Πάει στη βάση για να συζητήσει τους λόγους της αποτυχίας το ΑΚΕΛ

Στις δύο με τέσσερις Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 23ο Τακτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται να υπάρξει και απόφαση για αλλαγή ηγεσίας του κόμματος μετά από 13 με τον Άντρο Κυπριανού στο πηδάλιο, μετά τους τριγμούς που έφερε στο εσωτερικό του κόμματος το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ης Μάϊου. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος συνήλθε σήμερα και προχώρησε σε μια προκαταρτική συζήτηση και προβληματισμό για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αλλά και για την επόμενη μέρα. Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί το ερχόμενο Σάββατο, πέντε Ιουνίου στην συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.  

Παράλληλα, έχει αρχίσει συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, η οποία θα συνεχιστεί σε τοπικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις καθώς και στις Κομματικές Ομάδες, προκειμένου να εκφραστούν και να ακουστούν οι απόψεις του κόσμου της Αριστεράς. Η συζήτηση αυτή θα ολοκληρωθεί στο 23ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος, στις 2-4 Ιούλη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, το Συνέδριο θα καθορίσει την πορεία και τις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για την επόμενο πενταετία, με πυξίδα την ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία και παρέμβαση του ΑΚΕΛ για το λαό και την πατρίδα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τριγμοί σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, χαμογελά από τη γωνία ο Αβέρωφ

Οι πληροφορίες μετά το εκλογικό αποτέλεσσμα συγκλίνουν στο ότι ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού θα είναι από τις αρχές του επόμενου μήνα απλός στρατιώτης του κόμματος, με την ανάγκη για αλλαγές στην ηγεσία να καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Ο κ. Κυπριανού θα συνεχίσει την κοινοβουλευτική του θητεία από τα έδρανα του ΑΚΕΛ, αλλά η σκυτάλη για το ύψιστο αξίωμα του κόμματος θα περάσει, αναλόγως των επιλογών της Κεντρικής Επιτροπής, είτε στον Στέφανο Στεφάνου είτε στον Γιώργο Λουκαϊδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδίδει τη σκυτάλη ο Άντρος-Τα δύο φαβορί για τη θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Σημειώνεται πως αυτή δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή στα ψηλά δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου, καθώς κι άλλα στελέχη με δεκαετίες προσφοράς αποχωρούν, για να δώσουν τη θέση τους στις νεότερες γενιές. Μέρος αυτών των αλλαγών ήταν προγραμματισμένες από πριν, αλλά δεν αποκλείεται να επέλθουν κι άλλες ανακατατάξεις, στην σκιά της εκλογικής αποτυχίας.

Στο ΑΚΕΛ, παρά το γεγονός πως παραμένουν εξαιρετικά φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ακολουθώντας την πεπατημένη, επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, με αρκετά στελέχη να είναι βαθιά απογοητευμένα από την φθίνουσα πορεία του κόμματος και να θέτουν μέχρι και υπαρξιακά ερωτήματα για την μετέπειτα πορεία, εάν δεν υπάρξουν βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα. Καθίσταται σαφές πως η νέα ηγεσία δεν θα πρέπει να προσφέρει ένα απλό φρεσκάρισμα προσώπων, αλλά εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις στη δομή, στη λειτουργία αλλά και στην πολιτική του κόμματος, οι οποίες παρουσιάζονται πλέον ως παρωχημένες και μη συμβατές με τα όσα το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς πρεσβεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα προβλήματα του ΑΚΕΛ, ο ευρωπαϊκός σοσιαλισμός και η ανάγκη για περεστρόικα

Δημόσια, πάντως, το ΑΚΕΛ δηλώνει πως «έχουμε ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για να συζητήσουμε αυτοκριτικά και τολμηρά για τα λάθη και τις αδυναμίες μας, που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, να λάβουμε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και σκληρά να εργαστούμε για να επανέλθουμε εκεί που η Ιστορία του Κόμματος επιτάσσει», χωρίς να προσδιορίζει τις εξελίξεις που έρχονται. Παρασκηνιακά, ωστόσο, τα πράγματα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Είναι σαφές πως, για να επέλθει η αλλαγή είναι αναγκαίο να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις, που θα αγγίζουν τον χαρακτήρα του κόμματος, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τα σημεία των καιρών και να καλυφθεί η απόσταση που, όπως φάνηκε από την κάλπη, το χωρίζει από τους πολίτες. Γι’ αυτό και η αποχώρηση Κυπριανού αποτελεί, ουσιαστικά, την αρχή και όχι το τέλος της προσπάθειας για ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΑΚΕΛ και προσαρμογή του στα πραγματικά δεδομένα του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

Δειτε Επισης

Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο