Μαρία Κολά: Να αναβαθμίσουμε το μέλλον για να κυριαρχεί η ισοτιμία, η αξιοκρατία και η ισότητα

Να αναβαθμίσουμε το μέλλον της Κύπρου ώστε να κυριαρχεί η ισοτιμία, η αξιοκρατία και η ισότητα σε όλο το φάσμα της δημοκρατίας, είναι το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Μαρία Κολά, η οποία τονίζει πως σκοπός είναι η πάταξη της διαφθοράς, ώστε να ζούμε σε ένα κόσμο καθαρό. 

Σε συνέντευξη της στον REPORTER, η κ. Κολά αναφέρει πως «οι πολίτες έχουν δίκαιο να αισθάνονται απογοήτευση και οργή απέναντι στο κομματικό κατεστημένο, το οποίο όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες τους, αλλά αποτέλεσε και την πηγή σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς».

Διαβάστε την συνέντευξη της κ. Μαρίας Κολά 

Με ποιες προσδοκίες κατεβαίνετε στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου; Πέραν από την εκλογή σας, τι θα θέλατε να αποκομίσετε από αυτή τη διαδικασία;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κύριο μήνυμά μας αποτελεί η πάταξη της διαφθοράς ώστε να ζούμε σε έναν κόσμο καθαρό, πέρα από την έννοια του περιβάλλοντος. Να αναβαθμίσουμε το μέλλον της Κύπρου ώστε να κυριαρχεί η ισοτιμία, η αξιοκρατία και η ισότητα σε όλο το φάσμα της δημοκρατίας.

Προσωπικά από αυτή τη διαδικασία, έχω ήδη αποκομίσει αρκετές γνώσεις και εμπειρίες. Η επαφή με τον κόσμο, αν και φέτος γίνεται με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο, εν τούτοις μου έχει μάθει πολλά. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συναναστροφή με κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας, ώστε να αντιληφθούμε τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν πέραν από τον μικρόκοσμο του καθενός από εμάς.

Θεωρείτε ότι κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στο δημόσιο διάλογο;

Κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε συζητούνταν πολλά και διάφορα, με επίκεντρο τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα διάφορα σκάνδαλα που πρωταγωνίστησε η χώρα μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το θέμα που δεν έχει αγγίξει σε καμία συζήτηση, σχεδόν κανένας σχηματισμός μέχρι σήμερα, είναι τα ζητήματα νεολαίας. Όλοι οι χώροι, αντιλαμβάνονται την αποστροφή της νεολαίας προς τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογικές διαδικασίες, όμως κανείς δεν μπήκε σε ουσιαστικό διάλογο με τη νεολαία για να κατανοήσει τα πως και τα γιατί. Όλοι οι χώροι ζητάνε ψήφο από τη νεολαία ώστε να μην αντιμετωπίσει με απάθεια το μέλλον της, όμως σχεδόν κανείς δεν έχει ακούσει τις πραγματικές δυσκολίες της νεολαίας του τόπου μας.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς, με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς;

Τα ζητήματα διαφθοράς δημιούργησαν ένα έντονο κλίμα πολύ πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οπότε οι βουλευτικές εκλογές δεν θα έμεναν ανεπηρέαστες. Η διαφθορά, η διαπλοκή και τα σκάνδαλα θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο ψήφου για μεγάλη μερίδα πολιτών, όπως αυτό φαίνεται και στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά και στην κοινωνία να γίνει η παραδοχή πως ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε ταυτιστεί με τον αγώνα εναντίον του διεφθαρμένου κατεστημένου, πληρώνοντάς το πολλές φορές με πολιτικό αλλά και προσωπικό κόστος.

Γίνεται προσπάθεια ώστε το όλο ζήτημα της διαφθοράς να παρουσιαστεί ως απότοκο των πολιτικών της παρούσας Κυβέρνησης. Συμφωνείτε όμως ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή όλων όσων απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά;

Η παρούσα Κυβέρνηση με σκοπό να εξυπηρετήσει να συμφέροντα των λίγων, έδωσε χιλιάδες παράνομα διαβατήρια, διέσυρε την Κύπρο διεθνώς και την κατέστησε αναξιόπιστη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι όμως μόνο το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, για το οποίο το Κίνημα Οικολόγων προειδοποιούσε από το 2010, εγγράφοντας θέματα στη Βουλή, καταθέτοντας προτάσεις νόμου που καταψηφίζονταν από τα υπόλοιπα κόμματα και εν τέλει βρεθήκαμε κατηγορούμενοι από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής για τη διαρροή των εγγράφων. Πολλοί από τους «επενδυτές» εμπλέκονται σε περιβαλλοντικά σκάνδαλα, όπως η καταστροφή των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια, το ξενοδοχείο στο δάσος Τροόδους στο Nikos plot, οι ουρανοξύστες Λεμεσού και τόσα άλλα.

Δεν ξεχνάμε τις δωρεάν διακοπές της οικογένειας του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα. Ούτε και το πολύ πρόσφατο πόρισμα Αρέστη για το Συνεργατισμό και τις ευθύνες των τεσσάρων κομμάτων για κακοδιαχείριση των προηγούμενων δεκαετιών, τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διοίκηση Χατζηγιάννη και τις ευθύνες προς τα κόμματα που ψήφισαν το μεγάλο ξεπούλημα του 2018.

Η λίστα όσο τα σκέφτομαι μεγαλώνει, σκάνδαλο Δρομολαξιάς με την εμπλοκή στελεχών του ΑΚΕΛ, σκάνδαλο ΣΑΠΑ και ΣΑΛΑ με την εμπλοκή στελεχών και των 4 κομμάτων, η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη που από το 2015 ζητούσαμε να παραδοθεί στη Βουλή και έπειτα από πολλούς αγώνες για διαφάνεια δόθηκε η λίστα στη δημοσιότητα και ζητήσαμε την παραίτηση του κ. Συλλούρη μετά το πρώτο ψήφισμα της Βουλής για δημοσιοποίηση της λίστας. Δεν ξεχνάμε το σκάνδαλο της Focus και τη χρηματοδότηση της εταιρείας Βγενόπουλου προς τα δυο μεγάλα κόμματα, ούτε το σκάνδαλο Cypra το οποίο αποτελεί ένα σκάνδαλο με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το πιο πρόσφατο με την τοποθέτηση του κ. Γιαννάκη ως Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ.

Η ανοχή της κυβέρνησης δε βοήθησε καθόλου και οι πολίτες έχουν δίκαιο να αισθάνονται απογοήτευση και οργή απέναντι στο κομματικό κατεστημένο, το οποίο όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες τους, αλλά αποτέλεσε και την πηγή σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς.

Ως υποψήφια ήρθατε αντιμέτωπη με την απαξίωση από τους πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική; Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;

Τα τελευταία χρόνια όπου δραστηριοποιούμαι ενεργά στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές και τη γενική απαξίωση του κόσμου προς τα πρόσωπα των πολιτικών, αλλά και διάφορα σχόλια για τη δική μου ενασχόληση.

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι η προώθηση της ενεργούς πολιτότητας. Η ενασχόληση με τα κοινά σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Κάτω από αυτή την ομπρέλα των «κοινών» μπορεί να είναι μια ομάδα πρωτοβουλίας στην περιοχή του καθενός, ίσως ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, ακόμη και ένα καταφύγιο ζώων. Δε χρειάζεται τα κοινά να αφορούν τα πολιτικά κόμματα, όμως με αυτό τον τρόπο θα γίνει κατανοητό πως τα πάντα γύρω μας είναι πολιτική. Το πλαίσιο που ζούμε είναι πολιτική, όλα όσα θέλουμε να αλλάξουν είναι πολιτική, για αυτό και διεκδικούμε κάποια άτομα από εμάς, να διεκδικούμε αυτά που όλοι θέλουμε να βελτιώνονται.

Πώς τάσσεστε πάνω στο ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας; Δεν πιστεύετε ότι ωρίμασε ο καιρός ώστε να ληφθούν κάποιες γενναίες αποφάσεις από τη Βουλή;

Η οριζόντια ψηφοφορία θεωρώ πως είναι η λύση για πολλά από τα ζητήματα που προβληματίζουν την κοινωνία. Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, έχουμε καταθέσει αρκετές φορές στη βουλή προτάσεις νόμου που αφορούν την οριζόντια ψηφοφορία, όμως δεν κατάφερε ποτέ να υπερψηφιστεί στην Ολομέλεια. Ο καιρός και η κοινωνία είναι αρκετά ώριμη για να διαχειριστεί τη μετάβαση και την αλλαγή με την οριζόντια ψηφοφορία, όμως τα πολιτικά κόμματα του τόπου έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους ώστε να αντιληφθούν τους πραγματικούς λόγους των πολιτών πίσω από αυτή την ανάγκη. Υπάρχουν και χρειάζονται παράλληλα βήματα για να φτάσουμε στο ιδανικό επίπεδο, όμως κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή και η καλύτερη ώρα είναι τώρα.

Ένα από τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής, ειδικά των νέων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό, αλλά αποτελεί ένας από τους λόγους μη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας;

Η πλειοψηφία του κόσμου απέχει γιατί αποστρέφεται το σύστημα και δε βλέπει άμεσο θετικό αντίκτυπο στη δική του ζωή αλλά και γενικά στην κοινωνία. Πιστεύω όμως πως η αποχή παλεύεται με την ίδια την εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας πολιτικής, μέσω διαβούλευσης όπου θα δίνεται η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, κοινωνικής ομάδας κλπ. Τα εκλεγμένα, από τους πολίτες, άτομα θα πρέπει να βρίσκονται κοντά αλλά και να ακούνε καθημερινά τις ανάγκες του κόσμου που τους ανέδειξε. Εξάλλου ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να νομοθετεί ώστε να καλύπτει και να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Διανύουμε τον 14ο μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Που βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πως αξιολογείται την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Θεωρείτε πως μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση;

Γενικότερα η διαχείριση της πανδημίας, ανέδειξε πολλά κενά σε νομοθεσίες, σε πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων αλλά και στην ικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την όλη κατάσταση. Σε διάφορες φάσεις της πανδημίας τα μέτρα δεν είχαν συνοχή, λογική αλλά ούτε και συνέχεια. Οι αμέτρητες διευκρινιστικές ανακοινώσεις μετά από κάθε ανακοίνωση νέου διατάγματος, οδήγησαν όλους μας στην αβεβαιότητα για τις καθημερινές μας κινήσεις ακόμη και για τα απλά. Η υπομονή όμως έφτασε στα όριά της και η κυβέρνηση δε δείχνει κανένα σημάδι αντίληψης της πραγματικότητας. Επιχειρήσεις έχουν κλείσει, συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στην ανεργία, μερίδα συμπολιτών μας έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και κάποιοι άλλοι νοσούν είτε σωματικά είτε ψυχολογικά. Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να ανακάμψουμε από αυτή την πρόκληση κρατώντας τις απώλειες χαμηλά σε αριθμούς και μαθαίνοντας από τα λάθη μας. 

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού