Σηκώνουν μανίκια οι νέοι βουλευτές-Στόχος οι πολίτες και ο καθαρισμός του Θεσμού

Έτοιμοι να σηκώσουν μανίκια, με στόχο να αλλάξουν πεπαλαιωμένες νομοθεσίες, να προσφέρουν στον πολίτη, αλλά και να καθαρίσουν το όνομα του θεσμού της Βουλής, που πλήγηκε ανεπανόρθωτα κατά την προηγούμενη πενταετία, είναι οι δεκαεννέα νέοι βουλευτές που εξασφάλισαν για πρώτη φορά θέση στο Κοινοβούλιο.

Πρώτιστος στόχος όλων, πέραν των προσωπικών που έχει θέσει ο καθένας, είναι να παράξουν κοινοβουλευτικό έργο και να τιμήσουν τόσο τους πολίτες που τους στήριξαν, όσο και το σύνολο της κοινωνίας, αποδεικνύοντας μέσα από τη δουλειά τους, ότι μπορούν να φέρουν νέα πνοή και ιδέες εντός του Κοινοβουλίου

Ο REPORTER, επικοινώνησε με κάποιους από τους νέους βουλευτές, οι οποίοι παρότι ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις, με διαφορετικές φιλοσοφίες, έχουν κοινό όραμα και ελπίζουν ότι ο καθένας θα βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια που θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, οι προκλήσεις είναι μεγάλες σε όλους τους τομείς και οι νέοι βουλευτές τις αντιμετωπίζουν ως στόχους, τους οποίους πρέπει και θέλουν να επιτύχουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι «θέλουμε να αφήσει ο καθένας το δικό του στίγμα και να βάλει το δικό του λιθαράκι για να οδηγηθούν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Περιμένει πολλή δουλειά τη νέα Βουλή.

Είχαμε την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, της Αννίτας Δημητρίου που μας χαροποίησε ως ΔΗΣΥ, αφού είναι ένα καθαρό άτομο το οποίο βγαίνει μπροστά. Εγώ με τη σειρά μου θα προσπαθήσω μέσα από τις δικές μου δυνάμεις να οδηγήσω τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου, μέσα από τη μελέτη, τη σκληρή δουλειά, τις συνεργασίες και τη συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

Για πρώτη φορά στη Βουλή εισήλθε και ο Χρίστος Χριστόφιας, γιος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στόχοι του ιδίου αλλά και του ΑΚΕΛ είναι «να παραμείνει στο πλευρό των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων και της νεολαίας, στις δύσκολες μέρες που έρχονται, ένεκα της κρίσης που φέρνει μαζί της η πανδημία. Στη Βουλή θα μας απασχολήσουν σίγουρα τους επόμενους μήνες νομοσχέδια και θέματα τα οποία που έχουν να κάνουν με όλο αυτό τον κόσμο, που θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματά του, λόγω της νέας κρίσης. Εμείς δηλώνουμε πανέτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας με τρόπο που να μην πληρώσουν και πάλι τη νέα κρίση». 

Ο Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, υπέδειξε ότι «πρώτα και κύρια πρέπει να βελτιωθεί το κύρος του σώματος, που έχει πληγεί τόσο καίρια τον περασμένο χρόνο με τα γνωστά γεγονότα και από κει και πέρα, να εργαστούμε για την όσο το δυνατό εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Βουλής συνολικά, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε προτείνει όλο το προηγούμενο διάστημα και σε προσωπικό και σε κομματικό επίπεδο».

Ο νεαρότερος βουλευτής, στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σωτήρης Ιωάννου, που εξελέγη με το ΕΛΑΜ στη Λάρνακα, στις προτεραιότητές του, έθεσε μεταξύ άλλων την επένδυση στους νέους, το ζήτημα των συντάξεων και το μεταναστευτικό.

«Το φάσμα που καλείται να καλύψει η Βουλή είναι ιδιαίτερα ευρύ. Τα βασικά προβλήματα και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ως βουλευτές, είναι το ζήτημα των υπερεξουσιών του τραπεζικού συστήματος, η ανάγκη να επενδύσουμε στους νέους, το ζήτημα των συντάξεων και σαφώς το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης. Επίσης, είναι και το θέμα των ελλείψεων στη δημόσια υγεία και παιδεία».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αποστόλου, βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, που ένωσε δυνάμεις της με την ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι «αυτό που έχω καταθέσει και προεκλογικά είναι ότι θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου, όσο το δυνατό σε συνεννόηση και σε συναίνεση με τους υπόλοιπους βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Είμαστε μόνο έξι βουλευτές και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση στη Βουλή, αλλά και ευρύτερα με τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου».

Έστειλε μάλιστα το μήνυμα, ότι «όπως με γνωρίσατε και προεκλογικά και στα χρόνια που πολιτεύομαι, δεν μου αρέσουν τα συνθήματα και οι εντάσεις. Θα προσπαθήσω στα μέτρα των δυνατοτήτων ενός βουλευτή, να παράξουμε κοινοβουλευτικό έργο για να καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Θεωρώ ότι σαν ΕΔΕΚ εκπροσωπούμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο θέλει ένα καλύτερο κοινωνικό πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες. Σε προσωπικό επίπεδο προέρχομαι κι από το κίνημα των χρόνιων ασθενών και με την προηγούμενη κοινωνική και πολιτική μου δράση εκπροσωπώ ένα κόσμο που περιμένει από εμένα, μέσα από τα πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής μου παρουσίας, να προσπαθήσω να διευρύνω το κοινωνικό πλαίσιο για διάφορες ευάλωτες ομάδες».

Προσήλωση στη διαφάνεια είναι ο στόχος του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος σημείωσε πως, «σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι η απελθούσα Βουλή στιγματίστηκε από διάφορα γεγονότα, τα οποία έπληξαν τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτή δυστυχώς είναι η μεγάλη εικόνα, την οποία καλούμαστε να αλλάξουμε, θα πρέπει η νέα Βουλή να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη σχέση με τους πολίτες. Προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Επισήμανε ακόμα πως, «με προσήλωση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία θα στηρίζω πρωτοβουλίες που θα πείθουν τους πολίτες ότι σε ένα ευνονούμενο κράτος η ισονομία δεν είναι μόνον στα λόγια αλλά γίνεται πράξη, τρόπος ζωής. Πάνω σε αυτή την οδό θα πορευτώ, αυτή θα είναι η διαδρομή μου. Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι να είμαι συνεπής με τις προεκλογικές μου υποσχέσεις, θέλω να βλέπω τους πολίτες στα μάτια. Και αυτούς που με τίμησαν με τη ψήφο τους και όσους έκαναν άλλες επιλογές. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Ψηλά στις προτεραιότητές μου είναι οι πολίτες, όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελματικών τάξεων. Ως εκπρόσωπος των πολιτών της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τον προσφυγικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας. Θα προσπαθήσω ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους ώστε να έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν, για οικογενειακή και επαγγελματική στέγη. Να έχουν επίσης τη δυνατότητα απασχόλησης ώστε να μην χρειάζεται να ξενιτεύονται. Θα εργαστώ παράλληλα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, όπως και τους αγρότες μας, τους γεωργούς μας, τους ανθρώπους της γης, τους εργάτες».

Τα δύο νέα πρόσωπα του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είναι οι Σταύρος Παπαδούρης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, οι οποίοι πέραν των εκσυγχρονισμών των διαδικασιών, θέλουν να βοηθήσουν και σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι στόχοι του οποιουδήποτε νέου βουλευτή, είπε ο κ. Παπαδούρης, «είναι να δούμε τα θέματα διαδικασίας. Όπως είδαμε και στην Ολομέλεια κατά την εκλογή νέου προέδρου υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία αφορούν ακόμα και την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής. Φαίνεται ότι πολλές νομοθεσίες χρήζουν εκσυγχρονισμού, για να διορθώσουμε τις παλιές στρεβλώσεις.

Σκοπός μας είναι να αφουγκραστούμε τα μηνύματα που ήρθαν από τον κόσμο κατά τις βουλευτικές εκλογές, που είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και να γίνουν πιο διαφανείς διαδικασίες, αλλά και να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, για διευκόλυνση του απλού πολίτη».

Με τη σειρά της η κ. Ατταλίδου, τόνισε πως, «το πρώτον και καλύτερο που πρέπει να αλλάξει είναι η διαδικασία για εκλογή προέδρου της Βουλής. Η διαδικασία δεν περιποιεί τιμή τη Βουλή. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να υιοθετήσει διαδικασίες, οι οποίες να δεικνύουν με δημοκρατικό τρόπο τον πρόεδρο. Να εκσυγχρονιστούν γενικά οι διαδικασίες της Βουλής και να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε έγκαιρα να εγκρίνουμε τις νομοθεσίες.

Σίγουρα, εγώ θα προωθήσω τα θέματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την ισότητα των φύλων, τη συμμετοχή των γυναικών. Χαιρετίζω ότι βγήκε μια γυναίκα πρόεδρος της Βουλής και το κυριότερο για μένα είναι να έρθουν ξανά οι πολίτες κοντά στη δημοκρατία και τη δημοκρατική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ