Χ. Χρίστου: Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για την προεδρία της Βουλής

Oι πόρτες του ΕΛΑΜ είναι ανοικτές στον οποιοδήποτε ενδιαφέρεται  να συζητήσουμε για το θέμα της προεδρίας της Βουλής, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, προσθέτοντας πως ως κόμμα, δεν πρόκειται να αποκλείσουν ποτέ κανένα και επισημαίνοντας πως το ΕΛΑΜ, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις θα λειτουργήσει με βασικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. 

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, ο Χρίστος Χρίστου, κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και απαντά στο καυτό ερώτημα για το πώς θα λειτουργήσει το ΕΛΑΜ στην κρίσιμη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σε σχέση με τη δική του υποψηφιότητα, η οποία ήταν η πρώτη που εξαγγέλθηκε για την προεδρία της Βουλής, ο κ. Χρίστου, σημειώνει πως μετά από πέντε χρόνια στη Βουλή, θεωρεί πως μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ υποδεικνύει πως η μέχρι σήμερα παρουσία του ΕΛΑΜ στη Βουλή, απέδειξε πως πορεύεται με σοβαρότητα, θέτοντας σε προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας. 

Την ίδια ώρα απαντά, στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το ΕΛΑΜ λειτουργεί ως δεκανίκι της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξαν δεκανίκι του οποιουδήποτε, ενώ υπενθυμίζει ότι στο θέμα του προϋπολογισμού, στο ΕΛΑΜ, αναλογιζόμενοι τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός και τις αυξημένες ανάγκες του κράτους, προτίμησαν να επιδείξουν σοβαρότητα, παρά να ακολουθήσουν τον δρόμο του λαϊκισμού. 

Αναφορικά με τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΕΛΑΜ στη Βουλή και την εκπροσώπηση του πλέον από διπλάσιους βουλευτές, ο κ. Χρίστου διαβεβαιώνει πως αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του ρόλου ως τέταρτη πολιτική δύναμη, και για αυτό θα πορευθούν με υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες που περιμένουν πράξεις και όχι με κούφια λόγια. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρίστου Χρίστου στον REPORTER

*Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια το ΕΛΑΜ κατερχόταν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές και έλαβε μόλις 4354 ψήφους. Από τότε μέχρι σήμερα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση καταγράφει αύξηση, όχι απλά ποσοστών, αλλά πραγματικών αριθμών ψήφων. Όταν ξεκινούσατε φανταζόσασταν πως θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη; 

Στην πρώτη εκλογική διαδικασία που συμμετείχε η Παράταξή μας, εξασφάλισε 663 ψήφους. Από εκείνη την μέρα, μέχρι και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου εξασφάλισε 24.255, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο παρουσιάζει συνεχή αύξηση, τόσο σε ποσοστά, όσο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, πράγμα πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα, ίσως και ανά το παγκόσμιο. 

Το δεδομένο αυτό απορρίπτει τους ισχυρισμούς όσων θέλουν να παρουσιάσουν το ΕΛΑΜ ως ψήφο διαμαρτυρίας ή αντίδρασης. Η Παράταξή μας εξ όσων φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων έχει καθιερωθεί στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. 

Αναφορικά με το ερώτημά σας, αν είχαμε φανταστεί τέτοια εξέλιξη, θα σας απαντήσω ότι είχαμε πίστη και θέληση να τα καταφέρουμε. 

*Σπεύσατε από νωρίς να εξαγγείλετε την υποψηφιότητα σας, μάλλον για να αποφύγετε την εμπλοκή του κόμματός σας στη σεναριολογία και τις φήμες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γιατί διεκδικείτε την προεδρία της Βουλής; 

Μετά από πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διεκδικήσουμε την Προεδρία της Βουλής. Άλλωστε αποδείξαμε ότι μέχρι σήμερα πορευτήκαμε με πάσα σοβαρότητα, θέτοντας σε προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και του λαού. 

Άλλωστε το μήνυμα του λαού ήταν ξεκάθαρο, καθώς διπλασίασε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Παράταξή μας. 

*Σε περίπτωση που η υποψηφιότητα σας δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη, είστε έτοιμος να στηρίξετε μια άλλη υποψηφιότητα;. Θα προχωρήσετε σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα πριν την πρώτη συνεδρία στις 10 του μήνα; 

Πρώτα προέχει η δική μας υποψηφίοτητα. Απ’ εκεί και πέρα είναι πολύ νωρίς να μιλούμε εκ των προτέρων για τα σενάρια της επόμενης μέρας, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. 

Γενικότερα όμως, αναφορικά με την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα ήθελα να δηλώσω ότι οι πόρτες του ΕΛΑΜ είναι ανοικτές στον οποιοδήποτε ενδιαφέρετε να συζητήσουμε. Εμείς, ως Παράταξη, δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ κανένα, τουναντίον σεβόμαστε όλες τις απόψεις, όπως άλλωστε αρμόζει σε μια δημοκρατία. Μακριά από κομματικές αγκυλώσεις, θα δούμε με βασικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας. 

*Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κόμμα ή συγκεκριμένος βουλευτής που δεν θα θέλατε με τίποτα να δείτε να παίρνει την προεδρία της Βουλής, και με αυτό ως δεδομένο να στηρίξετε μια άλλη υποψηφιότητα; 

Όπως είχα αναφέρει και πιο πάνω, ως Παράταξη δεν κινούμαστε προσκολλημένοι σε αγκυλώσεις. Αντίθετα σεβόμαστε την λαϊκή ετυμηγορία και την ψήφο των πολιτών, όποιο κόμμα και αν είναι αυτό που έχουν επιλέξει. 

Στον αντίποδα όμως, βλέπουμε άλλες πολιτικές δυνάμεις να μην σέβονται την δημοκρατία, ούτε την ψήφο των πολιτών και με φασιστικούς τρόπους, που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, να αποκλείουν πολιτικές δυνάμεις ή υποψηφιότητες. 

Είναι καιρός να γίνουμε δημοκράτες στην πράξη και όχι κατ’ όνομα. 

*Πλέον, με τις ισορροπίες στη Βουλή και με την ενισχυμένη παρουσία σας, αποκτάτε έναν ρυθμιστικό ρόλο. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σας κατηγορούν πως όπως πράξατε με τον προϋπολογισμό, έτσι θα πορευθείτε και τώρα. Σας χαρακτηρίζουν μάλιστα, ως δεκανίκι του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης μαζί με τη ΔΗΠΑ. Τι να περιμένουμε από το ΕΛΑΜ μέσα στη νέα Βουλή; 

Το ΕΛΑΜ δεν υπήρξε ουδέποτε δεκανίκι του οποιουδήποτε, άλλωστε είναι αυτό που ανησυχεί τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Στον προϋπολογισμό, αναλογιζόμενοι τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός και τις αυξημένες ανάγκες του κράτους, προτιμήσαμε να επιδείξουμε σοβαρότητα, παρά να ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού. 

Επιλέξαμε να εξυπηρετήσουμε το συμφέρον της κοινωνίας και όχι να εμπλακούμε στις διάφορες μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Το ΕΛΑΜ αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα του ρόλου του, ως η 4η πολιτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πάσα σοβαρότητα δηλώνει ότι θα πορευτεί με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, που περιμένει πράξει και όχι κούφια λόγια. Η Παράταξή μας έχει όραμα για τον τόπο και στρατηγική για το μέλλον

*Στις τελευταίες συνθέσεις της Βουλής υπήρχε μια παράδοση που ήθελε τα κόμματα με πάνω από τρεις βουλευτές, να κατέχουν και μια προεδρία επιτροπής. Το ΕΛΑΜ θα διεκδικήσει προεδρία επιτροπής; Κι αν ναι ποια θα είναι αυτή; 

Είναι κάτι που θα δούμε σε κατοπινό στάδιο. Πρώτα προέχει η Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ακολούθως, θα υπάρξει συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου θα παρθούν και οι αποφάσεις για τις προεδρίες των επιτροπών. 

*Την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν πολλές φωνές και αντιδράσεις από διάφορους για τα ψηλά ποσοστά που έλαβε το ΕΛΑΜ. Μάλιστα ο Χρίστος Χριστόφιας δήλωσε πως θα έπρεπε κάποιοι από το ΕΛΑΜ που σήμερα είναι στη Βουλή, να είναι στη φυλακή. Πώς απαντάτε; 

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια που προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα του οποίου τα στελέχη του κοσμούν τις φυλακές για σκάνδαλα εκατομμυρίων, τα λόγια είναι περιττά, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμιά απάντηση. 

Οι ανησυχίες των κομμάτων και οι αντιδράσεις τους, επιβεβαιώνουν και αυτό που είπα πιο πάνω. Ότι το ΕΛΑΜ δεν αποτελεί δεκανίκι του οποιουδήποτε. Αντίθετα, ανησυχούν γιατί βλέπουν μια Παράταξη που προέρχεται από τον λαό, να είναι αυτόνομη, μακριά από τα μικροπολιτικά συμφέροντα και την διαφθορά, το οποίο αγκαλιάζεται μαζικά πλέον από τον λαό. 

Βλέπουν μια Παράταξη να χαράζει ένα νέο δρόμο στην πολιτική, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, όπου τα χρήματα της κομματικής χορηγίας δίνονται για στήριξη των απόρων συμπατριωτών μας, μακριά από τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα. 

*Θεωρείτε ότι πλέον το ΕΛΑΜ έχει μια μεγάλη βάση ψηφοφόρων που το στηρίζουν με πολιτικό κριτήριο, δηλαδή για την ιδεολογία του και τη δράση του στη Βουλή, ή παραμένει ευάλωτο στη ψήφο διαμαρτυρίας των Συναγερμίκων; Προχωρήσατε σε μια ανάλυση του προφίλ των ψηφοφόρων σας; 

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του ΕΛΑΜ είναι το γεγονός ότι αντλεί ψηφοφόρους από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, καθώς και από όλους τους κομματικούς χώρους. 

Ενδεικτικά να αναφέρω κάποια παραδείγματα. 

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ βλέποντας την μεταστροφή που έχει το κόμμα τους στα εθνικά ζητήματα, πόσο μάλλον μετά τον περιβόητο «νόμο Ακιντζί» όπου μετά από εντολές του κατοχικού ηγέτη διέγραψαν, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, την διδασκαλία του ενωτικού δημοψηφίσματος από τα σχολεία, στρέφονται προς το ΕΛΑΜ, το οποίο εκφράζει πιο πατριωτικές – εθνικές θέσεις. 

Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, βλέποντας το κόμμα τους να εμπλέκεται σε όλα τα πολιτικά σκάνδαλα, στρέφονται προς το ΕΛΑΜ που αποτελεί πιο λαϊκό κόμμα, που βρίσκεται με πράξεις ουσίας  δίπλα στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. 

Ως εκ τούτου το ΕΛΑΜ έχει σκληρή ψήφο, γεγονός που φανερώνει ότι δεν είναι ευάλωτο, αλλά αποτελεί νέα ανερχόμενη δύναμη.

*Μέσα στην κοινοβουλευτική σας ομάδας εκτός από τα δύο στελέχη του κόμματος, βρίσκεται και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατήλθε ως αριστίνδην υποψήφιος. Θα δούμε τον κ. Θεμιστοκλέους να εντάσσεται επίσημα στις τάξεις του ΕΛΑΜ ή θα παραμείνει ως συνεργαζόμενος με το κόμμα σας; 

Η σχέση μας μαζί με τον κ. Θεμιστοκλέους είναι άριστη, όπως άλλωστε είναι και η συνεργασία μας, ως εκ τούτου πορευόμαστε μαζί στο πολιτικό αγώνα για τα δίκαια του λαού και της πατρίδας μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για προεδρία-Τα δεδομένα, τα στρατόπεδα και που θα κάτσει η μπίλια

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας