Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Σκληροί και αμείλικτοι οι αριθμοί για το ΑΚΕΛ, δύσκολες ώρες για τον Άντρο

Γιώργος Πλουτάρχου  31/05/2021 14:55
Σκληροί και αμείλικτοι οι αριθμοί για το ΑΚΕΛ, δύσκολες ώρες για τον Άντρο

Σκληροί και αμείλικτοι οι αριθμοί για το ΑΚΕΛ, δύσκολες ώρες για τον Άντρο

Γιώργος Πλουτάρχου  31/05/2021 14:55

Σε περίοδο βαθιάς περισυλλογής, αναζήτησης των λόγων της νέας εκλογικής αποτυχίας που προέκυψε για το κόμμα μέσα από το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας και πιθανών αλλαγών που να αγγίζουν την ηγεσία-και ενδεχομένως και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής- εισέρχεται το ΑΚΕΛ.

Το χθεσινό αποτέλεσμα υπήρξε για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης άκρως απογοητευτικό και ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των αρνητικών επιδόσεων που τα τελευταία χρόνια καταγράφει, αδυνατώντας να πείσει και να επανακτήσει τον πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο που άλλοτε είχε στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΕΛ είδε την εκλογική του δύναμη να συρρικνώνεται κατά 3,3% συγκριτικά με το 2016, όταν είχε δει την εκλογική του δύναμη να συρρικνώνεται κατά 7,1% συγκριτικά με το 2011. Δηλαδή, την τελευταία δεκαετία απώλεσε συνολικά ένα ποσοστό που ανέρχεται σχεδόν στο 10,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και η σεναριολογία για την Προεδρία της Βουλής

Σε πραγματικούς αριθμούς, το 2011 είχαν ψηφίσει το ΑΚΕΛ 132.171 ψηφοφόροι(32,67%), ενώ χθες ψηφίστηκε από 79.913 εκλογείς(22,34%). Είδε δηλαδή  μέσα σε μια δεκαετία να του γυρίζουν την πλάτη πέραν των 52 χιλιάδων ψηφοφόρων, και για την ακρίβεια 52,258 εκλογείς.

Στα αποτελέσματα αυτά και στην εξίσωση των ουδόλως ικανοποιητικών για το ΑΚΕΛ και την ηγεσία του επιδόσεων, προστίθενται οι δύο αποτυχημένες εκλογικές προσπάθειες για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2013 και το 2018, όπως και οι χαμηλές πτήσεις του κόμματος στις εκάστοτε αναμετρήσεις για ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

Η χθεσινή εκλογική αποτυχία ήρθε να αποτελέσει ουσιαστικά το κερασάκι στην τούρτα και να τροχοδρομήσει τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ. Η αμφισβήτηση προς την ηγεσία του κόμματος και δη προς τον Άντρο Κυπριανού αφήνεται πλέον να επιβεβαιωθεί ως υπαρκτή από τα στελέχη του ΑΚΕΛ, ακόμη και μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων τους, με τον ίδιο τον κ. Κυπριανού να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης-με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται- της δικής του ευθύνης.

Οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ θα ληφθούν στο πλαίσιο Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα, την ακριβή ημερομηνία πραγματοποίησης του οποίου θα καθορίσει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο. Θα προηγηθεί μεθαύριο Τετάρτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.  

Κληθείς σήμερα να αναφέρει τι κατά την άποψη του πήγε λάθος και υπήρξε το αρνητικό για το ΑΚΕΛ χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, ο Άντρος Κυπριανού συνέστησε αναμονή, ώστε όλα τα θέματα να συζητηθούν και να καταλήξουν στα συλλογικά όργανα που κόμματος. Περαιτέρω, ερωτηθείς κατά πόσο τα κελεύσματα του καιρού δεικνύουν ανάγκη για εκ βάθρων ανανέωση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος υπέδειξε επίσης ότι είναι θέμα που θα συζητηθεί στο Συνέδριο, ενώ στα συλλογικά όργανα του κόμματος παρέπεμψε και την απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο θα έπρεπε μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών να είχε παραιτηθεί.

Το βράδυ της Κυριακής, ερωτηθείς για το θέμα ανάληψης ευθυνών και αν θα παραιτηθεί, ο κ. Κυπριανού είχε υποδείξει ότι οι ευθύνες στο ΑΚΕΛ αναλαμβάνονται συλλογικά και «σε ό,τι με αφορά σίγουρα θ’ αναλάβω τις ευθύνες οι οποίες μου αναλογούν».

Διαβάστε επίσης: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας