Βάζουν τα παζάρια σε καραντίνα και… όλοι εναντίον όλων για προεδρία της Βουλής

Μια παρατεταμένη σεναριολογία, η οποία όσο περνούν η μέρες εντείνεται, αντί να περιορίζεται, περιβάλλει το πολιτικό σκηνικό, σε σχέση με την προεδρία της Βουλής. Η απόφαση για να συνέλθει για πρώτη φορά η Βουλή στις δέκα αντί στις τρεις Ιουνίου, έδωσε χώρο σε διάφορα σενάρια που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παρόλαυτα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και που σε γενικές γραμμές δίνουν την μεγάλη εικόνα, σε σχέση με τη στάση που το κάθε ένα από τα επτά κόμματα θα κρατήσει στην συνεδρία της 10ης Ιουνίου. Πάντως αν είναι κάτι που όλοι συμφωνούν, είναι πως θα μείνουν μακριά από παζάρια και συνδιαλλαγές. 

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό διατηρούν χαμηλούς τόνους και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν σε παζάρια ή ένα πάρε δώσε που θυμίζει προηγούμενες εποχές. Σε αυτή τη φάση, αυτό που προέχει είναι το κόμμα να κάνει πράξει αυτό που το βράδυ των εκλογών είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, για συνεννόηση, συνεργασία και μια Βουλή που θα δίνει βάρος στις συγκλίσεις και όχι στην άγονη αντιπαράθεση.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος, όπως πριν από πέντε χρόνια να εμπλακεί σε μια προσπάθεια για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής να υποδειχθεί από τους βουλευτές του κόμματός του. Κι αυτό διότι, με βάση τις νέες ισορροπίες, κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε συμφωνίες με τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ανακοινώσει τον εκλεκτό μέσα από τις τάξεις της νέας κοινοβουλευτικής του ομάδας που θα διεκδικήσει μέχρι τέλους, όπως είπε, την προεδρία της Βουλής, με τις πληροφορίες να ήθελαν μέχρι χθες αυτό το πρόσωπο να είναι η αντιπρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν στο κάδρο και την Αννίτα για την προεδρία της Βουλής-Πιθανές εκπλήξεις

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεδίωξε και έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες άλλων κομμάτων, σε μια προσπάθεια διερεύνησης προθέσεων από όλες τις πλευρές. Το συμπέρασμα στη βάση του οποίου λήφθηκαν και οι αποφάσεις σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, είναι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ο ΔΗΣΥ να εμπλακεί σε μια διαδικασία για εκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου ή του Μάριου Καρογιάν ή οποιουδήποτε άλλου με πάρε δώσε και συμφωνίες, και που στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφέρει κανένα όφελος, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, μελλοντικά θα στηρίξουν τις Μεταρρυθμίσεις και τα κρίσιμα Νομοσχέδια, που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή. Την ίδια ώρα, θεωρούν τη συνεννόηση απαραίτητη, όχι όμως μια πολιτική συμφωνία που θα δέσμευε το κόμμα και θα εξέπεμπε στην κοινωνία την εικόνα του παζαρέματος με πρωταγωνιστή τον ΔΗΣΥ.

Από την άλλη πλευρά στο ΑΚΕΛ, τα εσωτερικά ζητήματα που απασχολούν το κόμμα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και η όποια σεναριολογία αναπτύσσεται δεν αγγίζει την Εζεκία Παπαϊωάννου. Μια πρώτη εικόνα για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα για την προεδρία της Βουλής, ενδεχομένως να υπάρξει μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, με τις οριστικές αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Τα σενάρια στήριξης μιας υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου και της αυτόνομης καθόδου με ακελικό υποψήφιο, είναι στην παρούσα φάση τα επικρατέστερα, ενώ η στήριξη τρίτου υποψηφίου και δη του Κωστή Ευσταθίου από την ΕΔΕΚ, συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

Στο ΑΚΕΛ δεν θα βιαστούν να ανακοινώσουν την τελική τους απόφαση, με τον Άντρο Κυπριανού πάντως να μην αποκλείει μια δική του υποψηφιότητα, επισημαίνοντας ωστόσο, πως δεν αποτελεί στόχο για τον ίδιο η κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, αφού αποκάλυψε πως δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα, υπέδειξε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να μπει σε παζάρια και τόνισε πως, πάνω από τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Βουλής αλλά και τους κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Άντρος

«Θα μετρήσουμε πως εξυπηρετείτε ο θεσμός της Βουλής. Πρέπει να βρούμε ένα άνθρωπο που είναι έντιμος, ένας άνθρωπος που μπορεί να συντονίσει τις εργασίες της Βουλής και έναν άνθρωπο που θα μπορεί να λειτουργήσει τη Βουλή χωρίς να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες», είπε ο κ. Κυπριανού, σχετικά με το προφίλ του επόμενου προέδρου. Παράλληλα ο Άντρος Κυπριανού, υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται να αποκλείσει κανένα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, πλην αυτών που προέρχονται από το ΕΛΑΜ και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στο ΔΗΚΟ με βάση και τις ισορροπίες της νέας Βουλής, γνωρίζουν πως έχουν σοβαρές πιθανότητες να δουν τον πρόεδρο του κόμματος και στον προεδρικό θώκο της Βουλής και θα κυνηγήσουν τις πιθανότητες τους. Γνωρίζουν πως μια σύμπραξη με το ΑΚΕΛ, θα δώσει στο κόμμα τις επιθυμητές ψήφους για να κερδίσουν στην τρίτη εκλογή, οποιονδήποτε υποψήφιο είναι απέναντι από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Πάντως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστη στον Δημοκρατικό Συναγερμό και ίσως ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Πινδάρου για στήριξη ενός τρίτου υποψηφίου που θα μπορεί να κερδίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσαν να είναι είτε ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ, είτε ο Μάριος Καρογιάν της ΔΗΠΑ, είτε ακόμα και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχε δεχθεί πρόταση για να είναι πρόεδρος της Βουλής, αλλά την απέρριψε.

Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποιο υποψήφιο, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος. Οι Σοσιαλιστές, προχώρησαν σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ σε ότι αφορά την προεδρία της Βουλής, έθεσαν το γενικό πλαίσιο και το προφίλ που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα στηρίξει το κόμμα, χωρίς όμως να μπαίνουν σε λεπτομέρειες. Την ίδια ώρα, έδωσαν στον Μαρίνο Σιζόπουλο την εξουσιοδότηση, ώστε να προχωρήσει σε επαφές και διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα. Οι τελικές αποφάσεις της ΕΔΕΚ τοποθετούνται χρονικά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, αυτά είναι, το πολιτικό παρελθόν και οι ικανότητες, η εντιμότητα και το ήθος, η ικανότητα διαχείρισης σοβαρών κοινοβουλευτικών θεμάτων και η εμπειρία. Μάλιστα, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ τόνισε στην απόφαση του πως το κόμμα δεν προτίθεται να εμπλακεί σε παζάρια συναλλαγής για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και η ΕΔΕΚ μακριά από παζάρια για την προεδρία-Έθεσε κριτήρια για τον υποψήφιο

Μια πρώτη συζήτηση για την προεδρία της Βουλής έγινε χθες το βράδυ και στην Δημοκρατική Παράταξη σε μια μαραθώνια συνεδρία, η οποία είχε ως βασικό θέμα συζήτησης και το σήριαλ με την έδρα της Λεμεσού και αν τελικά αυτή θα παραμείνει στον Μάριο Καρογιάν ή θα πάει στον Άγγελο Βότση. Μετά από την κατάθεση των απόψεων όλων των πλευρών, ο Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε πως θα κρατήσει ο ίδιος την έδρα της Λεμεσού, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Άγγελο Βότση να συμφωνεί, αφού καλοβλέπει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την δημαρχία της Λεμεσού.

Σε ότι αφορά την προεδρία της Βουλής το Συντονιστικό Εκλογικό Όργανο της ΔΗΠΑ και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων δεν έλαβε τελική απόφαση, ωστόσο εξουσιοδότησε τον Μάριο Καρογιάν να να χειριστεί το ζήτημα καθηκόντως, σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Όργανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατά την έδρα ο Καρογιάν, εξουσιοδοτήθηκε για την Προεδρία της Βουλής

Υπενθυμίζεται πως είναι δεδομένες και οι υποψηφιότητες του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ, που δεν αναμένεται να πετύχει στήριξη από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Με απλά λόγια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε όλους ή όλους πλην ενός, τους πολιτικούς αρχηγούς ως υποψήφιους για την προεδρία της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»