Μέσα ο Νικόλας, έξω ο Σιζόπουλος για την προεδρία της Βουλής και όλα ανοικτά

Μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν από τη ψηφοφορία της επόμενης Πέμπτης, θα ξεκαθαρίσει τελικά, ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Βουλής και από ποια κόμματα θα στηριχθούν, με όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα να δηλώνουν δημόσια πως θα παραμείνουν μακριά από παζάρια και συνδιαλλαγές για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Δεδομένες είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον τέσσερις υποψηφιότητες. Η μια αφορά την Αννίτα Δημητρίου που είναι η εκλεκτή του ΔΗΣΥ και με την οποία ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως θα πάει μέχρι τέλους, η δεύτερη είναι αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου που φαίνεται να αποτελεί ομόφωνη επιλογή της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Γραμματείας του κόμματος, ενώ οι άλλες δύο είναι αυτές των Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων και του Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων, ωστόσο αυτές μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Με αυτά τα δεδομένα, απομένει να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα τρία κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή. Σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη, οι εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα αφού ο Μάριος Καρογιάν έλαβε εξουσιοδότηση από το Συντονιστικό Εκλογικό Όργανο της ΔΗΠΑ και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για να έχει ένα πρώτο γύρο επαφών με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων. Το ενδεχόμενο πάντως η ΔΗΠΑ να εξαγγείλει τον Μάριο Καρογιάν ως υποψήφιο παραμένει στο τραπέζι, αν και τα δεδομένα δεν συνηγορούν για εκλογή του, ειδικά από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ θα έχει δικό του υποψήφιο, ενώ οι υποψηφιότητες Χρίστου και Παπαδόπουλου, δεν βρίσκονται καν στις επιλογές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν τα παζάρια σε καραντίνα και… όλοι εναντίον όλων για προεδρία της Βουλής

Στο ΑΚΕΛ παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, αφού τα εσωκομματικά προβλήματα, είναι αυτά που φαίνεται ότι απασχολούν σε μεγαλύτερο βαθμό την ηγεσία του κόμματος. Πάντως, ο Άντρος Κυπριανού, έδωσε το προφίλ του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα. Η πρώτη εικόνα για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα για την προεδρία της Βουλής, ενδεχομένως να υπάρξει μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, με τις οριστικές αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου.

Ο Άντρος Κυπριανού δεν απέκλεισε μια δική του υποψηφιότητα, επισημαίνοντας ωστόσο, πως δεν αποτελεί στόχο για τον ίδιο η κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης. Στο τραπέζι του ΑΚΕΛ πάντως πέραν από μια κομματική υποψηφιότητα εξετάζονται και άλλες, όπως αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ενώ πληροφορίες των τελευταίων ημερών να ήθελαν στελέχη του κόμματος να προσεγγίζουν τον Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, ο οποίος τυγχάνει ευρείας αποδοχής από όλα τα κόμματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Άντρος

Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και με τα κουκιά να μην βγαίνουν για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου, η ΕΔΕΚ παραμένει σε αναμονή, περιμένοντας ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και ακολούθως να κινηθεί αναλόγως. Πάντως πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, διαψεύδοντας και όσους προεκλογικά τον κατηγορούσαν για συμφωνία με τον ΔΗΣΥ για στήριξη της υποψηφιότητας του ως αντάλλαγμα για τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»