Ο αποφασισμένος Νικόλας, το δίλημμα του ΑΚΕΛ και ο ορίζοντας του 2023

Την απάντηση για το ποιο πρόσωπο θα μπορεί να σταθεί απέναντι στην Αννίτα Δημητρίου και να την κερδίσει στην κρίσιμη πρώτη πολιτική πράξη της νέας Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, ψάχνουν τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στα οποία οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται.

Χθες συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχοντας στην ατζέντα της δύο καυτά ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την επόμενη μέρα του κόμματος και τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον άλλο μήνα και δεύτερο, το θέμα της προεδρίας της Βουλής, με τις απόψεις ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να δίνουν και να παίρνουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Άντρος

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμφίβολα ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της Εζεκία Παπαϊωάννου, αφού οι ψηφοφόροι έστειλαν το μήνυμα πως η ηγεσία πως δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά αυτή στραβά αρμενίζει. Στο ΑΚΕΛ ψάχνουν τη χρυσή τομή ώστε, αφενός να πείσουν με την επιλογή τους για την προεδρία της Βουλής πως έλαβαν τα μηνύματα που στέλνει η βάση, αλλά την ίδια στιγμή να μην θέσουν σε κίνδυνο την υπό εκκόλαψη συνεργασία για τις Προεδρικές Εκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

Ειδικά από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ, είτε επικοινωνιακά, είτε έμπρακτα -όπως κι αν το ερμηνεύει κανείς- έβαλε απέναντι στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο όπως είναι η Αννίτα Δημητρίου, γίνεται αδήριτη η ανάγκη και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, να στείλει ένα ανάλογο μήνυμα προς τους πολίτες. Η επιλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, αναμφισβήτητα δεν θα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο στη μεγάλη εικόνα, αποτελεί μονόδρομο, αν ο πρωταρχικός στόχος, όπως δηλωνόταν με κάθε ευκαιρία προεκλογικά, παραμένει η απομάκρυνση του Δημοκρατικού Συναγερμού από την εξουσία το 2023. 

Εξάλλου στο ΔΗΚΟ, παρά τους όποιους προβληματισμούς εκφράστηκαν από διάφορα στελέχη, η απόφαση του Νικόλα Παπαδόπουλου να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, μοιάζει τελεσίδικη στην παρούσα φάση και οι όποιες επαφές γίνονται με τα υπόλοιπα κόμματα, είναι σε αυτή τη βάση. Ο κ. Παπαδόπουλος γνωρίζει πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2023, αφού με βάση τα όσα, ειδικά από το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουν για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κάποιος πολιτικός αρχηγός, αλλά κάποιος τρίτος που θα μπορεί να σταθεί με κρυστάλλινα επιχειρήματα και νέο αέρα απέναντι στον Συναγερμικό υποψήφιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσα ο Νικόλας, έξω ο Σιζόπουλος για την προεδρία της Βουλής και όλα ανοικτά

Στη βάση αυτού του δεδομένου ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι έτοιμος να διεκδικήσει τις πιθανότητες του. Αν και τουλάχιστον επικοινωνιακά, η υποψηφιότητα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, θα μπορούσε να στηριχθεί πολύ καλύτερα, ειδικά από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ προτείνει την Αννίτα Δημητρίου, μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη επιλογή δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος: (α) Να στηρίξει μια υποψηφιότητα που θα μπορεί να επικοινωνήσει στους πολίτες ως αλλαγή ρότας και αναγνώριση της δυσφορίας που δημιούργησε στους πολίτες το τελευταίο διάστημα ή (β) να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για να θέσει τις βάσεις για αλλαγή διακυβέρνησης σε δύο χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για προεδρία-Τα δεδομένα, τα στρατόπεδα και που θα κάτσει η μπίλια

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι συμμαχίες που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες θα αποτελούν το πρόκριμα για τις Προεδρικές Εκλογές. Θα διαφανεί δηλαδή, αν η βάση στην οποία στηρίχθηκε η μέχρι σήμερα άτυπη συμμαχία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που σε απόλυτο συντονισμό προεκλογικά εργάστηκε για να πλήξει την Κυβέρνηση και το Κυβερνών κόμμα, αλλά απέτυχε, είναι σε γερά θεμέλια και θα ξεπεράσει ανεπηρέαστη τον σκόπελο εκλογής προέδρου της Βουλής. Σε αντίθετη περίπτωση τα δύο κόμματα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τόσο την βραχυπρόθεσμη, όσο και την μακροπρόθεσμη τακτική τους με ορίζοντα τις Προεδρικές του 2023. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι πολλά τα λεφτά... Τα ποσά που €ριξαν υποψήφιοι και κόμματα στο facebook

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ