Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας από όλους και είπε ότι θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής ώστε να αναζητήσουν από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά αποτελέσματα, η κατανομή εδρών και οι ανακατατάξεις

"Ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά και καθοριστικό της ευθύνης των όσων έτυχαν της εμπιστοσύνης του. Θέλω να συγχαρώ όλα τα κόμματα που έτυχαν της ψήφου εμπιστοσύνης του λαού. Ξεχωριστά συγχαρητήρια θα ήθελα να απευθύνω στην κάθε μια και στον καθένα που εξελέγησαν, αλλά και σε όσους με την υποψηφιότητά τους έχουν συνεισφέρει στην εκλογική διαδικασία", είπε.

Επισήμανε ωστόσο ότι "άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη ημέρα των εκλογών. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από μια δεδομένη, έντονη προβολή θέσεων ή σε μια εντός ή και πολλές φορές εκτός ορίων κριτική". 

"Η επόμενη όμως των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας από όλους. Για αυτό και επικαλούμαι τον πατριωτισμό που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού", σημείωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να κινηθώ, συνέχισε ο Πρόεδρος λέγοντας ότι "ήδη, έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής ώστε να αναζητήσουμε από κοινού σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για την προκοπή και την ευημερία του κυπριακού λαού. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις προσδοκίες του κάθε πολίτη ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, τι έχει επιλέξει".

Ευχαρίστησε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών και όλες τις άλλες υπηρεσίες που συνέβαλαν στην "καθόλα άψογη εκλογική διαδικασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μηνύματα της κάλπης και ο νέος κομματικός χάρτης στη Βουλή

"Σας καλώ από αύριο όλοι μαζί να προχωρήσουμε για το καλό της πατρίδας μας. Για την Κύπρο του αύριο" είπε.

Ερωτηθείς πότε θα καλέσει τους αρχηγούς κομμάτων, είπε ότι αυτό θα γίνει αφού συνέλθει η νέα Βουλή και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Βουλής.

Σε παρατήρηση ότι το κόμμα του ΔΗΣΥ είχε μείωση των ποσοστών του και ερωτηθείς εάν σκέφτεται να βάλει υποψηφιότητα το 2023 για συσπείρωση της παράταξης για τρίτη προεδρική θητεία, ο Πρόεδρος είπε "σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, ο λαός αποφάσισε και επέλεξε και έδωσε τον βαθμό εμπιστοσύνης ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες του καθενός. Πέραν τούτου δεν έχω να προβώ σε σχόλια".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι  "δεν θέλω να είμαι αντιπαραθετικός με δεδομένο το αποτέλεσμα αλλά και το τέλος μιας εκλογικής διαδικασίας, όμως αυτό που θα μπορούσα να παρατηρήσω είναι ότι δεν δικαιώθηκαν όσοι με υπερβολικό και χωρίς να αιτιολογείται τρόπο θέλησαν ακολουθώντας μια πορεία να αποδώσουν ευθύνες ή και χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση. Ο λαός απάντησε".

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ  είπε ότι "απλά μου μετέφερε το αποτέλεσμα το οποίο γνώριζα, τον συνεχάρη και αυτό ήταν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφτάψυχος και κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού με απώλειες ο ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ