Το μεγάλο πρόβλημα, ο καταποντισμός στις Επαρχίες και η προεδρία της Βουλής

Τα λάθη, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που οδήγησαν το κόμμα σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ως αποτυχία, προσπαθούν να εντοπίσουν στο Κίνημα Οικολόγων, του οποίου η Πολιτική Επιτροπή συνήλθε το βράδυ της Τρίτης, για να προχωρήσει, αφενός, σε μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και να καθορίσει, αφετέρου, τις επιδιώξεις του Κινήματος το επόμενο διάστημα. 

Σε ότι αφορά τους λόγους της αποτυχίας, η ηγεσία του Κινήματος θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν, όπως και σε προηγούμενες εκλογές, είναι η δυστοκία σε ότι αφορά τα οργανωτικά του Κινήματος και η δυσκολία με την οποία εντοπίζεται η βάση των ψηφοφόρων που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, στηρίζουν το κόμμα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε, ωστόσο στην παρούσα φάση στο Κίνημα Οικολόγων, ενόψει και των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Προεδρικές του 2023, αποτελεί προτεραιότητα η επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του οργανωτικού, η εξέλιξη και η ενημέρωσή του.

Εξάλλου οι ελλείψεις σε οργανωτικό επίπεδο, αποτυπώνονται και στη χαμηλή συσπείρωση που το Κίνημα παρουσιάζει παραδοσιακά, με τους ψηφοφόρους του να έχουν μια τάση φυγής ανά πενταετία και να αντικαθίστανται από νέους ψηφοφόρους που επίσης στις επόμενες εκλογές ψηφίζουν κάτι άλλο.

Το πιο πάνω συμπέρασμα, προβληματίζει ιδιαίτερα και για αυτό το λόγο η ηγεσία του Κινήματος, ψάχνει και εκείνους τους τρόπους που θα καταστήσουν τη στήριξη στους Οικολόγους, βασισμένη σε μια σκληρή ψήφο βασισμένη σε ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια και όχι ως μια ευκαιριακή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας.

Αυτό το τελευταίο, αποτελεί εξάλλου και τον λόγο της εκλογικής αποτυχίας, αφού ενώ μέχρι τα μέσα Μάϊου το Κίνημα Οικολόγων φλέρταρε με την τέταρτη θέση, όταν τα παραδοσιακά κόμματα επιχείρησαν μέσω της πόλωσης και της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, οι Οικολόγοι βγήκαν χαμένοι, αφού είδαν μια σημαντική μερίδα των πολιτών που μέχρι τότε τους στήριζε, να τους γυρίζει τη πλάτη και να στρέφεται προς άλλους σχηματισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι Οικολόγοι έλαβαν 15762 ψήφους, που μεταφράζεται σε ποσοστό 4,41%, 0,4% μικρότερο σε σχέση με το 4,81% του 2016. Μάλιστα είχαν μείωση και σε ότι αφορά τον πραγματικό αριθμό ψήφων, αφού το 2016 έλαβαν 16609, 847 ψήφους περισσότερους από ότι την περασμένη Κυριακή.

Επίσης από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, επαναβεβαιώθηκε πως ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του Κινήματος, παραμένει η Λευκωσία, ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες, επαναλήφθηκαν οι αδυναμίες, περασμένων εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό ως ένα βαθμό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το Κίνημα τα τελευταία 20 χρόνια εκπροσωπείται στη Βουλή μόνο στην Επαρχία Λευκωσίας, και για πρώτη φορά κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτή στη Λεμεσό, φέτος.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι στη Λεμεσό, το Κίνημα Αλληλεγγύης που έμεινε εκτός Βουλής, έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από τους Οικολόγους οι οποίοι κατετάγησαν όγδοοι. Την ίδια ώρα στην Αμμόχωστο κατετάγησαν ένατοι αφού ακόμα δύο εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, η Αμμόχωστος για την Κύπρο και το ΚΕΚΚ, κατέλαβαν πιο ψηλά ποσοστά. Το ίδιο σκηνικό και στη Λάρνακα, όπου οι Οικολόγοι κατετάγησαν επίσης ένατοι, πίσω από το ΚΕΚΚ και την Πνοή Λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποψήφιος και ο Θεοπέμπτου για την προεδρία της Βουλής-Συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες

Στα θετικά για το Κίνημα είναι η εκπροσώπηση του για πρώτη φορά από τρεις βουλευτές, γεγονός που θα τύχει εκμετάλλευσης και εντός του κοινοβουλίου. Στους Οικολόγους έχουν ως δεδομένη την προεδρία τουλάχιστον μιας επιτροπής αφού παραδοσιακά μέχρι σήμερα, κάθε κόμμα με τρεις βουλευτές και πάνω δικαιούτο μια προεδρία. Χωρίς δεύτερη συζήτηση η Επιτροπή που θα ήθελαν να προεδρεύουν οι Οικολόγοι είναι αυτή της Περιβάλλοντος, που ταιριάζει απόλυτα με τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα και τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, θα επιδιώξουν παρουσία και στην Επιτροπή Ελέγχου, με την Αλεξάνδρα Ατταλίδου, να έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για να βρίσκεται σε αυτή.

Η προεδρία Επιτροπής, παρουσιάζεται ως εντελώς ανεξάρτητο γεγονός από το αν τελικά ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου θα είναι ο νέος πρόεδρος το σώματος. Πάντως εντός του Κινήματος θεωρούν πως ο κ. Θεοπέμπτου, μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής, αφού είναι ένα πρόσωπο χαμηλών τόνων και χαίρει ευρείας αποδοχής από όλα τα κόμματα. Μάλιστα υπενθυμίζουν πως και το 2016 στις διαβουλεύσεις για την προεδρία της Βουλή το όνομα του βρισκόταν ψηλά στη λίστα άλλων κομμάτων, που αποδέχονταν μια τέτοια λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.