Οι δεκατρείς που έπεσαν μαχόμενοι για επανεκλογή τους-Τι δηλώνουν στον REPORTER

Αναμφίβολα, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τους νικητές και τους χαμένους της. Κάποιοι μπήκαν στην Βουλή, παρότι δεν θεωρούνταν ανάμεσα στα φαβορί και κάποιοι άλλοι που έδειχναν να έχουν τεράστιες πιθανότητες να είναι στο Κοινοβούλιο, δεν τα κατάφεραν και έμειναν εκτός.

Αρκετοί από αυτούς, ήταν ηχηρά ονόματα στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους και έχασαν την είσοδό τους στη Βουλή για ελάχιστους ψήφους, από τους ανθυποψήφιούς τους, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να πλησιάσουν σε σταυρούς προτίμησης, εκείνους που εξελέγησαν.

Κάποια από τα ηχηρά ονόματα που έμειναν εκτός, μίλησαν στον REPORTER, για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τη δική τους επόμενη μέρα, η οποία θα είναι εκτός του Κοινοβουλίου.

Η Eλένη Μαύρου, που έμεινε στη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, στην επαρχία Κερύνειας, πίσω από τον Χρίστο Χριστόφια και δεν επανεξελέγη, τόνισε πως θα βρίσκεται δίπλα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και θα τους στηρίζει σε ότι χρειαστούν, αλλά και δίπλα στον άνθρωπο, όπως έκανε πάντα.

«Από την ώρα που μπαίνεις στην πολιτική, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε αποτέλεσμα. Είμαι χρόνια στην πολιτική για να ξέρω ότι κερδίζεις και χάνεις. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει, ελπίζω ουσιαστικά και συγκεκριμένα αυτή τη φορά, είναι το φαινόμενο της απαξίωσης της πολιτικής και πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και τους πολιτικούς θεσμούς, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικοί για τη ζωή μας και για τα μεγάλα και για τα μικρά θέματα.

Σε ότι με αφορά, είναι πολύ νωρίς για να σκεφτώ την επόμενη μέρα. Θα είμαι δίπλα στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα για ότι χρειαστούν και σίγουρα δίπλα στην κοινωνία και τους ανθρώπους, όπως έκανα πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι σταυροί προτίμησης Κερύνειας-Με διπλάσιες ψήφους από τους συνυποψηφίους του ο Χριστόφιας

Από την πλευρά της, η Ξένια Κωνσταντίνου, που έχασε την έδρα της στη Λευκωσία, γιατί ο ΔΗΣΥ εξέλεξε πέντε αντί έξι βουλευτές, εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι θα έχουν την καλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, ενώ σε προσωπικό επίπεδο θα ξεκουραστεί, αλλά παραμείνει μάχιμη.

«Η δική μου σκέψη είναι ότι νιώθω πολύ ικανοποιημένη και ευτυχής, που η παράταξή μας, την οποία υπηρέτησα τόσα χρόνια, κατάφερε να κρατηθεί όρθια και δυνατή, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, δημοσκόπηση και προσδοκία. Αυτό είναι κάτι που με γεμίζει περηφάνια.  Την ίδια ώρα αντιλαμβάνομαι και κατανοώ ότι πάρα πολύς κόσμος που ανήκει στις τάξεις μας, επέλεξε να απέχει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε και να αναλύσουμε πολιτικά. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια λάθη ή παραλείψεις που έγιναν για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Πιστεύω ότι δεν δικαιώθηκε με κανένα τρόπο η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, οπότε πιστεύω ότι αυτό γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη την παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να μπορέσει να επαναφέρει κόσμο πίσω στις τάξεις του. Εγώ θεωρώ ότι ήμουν άτυχη, γιατί το εκλογικό μας σύστημα αφαίρεσε μια έδρα στη Λευκωσία, την ώρα που ο ΔΗΣΥ έχει μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που έχει το δεύτερο κόμμα, δηλαδή το ΑΚΕΛ, το οποίο κράτησε έξι έδρες στη Λευκωσία. Παρόλα αυτά, αυτό είναι το σύστημα που έχουμε, ίσως κάποτε να το βελτιώσουμε, αλλά το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό. Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε την καλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.

Σε προσωπικό επίπεδο, αυτή την περίοδο θα την χρησιμοποιήσω για να κάνω ένα μικρό διάλειμμα και να σκεφτώ τους επόμενούς μου στόχους. Παραμένω μάχιμη, εργατική, δίπλα στον κόσμο του ΔΗΣΥ και στην ηγεσία του κόμματός».

Εκτός Βουλής έμεινε και ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας, Mιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος μάζεψε 7383 ψήφους και έμεινε στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ.

Όπως ανέφερε, αισθάνεται πολύ περήφανος για τον κόσμο του ΔΗΣΥ που στήριξε με αυταπάρνηση την παράταξη. «Η ψήφος όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά εντολή ανασυγκρότησης, εντολή να αναβαπτιστούμε στις αρχές μας, να παράξουμε νέα σύγχρονα οράματα, να εμπνεύσουμε ξανά τους νέους μας. 

Ο Συναγερμικός κόσμος επέλεξε και ποιους θέλει να τον εκπροσωπούν. Σε αυτές του τις επιλογές εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι. Η φωνή του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος και η απόφαση των συμπολιτών μου είναι απόλυτα σεβαστή».

Σε προσωπικό επίπεδο, είπε, έδωσε για τρίτη φορά τον εκλογικό αγώνα ως υποψήφιος, αποκλειστικά με τις δικές του δυνάμεις και με όπλο την πολιτική του παρουσία, τα πιστεύω του, τις θέσεις του και τις αρχές του.

«Θέλησα να εκφράσω αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι ο αυθεντικός Συναγερμός. Είτε δεν το πέτυχα αρκετά, είτε δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.  Ξέρω ότι για πάρα πολλούς συμπολίτες μου η δική μου υποψηφιότητα αποτέλεσε αφορμή ή και αιτία για να στηρίξουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αυτό με τιμά τρομερά. Είναι η πεποίθηση μου ότι ένα κόμμα προοδεύει όταν διευρύνεται στην κοινωνία των πολιτών και δεν εξαντλείται μόνο στον στενό του πυρήνα. Με αυτό το σκεπτικό είναι που πάντοτε λειτουργώ».

Οφείλω, συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους, «7383 ευχαριστώ στους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και με τίμησαν με τη ψήφο τους. Είναι ένδειξη μεγάλης εμπιστοσύνης και ευθύνη ο σταυρός προτίμησης. Λυπάμαι ειλικρινά που δεν ήμασταν αρκετοί.

Οφείλω παντοτινή ευγνωμοσύνη στους φίλους μου, τα “αδέλφια” μου, την οικογένεια μου, που έδωσαν τα πάντα για να βοηθήσουν στην προσπάθεια μου. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Δημήτρη, το Νίκο, το Χάρη και τη Σάβια και όλους όσοι εκλέγηκαν. Έχουν τεράστιο έργο μπροστά τους, κυρίως να αποκαταστήσουν τη σχέση των πολιτών με τη Βουλή. Για μένα, αυτό το ταξίδι που τελείωσε, με αφήνει με πάρα πολλές και μόνο όμορφες αναμνήσεις. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλοι οι σταυροί προτίμησης στην Επαρχία Λευκωσίας-Ποιοι σάρωσαν και οι μεγάλες μάχες

Ιδιόμορφη είναι η περίπτωση της Άννας Θεολόγου, η οποία εξασφάλισε πέραν των τριών χιλιάδων ψήφων, αλλά δεν εξελέγη στη Βουλή, αφού το κόμμα της, «Αλλαγή Γενιάς», δεν εξασφάλισε το 3,6%, που είναι το κατώτατο όριο για είσοδο στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, «εμείς κάναμε τις προσπάθειες μας μέσα σε όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες σαράντα ημέρες πριν τις εκλογές. Σίγουρα δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Πιστεύαμε ότι ο κόσμος ήθελε να δώσει φωνές σε άλλες μικρότερες και διαφορετικές επιλογές από τις παραδοσιακές των κομμάτων, αλλά δεν ήταν ικανοποιητική αυτή η υποστήριξη για να μπούμε στη Βουλή. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θα χρειαστούμε λίγο χρόνο».

Με τη σειρά της, η Ρούλα Γεωργιάδου, που έλαβε βουλευτική έδρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας των απερχόμενων βουλευτών και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, είπε ότι σε αυτή την πορεία ευτύχισε να γνωρίσει και καλούς και ουδέτερους και αδιάφορους, και αδιάφθορους ανθρώπους. «Από τον καθένα πήρα και κάτι. Είτε καλό είτε κακό. Μεγάλο σχολείο η Βουλή. Κατεβαίνεις από το ροζ συννεφάκι και σκέφτεσαι τους συνανθρώπους σου αν είναι υπέρ ή κατά τους την ώρα που σηκώνεις το χέρι σου να ψηφίσεις ένα νόμο γι’ αυτούς που σε επέλεξαν και σε εμπιστεύτηκαν. Όσες φορές έφυγα από ένα από τα πολλά επαγγέλματα που έχω κάνει στη ζωή μου πάντα φεύγω ευχαριστώντας. Ποτέ πυροβολώντας.

Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Ευχαριστώ όλους τους πρώην συναδέλφους μου και καλωσορίζω τους καινούργιους. Χάρηκα κυρίως για τους νέους ανθρώπους και τις φρέσκιες ιδέες που ελπίζω να υποβάλουν στη νέα Βουλή. Ευχαριστώ τον συνεργάτη μου Λουη Λουκά για την άψογη συνεργασία μας, τη Ραφαελλα Ασσιωτου για την σβελτάδα και την ανοχή της, την Τζιουλη Καριόλου, την Ευη Μιχαήλ, τη Μαρίνα, την Αντρια Σαββα και την Κωνσταντινα μου».

Ευχαρίστησε επίσης, «τις 11 γυναίκες βουλεύτριες για την γυναικεία Αλληλεγγύη μας σε πολλά θέματα και νοιώθω θλίψη για την μείωση των εδρών στις γυναίκες. Ευχαριστώ και τον συνάδελφο μου Μιχάλη Γιωργάλλα και σας εύχομαι όλους παλιούς και νέους καλή συνέχεια. Άξιζε ναι, τον κόπο αυτή η εμπειρία. Την ψήφο σας την τίμησα με όλες μου τις δυνάμεις, τίμια, και καθαρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος επίσης δεν εξελέγη στη νέα Βουλή, αφού η Αλληλεγγύη δεν πέτυχε την είσοδό της στο Κοινοβούλιο.

«Δώσαμε ένα καθαρό, αξιοπρεπή αγώνα με πολιτικό ήθος και εντιμότητα. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν το αναμενόμενο. Το σεβόμαστε. Η πορεία της Αλληλεγγύης τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ποτέ εύκολη. Υπήρξαμε στη Βουλή δύναμη λογικής, ισορροπίας και διεκδίκησης. Όμως κάναμε και λάθη, κάναμε συμβιβασμούς και απογοητεύσαμε φίλους και ψηφοφόρους», είπε ο κ. Γιωργάλλας.

Ευχαρίστησε εξάλλου όσους τίμησαν το κίνημα με την ψήφο τους και συνεχάρη τις υποψήφιες βουλεύτριες και τους υποψήφιους βουλευτές της Αλληλεγγύης για τον έντιμο εκλογικό τους αγώνα.

«Ήταν τιμή μου που δώσαμε μαζί τη μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους συνεργάτες του Κινήματος που εργάστηκαν ακούραστα.  Στους νεοεκλεγέντες βουλευτές εύχομαι καλή θητεία και να έχουν οδηγό των αποφάσεων τους μόνο το καλό της πατρίδας. Η εκλογική μάχη ήταν δύσκολη. Τη δώσαμε με ήθος και αξιοπρέπεια. Τώρα, μετά το αποτέλεσμα γνωρίζουμε καλά ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε ακόμα πολύ περισσότερο για να αποκτήσουμε την πατρίδα που μας αξίζει, για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, για να προστατεύσουμε ότι κινδυνεύει».

Εκτός Βουλής, στην επαρχία Λάρνακας, έμεινε η Ευανθία Σάββα του ΑΚΕΛ, αφού τερμάτισε τρίτη πίσω από τον εκλεγέντα βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη και τον Πανίκο Ξιούρουππα που ήταν δεύτερος. Η κ. Σάββα, τόνισε ξεκάθαρα πως θα παραμείνει στις επάλξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιοι έκαναν... περίπατο στη Λάρνακα, γυναικεία υπόθεση η πρωτιά-Αναλυτικά οι σταυροί

«Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από μια εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Η εκλογή και η μη εκλογή. Εγώ ήμουν πάντα έτοιμη και για τα δύο. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που συμμετείχα, δεν τελειώνει τίποτα. Εμάς στην αριστερά οι αγώνες μας για τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τις γυναίκες, για όλα αυτά που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει η αριστερά, δεν είναι πάντα με θέση και αξιώματα. Συνεχίζουμε τη δουλειά που ξέρουμε να κάνουμε καλά, δίπλα στον άνθρωπο. Σε προσωπικό επίπεδο, παραμένω στις επάλξεις».

Έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί και η ήττα του Ανδρέα Κυπριανού, τέως βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην επαρχία Λεμεσού. Ο κ. Κυπριανού έμεινε στην τέταρτη θέση, με πεντακόσιους ψήφους διαφορά από την τρίτη θέση και τον Νίκο Σύκα.  

«Η επόμενη μέρα με βρίσκει ήρεμο με τη συνείδησή μου, ότι έχω προσφέρει τα πάντα, για το καλό του τόπου και της παράταξης. Θα ξεκουραστώ και θα δω πως θα συνεχίσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν είσαι στην πρώτη γραμμή, αυτό συνεπάγεται και φθορά, αλλά από την άλλη επαναλαμβάνω νιώθω ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι δεν έχω κρυφτεί στα δύσκολα και ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή. Χαίρομαι ιδιαίτερα πως μέσα και από τη δική μου προσπάθεια, ο ΔΗΣΥ κατάφερε να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το θρίλερ εκλογής Θεμιστοκλέους και Παπαδούρη στη Λεμεσό-Νίκη με ελάχιστους ψήφους διαφορά

Για μόλις 190 σταυρούς, έμεινε εκτός Βουλής ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος έμεινε τέταρτος, πίσω από τη Μαρίνα Νικολάου.

Όπως και οι υπόλοιποι, έτσι και ο κ. Γεωργίου ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του, ενώ αναφέρθηκε και στο άσχημο αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ.

«Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό! Ιστορικά το χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ το κόμμα! Απαιτείται άμεση και βαθιά ανάλυση των αποτελεσμάτων με συντεταγμένο και συλλογικό τρόπο! Χάθηκε μια μάχη, ο πόλεμος είναι ανοιχτός και οφείλουμε και πρέπει να τον νικήσουμε! Το ΑΚΕΛ είναι Κόμμα με μια τεράστια ιστορική διαδρομή, με αγώνες, θυσίες και προσφορά σχεδόν ενός αιώνα ζωής! Η πάλη και οι αγώνες μας χρειάζεται να ενταθούν!  Η πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων! Χάνεται η Κύπρος μας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα υποφέρουν τα πάνδεινα»!

Σε προσωπικό επίπεδο, είπε, «σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και θερμά γιατί όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαμε συνεπιβάτες σένα ταξίδι αγώνων και οραμάτων στο δρόμο για την δική μας Ιθάκη! Δεν απογοητεύομαι γιατί δεν έχω εκλεγεί! Σέβομαι απόλυτα την ετυμηγορία του λαού! Ούτε και μέμφομαι κανένα! Η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με μια εκλογή! Συνεχίζουμε τους αγώνες γιατί το ταξίδι για την δική μας Ιθάκη δεν φοβάται ούτε θάλασσες, ούτε κύκλωπες, ούτε λαιστρυγόνες! Πρώτα και πάνω απ' όλα θα παραμείνω Άνθρωπος πάντα στην υπηρεσία των λαϊκών Κινημάτων και της πατρίδας μας!

Συγχαίρω θερμά όλους τους συνυποψήφιους μου για τους αγώνες που δώσαμε και τους ευχαριστούμε! Ιδιαίτερα συγχαίρω τους επανεκλεγεντες Βουλευτές μας Κώστα Κώστα, Άντρο Καυκαλιά και την νεοεκλεγήσα βουλεύτρια μας Μαρίνα Νικολάου! Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο τους»!

Αντίθετα, η Ελένη Σταύρου έμεινε πολύ μακριά από το ενδεχόμενο εκλογής της, αφού έλαβε 2780 ψήφους και την όγδοη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

Όπως αναφέρει η κ. Σταύρου, «από την ακαδημαϊκή και επιτελική σταδιοδρομία μπήκα στη μαχόμενη πολιτική, μόνο από αίσθηση ευθύνης και ικανότητας απόδοσης στους κρίσιμος τομείς της Εθνικής Ασφαλείας και της Στρατηγικής. Υπηρέτησα την αποστολή αυτή με συνέπεια και ως φορέας της Ιστορίας και της Ιδεολογίας της παράταξης των αγώνων, των θυσιών και των Εθνικών οραμάτων μας».

Σημείωσε επίσης ότι, «με ζήσατε και σαν ισότιμο, ζεστό μέλος της οικογένειας σας. Στάθηκα φίλη και αδερφή με ανυπόκριτη αγάπη, στα προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα όλων. Αυτό ακριβώς θα συνεχίσω να κάνω και από δω και πέρα. Ταπεινά, λιτά και αθόρυβα υπέβαλα στην κρίση σας την επανεκλογή μου. Θα ήτανε λιποταξία αν αποσυρόμουν από τη Βουλή ενόψει μάλιστα των άμεσων τουρκικών ιταμών απειλών. Ως πιστός στρατιώτης θα συνεχίσω υπεύθυνα να συμμετέχω στα εθνικά και κοινωνικά δρώμενα στα πλαίσια της παράταξης και κυβέρνησής μας και να σας αγκαλιάζω ζεστά όπως πάντα».

Ένα ηχηρό όνομα που έμεινε εκτός στην επαρχία Πάφου, είναι ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ, ο οποίος έχασε για επτακόσιους ψήφους, από τον Χρύσανθο Σαββίδη.

«Δώσαμε μία έντιμη μάχη χωρίς να θυσιάσουμε τις αξίες και τα ιδανικά τα οποία αντιπροσωπεύουμε, με γνώμονα το καλό της Επαρχίας και των συμπολιτών μας. Το πείσμα, η αγωνιστικότητα , η αγάπη για την Πάφο μας ήταν πάντα οι κινητήριες δυνάμεις μου.  Στο χρονικό́ διάστημα της πενταετούς θητείας μου ως Βουλευτής της Επαρχίας μας, συμπορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες στιγμές και καταφέραμε μέσα από σκληρούς αγώνες να φέρουμε στην επιφάνεια και να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα για την Πάφο μας», επισήμανε ο κ. Πιττοκοπίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόσωπα στην εκπροσώπηση της Πάφου στη Βουλή-Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι, «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όπως πάντα έτσι και τώρα μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με ήθος, εντιμότητα και ειλικρίνεια για την ανάπτυξη και ευημερία της Επαρχίας μας, αυτή τη φορά από την έπαλξη του απλού και ενεργού πολίτη. Καλή επιτυχία στους νέους Βουλευτές και εύχομαι να συνεχίσουν να παλεύουν για την ευημερία της Πάφου μας».

Σημειώνεται ότι εκτός Βουλής έμειναν επίσης η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου στην επαρχία Κερύνειας, αλλά και ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης στη Λεμεσό, οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν ακόμα για την μη εκλογή τους.