ΟΑΣΕ για Βουλευτικές-«Παραμένουν αναξιοποίητες κάποιες από τις συστάσεις»

Οι βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου διεξάγονται στο πλαίσιο μακροχρόνιων προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού και στον απόηχο σκανδάλων διαφθοράς που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αναφέρει έκθεση του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προσθέτοντας ότι η Κύπρος διεξάγει την εκλογική διαδικασία υπό μερικό lockdown, σε εθνικό επίπεδο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 του 2019 και με περιορισμούς στην κυκλοφορία και τη συνάθροιση.

Τριμελής αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την εκλογική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής σε ό,τι αφορά την εγγραφή των ψηφοφόρων, τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας  των κομμάτων και των υποψηφίων και την προβολή των υποψηφίων και των κομματικών σχηματισμών στα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των πληρωμένων πολιτικών διαφημίσεων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ τα μέλη του ΟΑΣΕ Lusine Badalyan, Gabriela Skulova και Sanita Jemberga θα αναχωρήσουν από την Κύπρο τη Δευτέρα και ακολούθως θα ετοιμάσουν σχετική έκθεση.

Μετά από πρόκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεία του Οργανισμού και συγκεκριμένα από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαρτιζόταν από τον Vladimir Misev, Ανώτερο Σύμβουλο για τις Νέες Τεχνολογίες Ψηφοφορίας και την Kseniya Dashutsina, Σύμβουλο Εκλογών, βρέθηκε στην Κύπρο, μεταξύ 15 και 18 Φεβρουαρίου 2021, η οποία στη συνέχεια ετοίμασε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την 18η Μαρτίου.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σκοπός της αποστολής ήταν να αξιολογήσει το προεκλογικό περιβάλλον και τις προετοιμασίες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.  Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους,  εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι κάποιες προηγούμενες συστάσεις του Οργανισμού παραμένουν αναξιοποίητες και παραθέτει, μεταξύ αυτών, την ανάγκη συνολικής αναθεώρησης και εναρμόνισης της νομοθεσίας, της ίσης συμμετοχής των ψηφοφόρων με αναπηρία, της εγγραφής ψηφοφόρων, της διαφάνειας της χρηματοδότησης των εκστρατειών και των μέτρων για τη διευκόλυνση  πιο ισόρροπης συμμετοχής και των δύο φύλων στην πολιτική και τη δημόσια ζωή.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι κάποιοι από τους συνομιλητές των μελών της αποστολής εξέφρασαν την άποψη ότι η αύξηση του ποσοστού από 1,8%  στο 3,6% κατά τη δεύτερη κατανομή των εδρών περιορίζει αδικαιολόγητα την ικανότητα εισόδου μικρών και νέων κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας γίνονται προσαρμογές στις διαδικασίες κατά την ημέρα των εκλογών για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, τα μέλη της οικογένειάς τους και εκείνους που αυτοαπομονώνονται.

Ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι ορισμένες από τις προηγούμενες συστάσεις του για άλλες πτυχές των εκλογών συνεχίζουν να ισχύουν και ενθαρρύνει τις αρχές να τις εξετάσουν στο πλαίσιο μιας μελλοντικής μεταρρύθμισης της εκλογικής διαδικασίας.

Διαπίστωσε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία αναμενόταν να επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα όπως το Κυπριακό, η διαφθορά και οικονομική ανάκαμψη.

Κατά τις επαφές που διενήργησε η αντιπροσωπεία τον Φεβρουάριο εκφράστηκε η άποψη ότι η διαδικασία εγγραφής νέων ψηφοφόρων, που δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά, ενδεχομένως να λειτούργησε αποτρεπτικά ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους οι νέοι εκλογείς.  Στην έκθεση προστίθεται ότι στις 2 Ιανουαρίου, ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 543.804. Αναφέρεται επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την αποστολή ότι απέστειλε περίπου 34.000 επιστολές σε πολίτες, οι οποίοι είναι επιλέξιμοι ψηφοφόροι, ενθαρρύνοντάς τους να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο πριν από την προθεσμία της 2ας Απριλίου

Η Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ παρατηρεί στην έκθεση της ότι για να εγγραφούν ως ψηφοφόροι, οι πολίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ενώ οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας υπόκεινται σε συνέντευξη με τον Επαρχιακό Διοικητικό Λειτουργό για να αποδείξουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και απαιτείται να υποβάλουν έγγραφο κοινωνικής ασφάλισης για να αποδείξουν την κατοικία τους στην Κύπρο και πρόσθετες αποδείξεις της διεύθυνσής τους. Σημειώνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων.

Το Φεβρουάριο αναφέρθηκε από κάποια κόμματα  ότι εφαρμόζουν εσωτερικά μέτρα για να υπάρχει ποσόστωση στα ψηφοδέλτιά τους, ως προς το φύλο, αναφέρεται ωστόσο ότι τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν επίσημες πολιτικές για την προώθηση γυναικών υποψηφίων.

Επίσης από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο διαπιστώθηκε ότι  τα κόμματα προγραμμάτισαν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητες της εκστρατείας τους από παραδοσιακές μεθόδους στρεφόμενα προς τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα διαδικτυακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των περιορισμών για ανάσχεση της πανδημίας COVID-19. Επί του θέματος στην έκθεση διευκρινίζεται ότι τα μικρότερα πολιτικά κόμματα δήλωσαν ότι οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και η έλλειψη οικονομικών πόρων θα περιόριζε σημαντικά την προβολή τους και την πρόσβαση τους προς τους ψηφοφόρους.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των εκστρατειών οι παρατηρητές διαπίστωσαν βελτίωση στη διαφάνεια, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι οι προηγούμενες συστάσεις του ΟΑΣΕ σχετικά με την ανάγκη αποσαφήνισης των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας, συντόμευσης των προθεσμιών για την υποβολή οικονομικών εκθέσεων και ενίσχυσης των λειτουργιών των εποπτικών αρχών, δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

Κατά τις επαφές των παρατηρητών, κάποιοι κόμματα σημείωσαν ασυνέπειες και κενά στη νομοθεσία και παρουσίασαν διαφορετική κατανόηση των εφαρμοστέων κανόνων.  Οι συνομιλητές τους, όπως αναφέρεται στην έκθεση, εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην αμεροληψία και στον επαγγελματισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά  σημείωσαν ότι το νομικό πλαίσιο απαιτεί περαιτέρω αναθεώρηση ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη εποπτεία.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)