ζητήματα του Κυπριακού, χωρίς προσπάθεια να αναμιχθούν άλλα θέματα που μπορεί να είναι παράγοντας κωλυσιεργίας ή αντιπερισπασμού(σ.σ. π.χ. φυσικό αέριο).
 
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως ο ίδιος δημοσίως δήλωσε τις τελευταίες ημέρες, επιδιώκει αποσαφήνιση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταλογίζοντας στον Νίκο Αναστασιάδη σύγχυση ως προς τις επιδιώξεις του.
 
Ταυτόχρονα, ο Τ/κ ηγέτης έστειλε μηνύματα που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ψηλά στην ατζέντα του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη φαίνεται πως θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα(σ.σ. μια θετική ψήφος των Τ/κ για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης), ενώ-όπως προκύπτει από την αποκρυπτογράφηση των προθέσεων του-, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των υδρογονανθράκων

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»