Το πισωγύρισμα στην εκπροσώπηση γυναικών και η απογοήτευση βουλευτριών

Πολλά βήματα πίσω πήραν την Κύπρο τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών, σ’ ότι αφορά στην εκπροσώπηση γυναικών στο Κοινοβούλιο. Κι ενώ ανά το παγκόσμιο, ολοένα και περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας, στη χώρα μας μόλις 8 κατάφεραν να εκλεγούν στο κοινοβούλιο.  Ένας αριθμός που μεταφράζεται στο φτωχό και απογοητευτικό 14%, που κατατάσσει την Κύπρο σε μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης.

Από τους 658 υποψήφιους που κατήλθαν φέτος στις Βουλευτικές εκλογές, οι 160 ήταν γυναίκες (24,31%). Και παρόλο που την προηγούμενη πενταετία το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες ήταν υποψήφιες ήταν μικρότερο και έφτανε το 21,90%, οι γυναίκες που κατάφεραν να εκλεγούν ήταν περισσότερες. Συνολικά είχαν εκλεγεί 12 με το ποσοστό τους να φτάνει το 21%.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός, που οφείλεται σε συγκυρίες. Είναι όμως; Τα διαχρονικά στοιχεία μαρτυρούν το αντίθετο.

Πέραν από τη Βουλή, ελάχιστη μέχρι μηδαμινή είναι η εκπροσώπηση γυναικών και σε άλλα αξιώματα όπως το Υπουργικό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή, γεγονός που δείχνει ένα βαθιά ριζωμένο στερεότυπο στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με δεδομένο δε, ότι η πρώτη σε σταυρούς παγκύπρια είναι γυναίκα και μάλιστα για δεύτερη φορά (σ.σ Ειρήνη Χαραλαμπίδου), φανερώνει πως το πρόβλημα στη χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών στη Βουλή, αφορά περισσότερο στις επιλογές των κομμάτων παρά στην κοινωνία.

Το πιο απογοητευτικό είναι στις κοινοβουλευτικές ομάδες τριών κομμάτων δεν υπάρχει ούτε και μία γυναίκα. Πρόκειται για το ΕΛΑΜ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ. Την πιο μεγάλη εκπροσώπηση γυναικών πέτυχε ο ΔΗΣΥ, με 4 βουλεύτριες, δύο προέρχονται από το ΑΚΕΛ, μία από το ΔΗΚΟ και μία από τους Οικολόγους.

Η επιτυχία της Ειρήνης και της Αννίτας

Τέσσερις από τις βουλεύτριες είναι νέα πρόσωπα στην Βουλή και τέσσερις επανεκλέγηκαν.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είναι αναμφίβολα μία από τις μεγάλες νικήτριες αυτών των εκλογών, παρόλη την αποτυχία του κόμματός της. Κατάφερε να εξασφαλίσει 14.008 σταυρούς προτιμήσης, τους περισσότερους Παγκύπρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδοστρωτήρας η Ειρήνη-Πρώτη των πρώτων για δεύτερη συνεχή φορά

Την ίδια στιγμή και η Αννίτα Δημητρίου, βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, εξασφάλισε για άλλη μια πενταετία την θέση της στην Βουλή κάνοντας «περίπατο» στην Λάρνακα που της έδωσε του περισσότερους συνολικά σταυρούς προτίμησης (6.147) σε ολόκληρη την επαρχία.

Την θέση τους στην Βουλή κατάφεραν να διατηρήσουν στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας και η Σάβια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ, που εξελέγη με 9091 σταυρούς προτίμησης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, με 6073 σταυρούς προτίμησης τους περισσότερους στην Λευκωσία για το κόμμα.

Τα νέα γυναικεία πρόσωπα, που θα εκπροσωπήσουν του πολίτες στην Βουλή την ερχόμενη πενταετία, κατάφεραν να ξεχωρίσουν η κάθε μια για τον δικό της λόγο. Από τον ΔΗΣΥ κατάφεραν να εκλεγούν οι Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν στην Κερύνεια, με 700 ψήφους και η Φωτεινή Τσιρίδου στην Λεμεσό, με 5771 σταυρούς προτίμησης.

Από τα έδρανα της Βουλής θα μας εκπροσωπήσουν και οι Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ η οποία κατάφερε να εκλεγεί στην Λεμεσό με 4126 ψήφους και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου υποψήφια με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στην Λευκωσία που εξασφάλισε συνολικά 2197.

«Φέρουμε όλοι ευθύνη»

Δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, για τη χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών στη Βουλή, η Αννίτα Δημητρίου σε δηλώσεις της στον REPORTER.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω και να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν εξίσου αξιόλογες γυναίκες, έχει αποφασίσει όμως η Δημοκρατία. Είναι στο χέρι όλων μας, να ανοίξουμε τον δρόμο για ακόμα περισσότερες γυναίκες και προφανώς, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημείωσε δε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, «έως ότου να φτάσουμε στην πολυπόθητη ισότητα. γεγονός ότι δεν ακούγεται η φωνή των γυναικών, θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Σε αυτό φέρουμε όλοι ευθύνη και με αυτά τα νούμερα και αριθμούς, νομίζω είναι καιρός να υπάρξουν περισσότερες θετικές τομές προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να είναι συλλογική η προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η… μοίρα του Γιαννάκη, το σήριαλ με Αννίτα και η ατάκα που έμεινε στην ιστορία

«Βρισκόμαστε ακόμα πίσω»

Σχολιάζοντας την μικρή συμμετοχή γυναικών, η νεοεισελθούσα στη Βουλή Φωτεινή Τσιρίδου τόνισε ότι η γυναίκα επιτέλους θα πρέπει να έχει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία. «Είπα πάρα πολλές φορές ότι στην Κύπρο, παρότι έγιναν πάρα πολλά βήματα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά και διορισμοί στο Υπουργικό, όπως επίσης και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βρισκόμαστε ακόμα πίσω».

Αναφερόμενη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως και προτελευταία στην πολιτική.

«Δυστυχώς, αυτή τη φορά δεν βλέπουμε τον επιθυμητό αριθμό. Το γυναικείο φύλο θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί πιο δυνατά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, εμείς οι γυναίκες που βρισκόμαστε εκεί να εκπροσωπήσουμε όλες τις γυναίκες της Κύπρου με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε η κ. Τσιρίδου.

Οι γυναίκες που μας εκπροσώπησαν στο παρελθόν

Βουλευτικές εκλογές 2016

Οι περισσότερες γυναίκες που πέρασαν από την Βουλή σε μια πενταετία ήταν το 2016. Συνολικά 13 γυναίκες κάθισαν στα έδρανα της Βουλής. Αρχικά εκλέγηκαν 11 γυναίκες στη Βουλή, ωστόσο η Ελένη Θεοχάρους, η οποία βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης, επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα ως Ευροβουλευτής.

Οι άλλες δέκα γυναίκες που είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη και πολύτιμη ψήφο των πολιτών ήταν οι Ειρήνη Χαραλαμπίδου και πάλι με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης παγκύπρια, η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, η Ελένη Μαύρου,  η Ευανθία Σάββα, η Ελένη Σταύρου, η Μαριέλλα Αριστείδου, η Ερωτοκρίτου Χριστιάνα η Άννα Θεολόγου, η Στέλλα Κυριακίδου και η Αννίτα Δημητρίου.

Το 2019 η κ. Κυριακίδου, αποχώρησε από την Βουλή όταν επιλέχθηκε ως Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την θέση της στην Βουλή πήρε η Σάβια Ορφανίδου. Άλλες δύο γυναίκες που μπήκαν στην Βουλή μετά την αποχώρηση μελών της ήταν, η Ξένια Κωνσταντίνου που αντικατέστησε τον Σόλωνα Κασίνη το 2019 και η Ρούλα Γεωργιάδου το 2020, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη.

Βουλευτικές εκλογές 2011

Μια από τις χρονιές που είχαμε την χαμηλότερη εκπροσώπηση γυναικών στην Βουλή, ήταν και το 2011 που κατάφεραν να εκλεγούν μόλις πέντε βουλεύτριες.

Συγκεκριμένα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες, έλαβε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η Ρουλά Μαυρονικόλα, η Στέλλα Κυριακίδου, η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και η Αθηνά Κυριακίδου. Ο αριθμός των γυναικών κατάφερε να αυξηθεί κατά έναν, όταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την θέση του έλαβε η Μαρία Κυριάκου το 2013.

Βουλευτικές εκλογές 2006

Στις εκλογές του 2006 κατάφεραν να εκλεγούν επτά συνολικά γυναίκες στην Βουλή, ωστόσο υπήρξαν και πάλι αλλαγές στα πρόσωπα.

Αρχικά, οι επτά που εξασφάλισαν μια θέση στο Κοινοβούλιο ήταν η Αθηνά Κυριακίδου, η Ρούλα Μαυρονικόλα, η Ελένη Θεοχάρους, η Στέλλα Κυριακίδου, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και η Μαρία Κυριάκου.

Την ίδια χρονιά ωστόσο η Ελένη Μαύρου, αποχώρησε από την Βουλή αφού εξελέγη Δήμαρχος Λευκωσίας και τη θέση της έλαβε η Ντίνα Ακκελίδου. Το 2008 αποχώρησε και η Σωτηρούλα Χαραλάμπους αφού διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη θέση της έλαβε η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά. Το 2008 ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και την θέση του πήρε η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη.

Ένα χρόνο μετά το 2009 η Ελένη Θεοχάρους άφησε τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων για να εκπροσωπίσει την Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βουλευτικές εκλογές 2001

Στις εκλογές του 2001 στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, μιας εποχής όπου οι αλλαγές παγκόσμια σε ότι αφορά στην ισότητα φύλων ήταν αισθητές, στην Κύπρο μόλις έξι υποψήφιες κατάφεραν να εκλεγούν στην Βουλή.

Θέση στα έδρανα της Βουλής, κατάφεραν να εξασφαλίσουν η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η Ελένη Μαύρου, η Μαρία Κυριάκου, η Ελένη Θεοχάρους και η Αντρούλα Βασιλείου.

Το 2004 ωστόσο, άλλες τρείς υποψήφιες μπήκαν στην Βουλή, αντικαθιστώντας μέλη τα οποία αποχώρησαν, αφού εκλέγηκαν ως Ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα τη θέση του Αδάμου Αδάμου, αντικατέστησε η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη, την θέση του Μάριου Ματσάκη πήρε η Αθηνά Κυριακίδου και την θέση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου, έλαβε η Καίτη Κληρίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»