Εκλογή ΓΓ από τη βάση και άλλες δύο προτάσεις του Παπαγεωργίου για να ανακάμψει το ΑΚΕΛ

Τρεις προτάσεις που έχουν ως στόχο να ανακάμψει το ΑΚΕΛ μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, υπέβαλε δημόσια μέσω της σελίδας του στο facebook ο πρώην βουλευτής του κόμματος στην Επαρχία Κερύνειας Πάμπος Παπαγεωργίου.   

Ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει πως στο τέλος της ημέρας βεβαίως, εναπόκειται στα μέλη και την ηγεσία του κόμματος να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει. Η πρώτη πρόταση του κ. Παπαγεωργίου απαντά στο ερώτημα πως το κόμμα θα επανασυνδεθεί με την εκλογική του βάση, μεγάλο μέρος της οποίας το έχει εγκαταλείψει τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπενθυμίζει για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι οι ψήφοι του ΑΚΕΛ σε απόλυτους αριθμούς έχουν μειωθεί κατά 40% σε δέκα χρόνια, από 132 χιλιάδες σε 80 χιλιάδες.

Η δεύτερη πρόταση, όπως αναφέρει στην ανάρτηση του, αντιμετωπίζει ένα δομικό πρόβλημα σύγκρουσης ρόλων και συμφερόντων το οποίο εκ των πραγμάτων συντείνει στη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος. Όσο περίεργο και να φαίνεται, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα ατομικά συμφέρει στα στελέχη του κόμματος η συρρίκνωση, η οποία βέβαια βλάπτει συνολικά το κόμμα.

Η τρίτη πρόταση απαντά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το ΑΚΕΛ σε αυτές και στις προηγούμενες εκλογές. Τη θεώρηση του από τη μάζα των ψηφοφόρων ως ένα παραδοσιακό κόμμα συμμέτοχο στη διαφθορά.

Δείτε τις τρεις προτάσεις του Πάμπου Παπαγεωργίου

-Εκλογή του Γενικού Γραμματέα από την ευρύτερη βάση του κόσμου της Αριστεράς

Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, σήμερα η εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα με τις συνήθεις διαδικασίες δεν είναι αρκετή. Όποιος και να αναλάβει θα έχει πρόβλημα αποδοχής. Η εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να γίνει με ανοικτή ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη και στους φίλους του κόμματος. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία με την οποία θα ψηφίσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου θα αποκτήσει απήχηση και κύρος ο νέος επικεφαλής του ΑΚΕΛ.

-Ασυμβίβαστο για τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Με την εξαίρεση του Γενικού Γραμματέα και δύο άλλων μελών της ηγεσίας κανένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου δεν πρέπει να κατέχει δημόσιο αξίωμα (Αυτό νομίζω ίσχυε παλαιότερα). Ειδικά για τους επαρχιακούς γραμματείς και τους οργανωτικούς γραμματείς η διεκδίκηση δημοσίων αξιωμάτων όπως του βουλευτή δημιουργεί εκ των πραγμάτων σύγκρουση ρόλων και συμφερόντων. Όσοι δίκαιοι και ακέραιοι και να είναι οι κομματικοί αξιωματούχοι, το προσωπικό συμφέρον τους είναι να μην υπάρξουν δημοφιλείς συνδιεκδικητές και αν υπάρξουν, να μην τα πάνε καλά. Το συνολικό όμως συμφέρον του κόμματος το οποίο εκ του ρόλου τους πρέπει να υπηρετούν είναι ακριβώς το αντίθετο.

-Υιοθέτηση συστηματικής εσωτερικής πολιτικής για θέματα διαπλοκής/διαφθοράς/σύγκρουσης ρόλων και συμφερόντων

Ο μέσος Κύπριος θεωρεί ότι τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σύστημα δεν είναι ξένα προς το ΑΚΕΛ. Με γνώμονα αυτή την πραγματικότητα και χωρίς αυταρέσκεια, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια εμπέδωσης πρακτικών χρηστής διοίκησης, υιοθέτησης κώδικα δεοντολογίας για στελέχη και εκλεγμένους αξιωματούχους και αποφυγή καταστάσεων σύγκρουσης και διαπλοκής ρόλων και συμφερόντων για να πείσει το κόμμα ότι είναι/έγινε διαφορετικό. Και αυτά πρέπει να γίνονται συστηματικά και όχι ως αντίδραση σε αποκαλύψεις που αφορούν το κόμμα ή στελέχη του.

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»