Η ντρίπλα του Αβέρωφ, η διπλή νίκη και η... κατάρα που έσπασε

Με την Αννίτα Δημητρίου να εκλέγεται στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία υπό τη νέα σύνθεση της Βουλής. Η Αννίτα Δημητρίου εξασφαλίζοντας στη δεύτερη ψηφοφορία τις θετικές ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού, του ΕΛΑΜ και της Δημοκρατικής Παράταξης, εκλέχθηκε με 25 ψήφους πρόεδρος του Σώματος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου επισφράγισε αυτό που διαφάνηκε από το βράδυ των εκλογών, ότι ο μεγάλος νικητής της όλης διαδικασίας είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Υπό την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε να αντιπαρέλθει τα άνευ προηγουμένου αντιπολιτευτικά πυρά, να εξασφαλίσει την πρωτιά στις εκλογές, ανοίγοντας τη ψαλίδα από το ΑΚΕΛ και μέσα σε λίγες ημέρες να εκλέξει και δικό του βουλευτή πρόεδρο της Βουλής. Μια εκλογή που παρά τα σενάρια που ήθελαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίζουν άλλο υποψήφιο, τελικά πέτυχε με τη στήριξη του ΕΛΑΜ, το οποίο απέσυρε την υποψηφιότητα του προέδρου του μεταξύ πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας και της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη και νεότερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής-Η στιγμή της εκλογής της (vid)

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ εκλέγει Πρόεδρο της Βουλής. Πρόεδρος του σώματος είχε διατελέσει και ο αείμνηστος ηγέτης της παράταξης, Γλαύκος Κληρίδης από το 1960 μέχρι το 1976, ο οποίος ίδρυσε ακολούθως το Δημοκρατικό Συναγερμό. 

Η επιτυχία του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, εάν εξετάσει κανείς τις ισορροπίες εντός της Βουλής, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ δεν κατάφεραν να πετύχουν τη μίνιμουμ συνεννόηση και να κατέλθουν στην ψηφοφορία με κοινό υποψήφιο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όχι μόνο πέτυχε να κερδίσει τη μάχη στην πρώτη συνεδρία της Βουλής αλλά κέρδισε και το επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού αιφνιδίασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ανακοίνωνε την επιλογή του κόμματος του για την προεδρία της Βουλής. Η επιλογή της Αννίτας Δημητρίου, χαρακτηρίστηκε από πολλούς και ειδικά εκτός Δημοκρατικού Συναγερμού, ως η ιδανική, αφού η νέα πρόεδρος της Βουλής, απέδειξε με το έργο της την τελευταία πενταετία, πως διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει των προσδοκιών, αλλά πολύ περισσότερο να βελτιώσει και να επαναφέρει το χαμένο κύρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ: Το νεύμα σιγουριάς του Αβέρωφ πριν την εκλογή της Αννίτας και το... Checkmate

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων