Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αλληλεγγύη-Οι σκέψεις μετά το εκλογικό πατατράκ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το Κίνημα Αλληλεγγύης και η πρόεδρος του Ελένης Θεοχάρους, μετά το εκλογικό ναυάγιο της περασμένης Κυριακής. Στην Αλληλεγγύη έχει γίνει ήδη μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, αναζητώντας τους λόγους της αποτυχίας που έφερε το κόμμα εκτός Βουλής.

Το σήριαλ της έδρας της Λεμεσού στην προηγούμενη Βουλή, η συμμετοχή του Δημήτρη Συλλούρη στο βίντεο του Al Jazeera, αλλά και ο εσωκομματικός πόλεμος μέχρι πριν από λίγους μήνες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που στην Αλληλεγγύη θεωρούν ότι κρύβονται πίσω από την αποτυχία του Κινήματος.

Από το εκλογικό αποτέλεσμα, διαφάνηκε ξεκάθαρα πως το Κίνημα, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να προσεγγίσει έστω και στο ελάχιστο, τους αριθμούς που κατάφερε να καταγράψει το 2016. Σε παγκύπριο ποσοστό έλαβε 2,31%, που μεταφράζεται σε μόλις 8254 ψήφους, δέκα ολόκληρες χιλιάδες λιγότερες από αυτές του 2016. Ο καθοριστικός παράγοντας για την εκλογική αποτυχία, έχει να κάνει και με τη δυστοκία του κόμματος να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό στην Επαρχία Λευκωσίας.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της ηγεσίας του Κινήματος, τα πρωτοκλασάτα στελέχη να κατέλθουν υποψήφιοι όλοι στην Επαρχία Λευκωσίας. Ελένη Θεοχάρους και Μιχάλης Γιωργάλλας, εγκατέλειψαν Λεμεσό και Αμμόχωστο αντίστοιχα για να συγκεντρώσουν σημαντικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα, και υπό προϋποθέσεις να εξέλεγαν ένα βουλευτή. Ωστόσο ούτε κάτι τέτοιο έγινε κατορθωτό, αφού στη Λευκωσία η Αλληλεγγύη έλαβε μόλις 2,48%, που σε πραγματικούς αριθμούς είναι σχεδόν οι μισοί τις σχεδόν επτά χιλιάδες ψήφους που πήρε το 2016.

Η μόνη Επαρχία που κατά κάποιον τρόπο διασώθηκε από τον ναυάγιο, ήταν η Λεμεσός στην οποία παραδοσιακά η πρόεδρος του Κινήματος, χαίρει εκτίμησης και λαμβάνει σημαντικά ποσοστά. Στη Λεμεσό η Αλληλεγγύη εξασφάλισε την έβδομη θέση με 3,43%, ποσοστό τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από το εντυπωσιακό 7,32% του 2016.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Ελένη Θεοχάρους σε φάση προβληματισμού και ανασυγκρότησης του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Πρόθεση στην παρούσα φάση είναι η διατήρηση του κόμματος και η συνέχεια των δράσεων και προτάσεων του εξωκοινοβουλευτικά. Το μήνυμα που η ίδια στέλνει στους συνεργάτες, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος της, είναι πως «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και η ίδια θα εργαστεί με όλες τις της δυνάμεις για το μέλλον του Κινήματος.

Η ίδια θεωρεί πως ο βασικός λόγος της αποτυχίας, ήταν ότι το κόμμα πλήρωσε στον μέγιστο βαθμό την παρουσία του Δημήτρη Συλλούρη στα βίντεο του Al Jazeera. Αν και ο Δημήτρης Συλλούρης αποχώρησε από το κόμμα και εργαζόταν ως υπερκομματικός πρόεδρος της Βουλής, μετά την παραίτηση του παρουσιαζόταν, ειδικά από στελέχη άλλων κομμάτων που ήθελαν να πλήξουν την Αλληλεγγύη ως μέλος του Κινήματος.

Ένα άλλο επίπεδο αναζήτησης της εκλογικής αποτυχίας από την Ελένη Θεοχάρους, έχει να κάνει με τον τρόπο που το κόμμα πολιτεύτηκε τα τελευταία χρόνια και τα προβλήματα που προκάλεσαν πριν την αποχώρηση τους συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία αποτυπώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντως, η μεγάλη προτεραιότητα της Αλληλεγγύης στην παρούσα φάση, είναι η ανασυγκρότησή του κόμματος και η κάλυψη της τεράστιας οικονομικής τρύπας που θα δημιουργηθεί, ελλείψει της κρατικής χορηγίας τα επόμενα χρόνια. Ήδη ένας σημαντικός αριθμός έμμισθων και κοινοβουλευτικών συνεργατών του Κινήματος, θα μπει στο Ταμείο Ανεργίας, αφού το κόμμα αδυνατεί να συνεχίζει να πληρώνει μισθούς, την ώρα που θα έχει μηδενικά εισοδήματα. Το ίδιο ισχύει και με το ψηλό ενοίκιο που το Κίνημα καλείται να πληρώνει στα κεντρικά του γραφεία. Όλα αυτά θα απασχολήσουν την ηγεσία το επόμενο διάστημα και θα ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις, για να είναι λειτουργική και βιώσιμη η συνέχιση της λειτουργίας του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»