Κυριακή 16 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

Γιώργος Πλουτάρχου  31/05/2021 06:50
Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

Γιώργος Πλουτάρχου  31/05/2021 06:50

ΑΚΕΛ κατά πρώτο και ΔΗΚΟ κατά δεύτερο λόγο, αποτέλεσαν τους μεγάλους χαμένους των βουλευτικών εκλογών, με τα δύο κόμματα παρά τις φαινομενικά ευνοϊκες για ίδια συγκυρίες που είχαν προεκλογικά διαμορφωθεί, να βλέπουν την εκλογική τους δύναμη να μειώνεται και να διαπιστώνουν στο τέλος της ημέρας πως το αντιπολιτευτικό μένος με το οποίο πολιτεύτηκαν εδώ και αρκετούς μήνες, δεν έτυχε της απήχησης της οποίας θα προσδοκούσαν και θα ανέμεναν ανάμεσα στην κοινωνία.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επέλεξαν να στηρίξουν την προεκλογική τους προσπάθεια στην όξυνση, στην ισοπέδωση και στον απόλυτο μηδενισμό, έχοντας απέναντι τους μια κυβέρνηση που με όλα τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλήψεις της, προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση τις οδυνηρές οικονομικές προεκτάσεις της.

Την ίδια ώρα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε... μοναδικούς πολέμιους των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής-που διαχρονικά κατατρώνε σαν σαράκι την πολιτική και όχι μόνο ζωή της χώρας-, επιχειρώντας να τα αποδώσουν κατά τρόπο απόλυτο στην παρούσα κυβέρνηση και στο νυν κυβερνών κόμμα, δηλαδή τον ΔΗΣΥ.

Μέσα από μια στρατηγική που ως κύριο χαρακτηριστικό και βασικό συστατικό στοιχείο είχε τους υψηλούς τόνους, το πολεμικό κλίμα και την ένταση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιχείρησαν να αποδημήσουν στο έπακρο και σε πολλές περιπτώσεις με άκομψο τρόπο το κυβερνητικό στρατόπεδο, ευελπιστώντας ότι έτσι θα κεφαλαιοποιήσουν την δυσφορία που μερίδα του εκλογικού σώματος αισθανόταν σε σχέση με κυβερνητικές πολιτικές και τα όποια κυβερνητικά πολιτικά ατοπήματα.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκ των πραγμάτων διέψευσε την ορθότητα, τόσο της στρατηγικής όσο και του επί της ουσίας πολιτικού λόγου που ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επέλεξαν να εκφέρουν όλο αυτό το διάστημα, αφού όχι μόνο δεν κεφαλαιοποίησαν κέρδη, αλλά υπέστησαν και ζημιές.

Ειδικά το ΑΚΕΛ, υπέστη μια απρόσμενα μεγάλη ήττα, καθώς είδε τα ποσοστά του να μειώνονται ακόμη περισσότερο σε σχέση με την τεράστια μείωση που είχαν ήδη υποστεί το 2016, κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, χάνοντας μία έδρα στη Βουλή. Σε πραγματικούς αριθμούς, το ΑΚΕΛ έχασε συγκριτικά με το 2016, 10,291 ψήφους.

Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ, διατήρησε μεν τον ίδιο αριθμό εδρών, είδε ωστόσο τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 3,2%. Σε πραγματικούς αριθμούς, το ΔΗΚΟ απώλεσε συγκριτικά με το 2016, 10,528 ψήφους.   

Αντιθέτως με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, δηλαδή τα δύο μεγάλά κόμματα της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν στη λογική της ισοπέδωσης και του μηδενισμού, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, που τήρησαν μια σαφώς πιο ισορροπημένη τακτική κατά τον προεκλογικό αγώνα και προσπάθησαν να αναδείξουν μια περισσότερο εποικοδομητική στάση ως αντιπολίτευση, το μεν πρώτο σχεδόν διπλασίασε τη δύναμή του, η δε δεύτερη- έστω και αν εκθρονίστηκε από την τέταρτη θέση από το ΕΛΑΜ- αύξησε τα ποσοστά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και εξασφάλισε μία επιπλέον, συγκριτικά με το 2016, έδρα.

Επί της ουσίας, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, έστειλε ξεκάθαρα και με εκκωφαντικό τρόπο σαφές το μήνυμα πως η κυπριακή κοινωνία απορρίπτει τις λογικές του μηδενισμού, της στείρας κριτικής και του άκρατου λαϊκισμού, κατέδειξε πως το εκλογικό σώμα έχει πάψει να άγεται και να φέρεται από ατεκμηρίωτη συνθηματολογία και πολιτικές προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό τον οποίο σε τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο άπαντες διακηρύττουν ως ζητούμενο.

Πρόκειται για μήνυμα που οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ καλούνται να πάρουν και να ερμηνεύσουν, έστω και μετεκλογικά, στην ορθή του διάσταση, να αξιολογήσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της γραμμής πλεύσης βάσει της οποίας θα πορευθούν την επομένη των βουλευτικών.

Η οποιαδήποτε από μέρους των ηγεσιών των δύο αυτών κομμάτων προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών για την αποτυχία τους να πείσουν, μέσα από την ανάδειξη αστείων και φθηνών δικαιολογιών για το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκαν, ειδικά το ΑΚΕΛ, το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα θα είναι να συνεχίζουν να επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών και να βλέπουν τον στόχο τους, σε κάποια στιγμή να επανέλθουν στην εξουσία, να απομακρύνεται αντί να πλησιάζει. Εναποθέτοντας απλώς τις ελπίδες τους για κάτι διαφορετικό σε Μάκηδες...    

Διαβάστε επίσης: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας