Πώς η κάλπη ανέτρεψε τους κομματικούς σχεδιασμούς για την Προεδρία της Βουλής

Ρευστό παραμένει το σκηνικό αναφορικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για μια διαδικασία που παραδοσιακά προσφέρεται για την σύσταση συμμαχιών ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και συχνά αποτελεί και τον προπομπό για τον τρόπο που θα κινηθούν τα κόμματα ενόψει προεδρικών εκλογών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς που γίνονταν επί χάρτου πριν από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς τα νούμερα που έβγαλε η κάλπη δεν δημιουργούν άνεση κινήσεων και περιορίζουν τις επιλογές. Αυτό περιπλέκει αρκετά την εικόνα, καθώς, χωρίς την σιγουριά των αριθμών, όλοι αναζητούν υποψήφιο νίκης, που να μπορεί να ικανοποιήσει αποκλίνουσες τάσεις. Την ίδια στιγμή, με τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις να καταγράφουν απώλειες και να δέχονται κριτική για τις εκλογικές επιδόσεις, κανένας δεν θέλει να ξεκινήσει την κοινοβουλευτική του θητεία με μια μεγάλη ήττα, με αποτέλεσμα άτομα που ενδιαφέρονταν τόσο καιρό, τώρα να κρατούν πισινή.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως θα διαδραματίσει στο τέλος της ημέρας το ΕΛΑΜ. Ήδη το εθνικιστικό κόμμα ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής με τον πρόεδρό του. Ωστόσο, με δεδομένο πως ο Χρίστος Χρίστου δεν θα υποστηριχθεί από κανέναν άλλον εκτός από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ, οι τέσσερις ψήφοι που διαθέτει το κόμμα μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα υπέρ οποιασδήποτε από τις άλλες επιλογές, ακόμη κι αν ευοδωθεί το επικρατέστερο σενάριο και το ΕΛΑΜ τηρήσει αποχή όταν θα μείνουν δύο οι υποψήφιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει τέλος στις φήμες για την Προεδρία της Βουλής το ΕΛΑΜ-Υποψήφιος ο Χρίστου

Σύμφωνα με πληροφορίες, προεκλογικά υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων για κοινή υποστήριξη υποψηφιότητας. Στην συμφωνία αυτή, όμως, υπολογιζόταν και η Αλλαγή Γενιάς, η οποία με την πάροδο του χρόνου και το διαζύγιο με τους κυνηγούς ξεφούσκωσε και δεν πέτυχε είσοδο στη Βουλή. Έτσι, τα τρία κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 27 ψήφους, έχοντας έτσι μια πλειοψηφία που θα μπορούσε δυνητικά να ανατραπεί, αν αποφάσιζε να προσφέρει ψήφο στον αντίπαλό τους το ΕΛΑΜ, το οποίο φαντάζει σχεδόν αδιανόητο να συμπορευτεί μαζί τους.

Στον αντίποδα, ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ, αλλά εκ των πραγμάτων οι 25 ψήφοι που θα συγκέντρωναν δεν είναι αρκετές για εκλογή Προέδρου της Βουλής. Για να καταστούν περισσότερες από τις 27 που έχουν τα άλλα τρία κόμματα, θα πρέπει να βρεθούν άτομο που να μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το ΕΛΑΜ να τηρήσει αποχή, παρά να συμπορευθεί μαζί τους.

Αν και προεκλογικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να έκανε σοβαρές σκέψεις για προώθηση της υποψηφιότητας Μαρίνου Σιζόπουλου, οι πληροφορίες λένε πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στη διαδικασία απλώς και μόνο για να είναι υποψήφιος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσει. Την ίδια στιγμή, πηγές από την ΕΔΕΚ τονίζουν πως η Προεδρία της Βουλής δεν είναι προτεραιότητα για το κόμμα αυτή τη στιγμή. Το σκηνικό σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Σιζόπουλου αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο, στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο ενόσω δεν ξεκαθαρίζει η σύνθεση στα κοινοβουλευτικά έδρανα της ΔΗΠΑ. Εάν εφαρμοστεί η συμφωνία του Μάριου Καρογιάν με τον Άγγελο Βότση και ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ του παραχωρήσει την έδρα της Λεμεσού, τότε ο κ. Βότσης αποκτά έδαφος για διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής. Την ίδια στιγμή, η ΔΗΠΑ δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την Προεδρία και με κάποιον άλλον από τους έμπειρους βουλευτές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deal με Βότση, ορκίζεται και παραιτείται ο Καρογιάν-Χοντρό παρασκήνιο

Στον ΔΗΣΥ, βεβαίως, δεν έχουν κατασταλάξει κατά πόσον θα χρησιμοποιήσουν την Προεδρία στρατηγικά, όπως συνηθίζεται, ή αν πρέπει, ως το μεγαλύτερο κόμμα, να την διεκδικήσουν οι ίδιοι. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να βρεθεί υποψήφιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά μάλλον αυτή δεν είναι η προτιμητέα επιλογή, δεδομένης της αποστολής που έχει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Συνεπώς, εάν θα προωθηθεί συναγερμικός υποψήφιος, παρά άτομο προερχόμενο από την ΕΔΕΚ ή την ΔΗΠΑ, ενδεχομένως να αναζητηθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει το άτομο αυτό να είναι αποδεκτό και από τα άλλα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αποφάσισε για την προεδρία της Βουλής ο ΔΗΣΥ-«Κάθε πράγμα στον καιρό του»

Με αυτά τα δεδομένα, προβάδισμα φαίνεται να έχει ο υποψήφιος που προκρίνουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι, εάν, βεβαίως, αποφασίσουν να ακολουθήσουν την προεκλογική συμφωνία και δεν τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται πως θα ήθελε να είναι ο εκλεκτός, αλλά υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι Οικολόγοι έναντι του. Γι’ αυτό και «παίζει» και το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ως πιθανή υποψήφια από πλευράς ΔΗΚΟ.

Με την εσωτερική κρίση που επικρατεί στο ΑΚΕΛ, η διεκδίκηση της Προεδρίας από δικό του υποψήφιο δεν αποκλείεται, αλλά περιπλέκεται από το γεγονός πως η ψηφοφορία θα προηγηθεί της ανάδειξης της νέας ηγεσίας του κόμματος. Λαμβάνεται, ωστόσο, υπόψη πως πιθανή ήττα υποψηφίου προερχόμενου από το ΑΚΕΛ θα πρόσθετε στο ήδη κάκιστο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Πάντως η υποστήριξη προσώπου προερχόμενου από το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται από τα άλλα δύο κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδίδει τη σκυτάλη ο Άντρος-Τα δύο φαβορί για τη θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί στα κομματικά πηγαδάκια είναι αυτό της εξεύρεσης ενός υποψηφίου κοινής αποδοχής, στο μοντέλο του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής. Αλλά με τις έριδες που υπάρχουν και το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν βολεύει σχεδόν κανένα, αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Πάντως ως τέτοιο παίζει το όνομα του προέδρου των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Δεδομένου ότι οι Οικολόγοι αποφάσισαν ότι θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρός τους, παραμένει ερώτημα κατά πόσον θα λάβει στήριξη από άλλα κόμματα ή θα βγει knock-out στα πρώτα στάδια της ψηφοφορίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποψήφιος και ο Θεοπέμπτου για την προεδρία της Βουλής-Συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για την έκβαση του ζητήματος, αφού κατασταλάξουν τα πράγματα και δοθεί χρόνος για περαιτέρω ζυμώσεις και παρασκηνιακές συζητήσεις. Προς το παρόν, ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει.  

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων