To who is who των νέων βουλευτών-Το ποσοστό ανανέωσης

Δεκαεννέα νέα πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση, θα βρίσκονται στη νέα σύνθεση της Βουλής. Πρόκειται στην πλειονότητα τους για νέα πρόσωπα, κάτω των 40 ετών, ωστόσο δεν λείπουν και οι πιο έμπειροι, οι οποίοι έχουν ήδη θητεύσει σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. 

Ειδικότερα Χάρης Γεωργιάδης, Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Μάριος Καρογιάν, επιστρέφουν στα έδρανα του κοινοβουλίου. Συνολικά το ποσοστό ανανέωσης της Βουλής αγγίζει το 33,9%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

Δείτε πιο κάτω ποιοι είναι οι νέοι βουλευτές που εισέρχονται στη Βουλή

Χάρης Γεωργιάδης

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, στην Επαρχία Λευκωσίας θα είχε ένα νέο πρόσωπο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, αφού ο τέως υπουργός Οικονομικών, και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξασφάλισε μια από τις πέντε έδρες του κόμματος. Ο Χάρης Γεωργιάδης, μετά την πολύχρονη παρουσία του στο Υπουργείο Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, επιστρέφει στη Βουλή μετά από οκτώ χρόνια.

Αλέκος Τρυφωνίδης

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης ο οποίος μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με τη ΔΗΠΑ, φοίτησε στο ΑΤΙ αποκτώντας το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Εργάστηκε στο ΔΗΚΟ ως Οργανωτικός Γραμματέας φοιτητών και ακολούθως στο ΡΙΚ, στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ενώ τα τελευταία 18 χρόνια εργάζεται στη CYTA ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Κατά την διάρκεια της εργασίας του στην Αρχή, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και από το 2006 κατέχει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ. 

Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου είναι από τα νέα πρόσωπα που θα εκπροσωπούν στη Βουλή τους Οικολόγους, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω την Έφη Ξάνθου. Η κ. Ατταλίδου από το 2008-2020 υπηρέτησε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και μεταξύ 2013-2015 ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής. Εργάστηκε επίσης ως Διευθύντρια Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2004-2007), ως Χρηματιστηριακός Εκπρόσωπος της Global Capital Ltd (2000-2004) και στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.  Από το 1991 – 2000 απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ακτιβίστρια από πολύ νεαρή ηλικία έχει εργαστεί, και υπηρετήσει ως μέλος πολλών οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.  Είναι ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης “Φίλοι του Ακάμα” αλλά σταθμό στη ζωή της αποτελεί η συμμετοχή της στο Κίνημα “Οι Γυναίκες Επιστρέφουν” ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής που οργάνωσε τις τρεις πορείες που έσπασαν την γραμμή διαχωρισμού της Κύπρου.

Χρίστος Χριστοφίδης

Ο Χρίστος Χριστοφίδης γεννήθηκε το 1974 στη Μόρφου και διαμένει στην Παλουριώτισσα, Λευκωσίας. Είναι παντρεμένος με τη Ρίτα Παναούρα και έχουν δύο παιδιά. Είναι κάτοχος πτυχίου Επιστημών της Αγωγής, πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στην Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εργάζεται στο ΑΚΕΛ και είναι Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του Κόμματος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Επικεφαλής του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ και Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (2010-2013) και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην ίδια κυβέρνηση.

Χρύσης Παντελίδης|

Ο Χρύσης Παντελίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό, στις 9 Ιανουαρίου 1975. Κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής μεγάλωσε στο Παραλίμνι. Τα τελευταία 20 χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Λευκωσία και πιο συγκεκριμένα στην Λακατάμια. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας και μέλος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου.

Από το 2013, είναι Σύμβουλος Στρατηγικής του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου και από το 2018 είναι εκλελεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Γραμματείας του Κόμματος. 

Φωτεινή Τσιρίδου

Η Φωτεινή Τσιρίδου που αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό είναι πτυχιούχος Νομικής και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το 2003, ως διοικητική σύµβουλος και µέτοχος στο δικηγορικό οίκο Κώστας Τσιρίδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων ενώ από το 2018 είναι αντιπρόεδρος του ΧΑΚ. Μάλιστα στο πλαίσιο του εθελοντικού της έργου είναι πρόεδρος του κέντρου προληπτικής ιατρικής. Είναι παντρεμένη με τον Αλέξη Παπαδόπουλο και έχει δύο παιδιά, την Παυλίνα και τον Αντρέα. Από τον Νοέµβριο 2020, είναι Συντονίστρια της Οµάδας Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΣΥ για την αναβάθµιση των Δηµόσιων Οργανισµών.

Νίκος Σύκας

Ο Νίκος Σύκας υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΝΕΔΗΣΥ και της Πρωτοπορίας. Διετέλεσε μέλος του Επαρχιακού Ανώτατου Συμβουλίου ενώ από το 2013 είναι ο Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Λεμεσού. Επίσης είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2006 και από το 2016 Αντιδήμαρχος Λεμεσού. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων ενώ εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα από το 2009 μέχρι το 2013. Στο παρελθόν υπήρξε αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Απόλλωνα.

Μαρίνα Νικολάου

H Μαρίνα Νικολάου γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό και κατάγεται από το Πελένδρι. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Επικοινωνία και ΜΜΕ σε Περιόδους Κρίσης» στο Πανεπιστήμιο Frederick. Από το 2016 εργάζεται στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως Πολιτική Σύμβουλος. Είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 2004. 

Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος επιστρέφει στα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά από πέντε χρόνια, αυτή τη φορά ως βουλευτής του ΕΛΑΜ. Ο κ. Θεμιστοκλέους  υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΝΕΔΗΣΥ ενώ διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό από το 1999 μέχρι το 2006.  Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ. Διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2011 αλλά δεν εκλέχτηκε. Ωστόσο, λόγω της εκλογής του βουλευτή Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2013, τη θέση του στη βουλή πήρε στις 7 Μαρτίου 2013 ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ως πρώτος επιλαχών. Το 2016 διεκδίκησε επανεκλογή με τον ΔΗΣΥ αλλά δεν εκλέχθηκε και αποχώρησε από το κόμμα.

Νίκος Γεωργίου

Ο Νίκος Γεωργίου πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του ο οποίος αποχώρησε από τη Βουλή μετά από τρεις θητείες. Είναι δικηγόρος και κατέχει τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο ενώ κατέχει και τη θέση του δημοτικού συμβούλου στην Επαρχία Λάρνακας.

Γιώργος Κουκουμάς

Ο Γιώργος Κουκουμάς γεννήθηκε το 1983 στη Λάρνακα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου LLM στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Εργάστηκε ως Ευρωκοινοβουλευτικός συνεργάτης με ευθύνη την παρακολούθηση της Επιτροπής Εξωτερικών και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα, εργάζεται στο Γραφείο Τύπου και στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.Είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου.

Χρίστος Σενέκκης

Ο Χρίστος Σενέκκης είναι δικηγόρος. Διαθέτει τρεις τίτλους σπουδών αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης «Αναγέννηση» Αθήνας ενώ είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.  Κατάγεται από την κατεχόμενη Άχνα Αμμοχώστου.και είναι νυμφευμένος με τη Φωτεινή Χατζηττοφή από την κατεχόμενη Λύση Αμμοχώστου.

Μιχάλης Γιακουμής

Ο Μιχάλης Γιακουμής γεννήθηκε το 1986 στη Λάρνακα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του SURREY του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ κατέχει και δύο μεταπτυχιακά. Εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Γιώργου Προκοπίου, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη. Εργάστηκε στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το 2019 ανέλαβε αναβαθμισμένα καθήκοντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως Σύμβουλος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Υφυπουργού παρά το Προέδρω στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις βουλευτικές εκλογές διέκοψε την υπηρεσία του στην Προεδρία, για λόγους δεοντολογίας και πολιτικής ηθικής. Ως φοιτητής διετέλεσε πρόεδρος της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υπήρξε Πρόεδρος της νεολαίας του ΔΗΚΟ. Μετά την αποχώρησή του υπήρξε ένα από τα ιδρυτικα΄μέλη της ΔΗΠΑ.

Πρόδρομος Αλαμπρίτης

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1982. Κατάγεται από την Αραδίππου, παντρεμένος με έναν γιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).  Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δημοτική Εκπαίδευση. Διετέλεσε στέλεχος της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και της ΝΕΔΗΣΥ. Σήμερα είναι ενεργό μέλος της ΠΑΔΕΔ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Λάρνακας, και εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Σωτήρης Ιωάννου

Ο Σωτήρης Ιωάννου γεννήθηκε το 1995 στη Λάρνακα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και αποφοίτησε το 2019. Στο ΕΛΑΜ εντάχθηκε το 2010 και υπήρξε πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας, ενώ σήμερα κατέχει τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα Λάρνακας και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου. Το 2016 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στη Λάρνακα και από το 2019 είναι κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κόμματος στη Βουλή.

Ανδρέας Αποστόλου

O Ανδρέας Αποστόλου είναι 35 χρονών. Σπούδασε με υποτροφία στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο MEng (Master of Engineer) σαν Πολιτικός Μηχανικός και Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Bristol Business School στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Είναι εγκεκριμένος εκπαιδευτής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, μέλος του ΕΤΕΚ και affiliate member του Cyprus Institute of Certified Management Consultants του ΚΕΒΕ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας Πολιτών και στήριξε από την αρχή την συμπόρευση με την ΕΔΕΚ, με την οποία θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Επαρχία Λάρνακας στις εκλογές του 2021.    Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου, που ιδρύθηκε στη μνήμη της μητέρας του. Είναι νυμφευμένος με την Θεοδοσία Αποστόλου και έχουν δύο παιδιά, την Χριστίνα και τον Κωνσταντίνο. 

Χαράλαμπος Πάζαρος

O Χαράλαμπος Πάζαρος γεννήθηκε στην Χλώρακα της Πάφου στις 21 Ιανουαρίου 1977. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής, κάτοχος Higher Diploma στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Postgraduate Diploma στις Πολιτικές Επιστήμες. Σήμερα, εργάζεται ως υπεύθυνος Marketing σε ιδιωτική εταιρεία. Κατά την περίοδο 2006-2011 διετέλεσε Οργανωτικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Συναγερμού Χλώρακας και κατά την περίοδο 2011-2013 διετέλεσε Υπεύθυνος Επικοινωνίας για τον Πολίτη της Επαρχιακής Γραμματείας ΔΗΣΥ Πάφου. Διετέλεσε επίσης υπεύθυνος συντονιστής του εκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 και ακολούθως διετέλεσε Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας ΔΗΣΥ Πάφου μέχρι το 2018. Ο Χαράλαμπος Πάζαρος είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου από το 2016 μέχρι σήμερα.

Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα|

Η Ρίτα Σούπερμαν έγινε γνωστή μέσα από το έργο της στην Αστυνομία, όπου αφυπηρέτησε πρόωρα, μετά από 36 χρόνια ενώ λίγο αργότερα το όνομα της ανακοινώθηκε ως αριστίνδην του Δημοκρατικού Συναγερμού, καταφέρνοντας να πετύχει τους στόχους της και να αποδείξει στον Αβέρωφ Νεοφύτου πως η επιλογή του ήταν σωστή.

Από το 2015 μέχρι το 2020, διετέλεσε υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, ενώ για την περίοδο 2012-2018 ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (GRETA). Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά της εμπορίας  προσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 4 χρόνια και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  για το ίδιο θέμα της Interpol.

Το 2016 βραβεύτηκε ως «ήρωας της χρονιάς» σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Είναι επίσης αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια στα θέματα εμπορίας προσώπων και έχει προβεί σε σωρεία εκπαιδεύσεων ειδικότερα δικαστών, εισαγγελέων και αστυνομικών σε  διάφορες χώρες όπως τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κίνα σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και άλλους.

Βαλεντίνος Φακοντής

Ο Βαλεντίνος Φακοντής,ο δεύτερος σε τάξη από τους νεότερους βουλευτές της νέας Βουλής, 36 ετών, από το 2016 μέχρι σήμερα ήταν Δημοτικός Σύμβουλος και Σχολικός Έφορος Γεροσκήπου.

Από το 2019 μέχρι σήμερα ήταν μέλος της Συμπλεγματικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Γεροσκήπου και διετέλεσε μέλος της ΕΔΟΝ (2001-2003) και μέλος της Προοδευτικής Κ.Φ. (2005-2011).

Επίσης, είναι μέλος του Επαρχιακού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Πάφου (2020-2021) και φίλος του Ιδρύματος Μαργαρίτας Λιασίδου (2012-2021), ενώ διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (2015-2017) και μέλος του Επαρχιακού Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ (2015-2018).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου
Βλέπει γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ξεδίπλωσαν το πλάνο της πρόσβασης στις υπηρεσίες του κράτους Ιωάννου, Βαφεάδης και Παναγιώτου στη Βουλή
Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα θέματα ωκεανών εξήρε η ΓΓ της Κοινοπολιτείας
Νέες καταγγελίες για μετακινήσεις ψηφοφόρων-«Υπέδειξαν ως διαμονή δημαρχείο, κολυμβητήριο και αποθήκες»